Ορόσημο για την ανάκαμψη της Ελλάδας μετά από μια οδυνηρή οικονομική κρίση χαρακτηρίζει την έξοδο της χώρας στις αγορές με έκδοση 10ετούς τίτλου, για πρώτη φορά ύστερα από εννέα χρόνια, το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κοινοπρακτική έκδοση ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να χάσει τις εκλογές που θα γίνουν φέτος, να θέλει να αποδείξει μέσω των ομολογιακών εκδόσεων ότι η χώρα έχει αλλάξει πλέον σελίδα.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ακόμη ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με 5ετές ομόλογο τον Ιανουάριο, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ, έκδοση που προετοίμασε το έδαφος για την έκδοση 10ετούς τίτλου.

Μετά τη σημερινή έκδοση, σημειώνει επίσης το Bloomberg, η Ελλάδα θα έχει διανύσει σχεδόν τα 2/3 του δρόμου για να πετύχει τον στόχο της να αντλήσει φέτος από τις αγορές έως και 7 δισ. ευρώ.

Ράλι για μετοχές και ομόλογα

Οι ελληνικοί τίτλοι, μετοχές και ομόλογα, έχουν ενισχυθεί σημαντικά φέτος, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει κέρδη άνω του 15% και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου να έχει υποχωρήσει κάτω του 3,7%.

Υπενθυμίζεται πως η απόδοση του συγκεκριμένου τίτλου είχε φτάσει γύρω στο 37% στο απόγειο της κρίσης χρέους, το 2012.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα πούλησε 10ετή ομόλογα ήταν τον Μάρτιο του 2010, με κουπόνι 6,25%, ενώ βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα μετά την αποκάλυψη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματός της.

Η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων ίδιας διάρκειας και το 2017, αλλά στο πλαίσιο της ανταλλαγής ομολόγων για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Σημειώνεται ότι για τις χώρες της Ευρωζώνης που βρέθηκαν στην αντίστοιχη θέση με την Ελλάδα να μπουν σε πρόγραμμα διάσωσης, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, η έκδοση 10ετούς ομολόγου θεωρήθηκε καθοριστικό βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το παρασκήνιο με το… rotation των αναδόχων του 10ετούς ομολόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Οι 2.000 αποχωρήσεις και το «νόστιμον ήμαρ» του Κώστα Μιχαηλίδη