• ΑΓΟΡΕΣ

    Bloomberg: Η Ελλάδα προχωράει το σχέδιο αποεπένδυσης από τις τράπεζες

    • NewsRoom
    Βασίλης Ψάλτης(Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς(Εθνική Τράπεζα)

    Βασίλης Ψάλτης(Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς(Εθνική Τράπεζα)


    Ως μία ένδειξη ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος επιστρέφει στην κανονικότητα ύστερα από μία δεκαετή κρίση χρέους, η Ελλάδα προχωράει το σχέδιο πώλησης μετοχών των τραπεζών που κατέχει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

    To δημοσίευμα αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις της Alpha Bank και της πώλησης του 9% του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην UniCredit αλλά και στο βιβλίο προσφορών που ανοίγει αύριο η Εθνική τράπεζα για το 20% των μετοχών της που κατέχει το ΤΧΣ.

    «Το ΤΧΣ, το ταμείο διάσωσης τραπεζών που κατέχει συμμετοχές της κυβέρνησης έχει δηλώσει ότι θέλει αν αποχωρήσει απ’ όλες τις συμμετοχές της σε αυτές μέχρι το τέλος του 2025. Μεταξύ των συμμετοχών του είναι και μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς και την Attica Bank», σημειώνει το Bloomberg.

    H κίνηση αυτή έρχεται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους S&P Global Ratings,  και Scope Ratings.

    Παράλληλα, οι τράπεζες μείωσαν σημαντικά το χρέος των κόκκινων δανείων, τα οποία διογκώθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αποτελούν πλέον το 5,7% του πιστωτικού χαρτοφυλακίου τους από το 33% πριν τρία χρόνια.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα αναμένει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 20% (από το συνολικό 40% που κατέχει το ΤΧΣ) μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη με τιμή διάθεσης 5 έως 5,44 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό θα αποτιμούσε την αξία της συναλλαγής έως και 995 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα προχώρησε η αποεπένδυση από τη Eurobank, με την τράπεζα να επαναγοράζει το 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό της Εθνικής Τράπεζας – Ξεκινά η πώληση του 20-25% από το ΤΧΣ

    Optima Bank: Ισχυρή επίδοση με καθαρά κέρδη 9μηνου 2023 στα €73,6 εκατ. έναντι €26,8 εκατ.

    Βασίλης Ψάλτης: Η Alpha Bank καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική και μάλιστα με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής



    ΣΧΟΛΙΑ