ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Bitcoin υποχώρησε κατά 20% σε σχέση με το υψηλό ρεκόρ που σημείωσε αυτόν τον μήνα, καθώς η εμφάνιση της ανησυχητικής νέας, αφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού είχε βαρύ τίμημα για όλες τις επενδύσεις που θεωρείται ότι ενέχουν υψηλότερο ρίσκο.
Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έφτασε να υποχωρεί έως και 9%, στα 53.552 δολάρια την Παρασκευή.
To Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, έφτασε αντιστοίχως να χάνει πάνω από 12%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Bloomberg Galaxy Crypto Index κατέγραφε απώλειες έως και 7,7%.
Η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη νότια Αφρική πυροδότησε μαζικές ρευστοποιήσεις σε όλες τις αγορές, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο και τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να διαπραγματεύονται επίσης χαμηλότερα.
Το Bitcoin δεν γλίτωσε από τη σφαγή, παρά το γεγονός ότι πολλοί λάτρεις των κρυπτονομισμάτων το βλέπουν, όλο και περισσότερο, ως επένδυση αντιστάθμισης κινδύνου έναντι πιθανών αναταραχών στις αγορές. Αλλά, παρόλο που το Bitcoin έχει πλέον μεγαλύτερη αποδοχή, εξακολουθεί να είναι επιρρεπές σε άγριες διακυμάνσεις.
«Για εμάς, εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ένα περιουσιακό στοιχείο υψηλού κινδύνου», ανέφερε ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird. «Όταν τα πράγματα γίνονται κάπως τρομακτικά, θα υπάρχουν πωλητές», πρόσθεσε.
Κέρδη για τον χρυσό
Εν τω μεταξύ, ο χρυσός -ένα «παραδοσιακό» ασφαλές καταφύγιο- σκαρφάλωσε έως και 1,5% το πρωί της Παρασκευής, αν και το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να υποαποδίδει σημαντικά έναντι του Bitcoin μέχρι στιγμής φέτος.
«Νομίζω ότι ο ρόλος που θα παίξει τελικά το Bitcoin είναι ακόμα αβέβαιος. Ο ρόλος που παίζουν επενδύσεις σαν τον χρυσό και τα αμερικανικά ομόλογα είναι αρκετά γνωστός σε αυτή τη φάση. Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι όταν τα πράγματα φαίνονται πραγματικά άσχημα, τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια θα ανεβαίνουν στην κορυφή», συμπλήρωσε ο Mayfield.
Η είδηση για τη μετάλλαξη που πανικόβαλε τις αγορές δεν ήταν ο μοναδικός αρνητικός παράγοντας που επιβάρυνε το Bitcoin. Αρχές της εβδομάδας, οι αναλυτές ανέφεραν μια σειρά από εμπόδια για τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων περί της υποχρέωσης δήλωσης των ψηφιακών νομισμάτων στις αμερικανικές φορολογικές Αρχές, της εντεινόμενης ρυθμιστικής καταστολής στην Κίνα, αλλά και του νέου νομοσχεδίου που βρίσκεται στα σκαριά στην Ινδία το οποίο θα μπορούσε να απαγορεύσει τα περισσότερα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα.
Το Bitcoin βρίσκεται υπό πίεση από τότε που άγγιξε το επίπεδο ρεκόρ των 69.000 δολαρίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υποστηριζόμενο από τον ενθουσιασμό που προκάλεσε το λανσάρισμα του πρώτου αμερικανικού ETF που συνδέεται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί του Bitcoin. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται κοντά στον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών, των 53.940 δολαρίων, ο οποίος λειτούργησε και ως επίπεδο στήριξης για το κρυπτονόμισμα όταν βρέθηκε να κινείται σε πτωτική τροχιά στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Katie Stockton, ιδρύτρια της Fairlead Strategies LLC, ανέφερε σε σημείωμά της την Παρασκευή ότι δύο διαδοχικά ημερήσια κλεισίματα κάτω από το επίπεδο των 52.900 δολαρίων θα αύξαναν τον κίνδυνο βαθύτερης υποχώρησης προς το επόμενο επίπεδο στήριξης κοντά στα 44.200 δολάρια. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος να πουλήσει κανείς, λέει η ίδια.
«Θα διατηρούσαμε long θέσεις, προς το παρόν, δεδομένης της πιθανότητας ενός ράλι τις επόμενες ημέρες από την υπερπουλημένη περιοχή, σημειώνοντας ότι η μεσοπρόθεσμη δυναμική παραμένει ανοδική», ανέφερε η Stockton.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»