ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Bitcoin επέστρεψε!
Το δημοφιλές ψηφιακό κρυπτονόμισμα, το οποίο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, πλησιάζει στα υψηλότερα επίπεδα, που είχε να δει από την τρελή κούρσα της αγοράς κρυπτονομισμάτων πριν από τρία χρόνια.
Η τιμή του Bitcoin την Τετάρτη έφτασε σε υψηλά ημέρας μέχρι και τα 18.358,98 δολάρια, υποχωρώντας λίγο αργότερα, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ρυθμό για το τέταρτο υψηλότερο ρεκορ στην ιστορία του από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν είχε «φλερτάρει» για λίγο με τα 20.000 δολάρια πριν καταρρεύσει με… εκθαμβωτικό τρόπο.
Τώρα, όμως, όπως αναφέρει το marketwatch, το bitcoin προσελκύει πάλι τα βλέμματα και τα πορτοφόλια επενδυτών, ξεπερνώντας την απόδοση του χρυσού και του χρηματιστήριου, με μια ετήσια πορεία που έχει ξεπεράσει το 150% μέχρι τώρα για το 2020.
Γιατί λοιπόν το κρυπτονόμισμα φαίνεται έτοιμο αυτή την φορά να ξεπεράσει τα υψηλά του 2017;
Αυτοί είναι ορισμένοι βασικοί λόγοι:
Σπανιότητα
Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2009 από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων – κανείς δεν ξέρει επίσημα – υπό το όνομα Satoshi Nakamoto. Έχει όριο παραγωγής 21 εκατομμυρίων μοναδικών bitcoin, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δημιουργείται για πάντα, κάτι που του δίνει το χαρακτηριστικό της σπανιότητας.. Επί του παρόντος, κυκλοφορούν 18,5 εκατομμύρια bitcoin, ή σχεδόν το 90% του συνόλου.
Τα bitcoin εξορύσσονται ψηφιακά. Κατά τη διαδικασία, απαιτούνται μεγάλα ποσά υπολογιστικής ισχύος για την επίλυση δύσκολων μαθηματικών πράξεων που ανταμείβονται με νομίσματα σε αντάλλαγμα για την επαλήθευση συναλλαγών στο ανώνυμο δίκτυο blockchain.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι λόγου του σχεδιασμού και της δυσκολίας της εξόρυξης (mining), εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 120 χρόνια για να «εξορυχθεί» το υπόλοιπο 10% των bitcoin για να φτάσουν στο όριο των 21 εκατομμυρίων.
Έτσι, και μόνο η πεποίθηση ότι θα υπάρξουν λιγότερες ευκαιρίες απόκτησης bitcoin, ή ότι θα βρίσκεται στα χέρια ορισμένων, αναφέρεται συχνά ως ο λόγος για τον οποίον έχει επιστρέψει η ζήτηση για bitcoin.
Η εξοικείωση φέρνει… ζήτηση;
Το Bitcoin δεν διαθέτει την παράδοση άλλων περιουσιακών στοιχείων που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, όπως για παράδειγμα του χρυσού.
Ωστόσο, η δημοφιλία του bitcoin αυξάνεται τόσο στους μέσους όσο και στους θεσμικούς επενδυτές.
Το Bitcoin το οποίο δεν συνδέεται και δεν επηρεάζεται άμεσα από τις μεταβολές των τιμών, για παράδειγμα, χρυσού, ομολόγων ή του Dow Jones και του S&P, οδήγησε την αγορά του bitcoin ως χρηματοοικονομική αντιστάθμιση.
Η άνοδος των stablecoins
Ένας άλλος παράγοντας που συνδέεται με την εξοικείωση ως προς τα κρυπτονομίσματα, είναι η εμφάνιση σταθερών νομισμάτων (stablecoins) ή εκείνων των κρυπτονομισμάτων που συνήθως συνδέονται με ένα νόμισμα fiat, όπως το δολάριο ή το ευρώ. Αυτά τα νομίσματα δεν έχουν την ίδια αστάθεια των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων, λόγω της προσάρτησής τους σε ένα παραδοσιακό νόμισμα που συχνά το υποστηρίζει.
Τέτοια κρυπτονομίσματα που υποστηρίζονται από κυβερνήσεις ή εταιρικές ομάδες έχουν επίσης αποδώσει τη νομιμότητα του τομέα του ψηφιακού νομίσματος, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να διερευνά τη δυνατότητα έκδοσης του δικού της ψηφιακού νομίσματος, εν μέσω αναφορών ότι η Κίνα προχωρά με ένα ψηφιακό γιουάν.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ξεκίνησε μια δοκιμή ψηφιακού νομίσματος τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ωθεί επίσης την ιδέα ενός stablecoin για την κεντρική τράπεζά του, σύμφωνα με δήλωση του Καγκελάριου του Exchequer Rishi Sunak.
Την ίδια στιγμή, η JPMorgan ξεκίνησε διατραπεζικά συστήματα πληρωμών χρησιμοποιώντας τις δικές της τεχνολογίες που βασίζονται στο blockchain (αλυσίδα των μπλοκ) για να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που ονομάζεται JPM.
Πτώση του ανταγωνισμού και του χρυσού
Οι ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις τυπώνουν σωρούς χρημάτων για προβλήματα που δημιουργήθηκαν εν μέρει από την οικονομική κρίση του 2008 ήταν ένας λόγος που το bitcoin εμφανίσθηκε πριν από μια δεκαετία.
Αυτή η σκέψη, αποτελεί και τώρα τη βάση για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το bitcoin, καθώς η πανδημία COVID-19 αναγκάζει τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να δαπανήσουν και να κόψουν κι άλλο χρήμα, για να περιορίσουν την οικονομική κατάρρευση.
Γίνεται mainstream;
Η PayPal ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι πελάτες της θα μπορούν να αγοράσουν bitcoin, καθώς και άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το ethereum, το Bitcoin Cash και το Litecoin. Η απόφαση της PayPal ήταν μια ακόμη αναγνώριση της νομιμότητας των ψηφιακών νομισμάτων, λένε οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων.
«Σήμερα το bitcoin έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου οι θεσμικοί επενδυτές, οι τράπεζες και τα μεγάλα γραφεία σκέφτονται να συμμετάσχουν ως υπεράσπιση έναντι της υποτίμησης του νομίσματος», δήλωσε ο Alex Mashinsky, Διευθύνων Σύμβουλος του Celsius Network.
“Είναι μια καλή επένδυση”, είπε ο ίδιος και προέβλεψε ότι το bitcoin θα φτάσει τα 30.000 $ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
2017 έναντι 2020;
Μερικοί αισιόδοξοι ισχυρίζονται ότι αυτό το ράλι στο bitcoin είναι διαφορετικό από αυτό που είχε συμβεί πριν από τρία χρόνια με ένα οδυνηρό τέλος.
Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, η τιμή του bitcoin είναι ιδιαίτερα υψηλότερη από την ίδια στιγμή πριν από τρία χρόνια, σχολιάζουν αναλυτές, τονίζοντας ότι υπάρχει λιγότερη υπερβολή αυτή τη φορά και ως εκ τούτου, θα μπορούσε να είναι πιο σταθερή η άνοδος ακόμα και αν υπάρξει υποχώρηση στις επόμενες εβδομάδες.
Μια προειδοποίηση
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θεωρούν όλοι πως αναπόφευκτα το bitcoin θα καθιερωθεί ως νόμιμο περιουσιακό στοιχείο στις αγορές. Οι επικριτές λένε ότι το bitcoin χρησιμοποιείται στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες και κάνει διακρίσεις μεταξύ των ψηφιακών νομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain που τα υποστηρίζει.
Ο Jamie Dimon, Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan και άλλοι πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλουν κανονισμούς στα ψηφιακά νομίσματα που θα μπορούσαν να ακυρώσουν τις παρεκκλίσεις τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βαρτζόπουλος: Έρχεται ειδική άδεια για τα σχολικά πάρτι σε κέντρα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αλκοόλ και τσιγάρα σε ανηλίκους
- Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της
- Μιλένα Αποστολάκη: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
- F1 – Ferrari: Ο Έλκαν υποδέχτηκε τον Χάμιλτον – mononewsTV