Η Axia εκτιμά ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου κατέληξαν σε συντριπτική νίκη της κυβερνώσας ΝΔ και αν και δεν αναμένεται να σχηματιστεί κυβέρνηση, το μέγεθος της νίκης οδηγεί σε προσδοκίες ότι στις επόμενες εκλογές (στις 25 Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου), η ΝΔ θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια απόλυτη πλειοψηφία.

Επιπλέον, η επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ θεωρούνται στοιχεία που απομακρύνουν το πολιτικό ρίσκο για Ελλάδα και ενδέχεται να οδηγήσουν την ελληνική αγορά μετοχών να αντιδράσει πολύ θετικά με βάση τις προσδοκίες για συνέχιση της πολιτικής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές και τις σχετικά μη απαιτητικές αποτιμήσεις.

1

Η χρηματιστηριακή σημειώνει τα εξής:

  • Τη δυνατότητα της ΝΔ να διεκδικήσει αποφασιστική κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές. Εφαρμόζοντας τον επόμενο εκλογικό νόμο (που προβλέπει μπόνους εδρών) στα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου, η ΝΔ θα μπορούσε να διεκδικήσει 171 έδρες στη Βουλή των 300 εδρών (κοντά στα 2/3 πλειοψηφία στη Βουλή που επιτρέπει στην κυβέρνηση να περάσει νομοθετήματα που χρειάζονται ενισχυμένη πλειοψηφία). Σε κάθε περίπτωση μια απόλυτη πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές θα μπορούσε να επιτευχθεί διεκδικώντας περίπου το 38,5% των ψήφων (με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν έξι κόμματα στο Κοινοβούλιο και πιο σφιχτά κατανομή μεταξύ των δύο κορυφαίων κομμάτων).
  • Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πραγματοποιήσει την επιστροφή του. Θα είναι πολύ δύσκολο για το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης να εδραιώσει τις δυνάμεις του μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (σε περίπου 1 μήνα) μετά από μια καταστροφική ήττα. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ που κατάφερε να τα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο, θα έχει τη δυναμική να κερδίσει ενδεχομένως ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο προσκήνιο οι μετοχές μετά τις εκλογές

Η Axia εκτιμά ότι η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται ευνοϊκά σε σχέση με άλλες αγορές, ενώ, επισημαίνει ότι συγκεκριμένες μετοχές αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από την πολιτική σαφήνεια μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις δεύτερες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα σε περίπου 40 ημέρες από τώρα, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν περαιτέρω την εκλογική τους βάση, αυξάνοντας τη ρητορική τους και εισάγοντας αυξημένη αβεβαιότητα.

Ως εκ τούτου, βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσε να αναμένεται κάποια μεταβλητότητα στην αγορά.

Ελληνική αγορά μετοχών: μη απαιτητικές αποτιμήσεις

Η ελληνική αγορά μετοχών κατέγραψε κέρδη 22% σε ετήσια βάση, υπεραποδίδοντας έναντι άλλων αναδυόμενων αγορών και ευρωπαϊκών δεικτών.

Η επίδοση αυτή οφείλεται στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2023 και στο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον με την οικονομία και τον προϋπολογισμό να αποδίδουν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Επιπλέον, η εκτίμηση είναι ότι παρόλο που στην Ελλάδα διεξάγονται δύο γενικές εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, η αγορά έχει την πεποίθηση ότι ο πολιτικός κίνδυνος είναι χαμηλός και ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Παρόλα αυτά, παρά τις ισχυρές επιδόσεις μέχρι στιγμής, το XA συνεχίζει να προβάλλεται ως μία από τις φθηνότερες αγορές μετοχών.

Επίσης, η έκπτωση έναντι των άλλων αγορών αυξάνεται περαιτέρω λόγω του ότι:i) η Ελλάδα είναι η μόνη αναδυόμενη αγορά που προσφέρει έκθεση σε σκληρό νόμισμα και ii) η χώρα βρίσκεται σε πορεία προς την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε αναπτυξιακό κύκλο και αυτό δεν φαίνεται ακόμη να αντανακλάται στην αγορά.

Οι πολιτικές εξελίξεις θα πρέπει να αποτελέσουν θετικό καταλύτη για τους επενδυτές, όπως επίσης στα θετικά συγκαταλέγονται και οι επιδόσεις της ελληνικής αγοράς το 2023 με γνώμονα την ισχυρή οικονομική δυναμική, την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, την ανάπτυξη των EPS και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.

Οι τρεις κατηγορίες μετοχών που εννοούνται μετά τις εκλογές

Εστιάζοντας σε συγκεκριμένα ονόματα που θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από τις πολιτικές προοπτικές, η Axia διακρίνει τις εταιρείες σε αυτές που θα επωφεληθούν: α) άμεσα από την πολιτική σαφήνεια, β) από το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές διαταραχές στις διοικητικές διαδικασίες (όσον αφορά τις δημοπρατήσεις έργων και άλλες κανονιστικές αποφάσεις) και γ) σε αυτές που θα ωφεληθούν από τη βεβαιότητα ότι η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα μάλλον, παρά αργότερα.

Όσον αφορά τις εταιρείες που θα πρέπει να επωφεληθούν άμεσα από την πολιτική σαφήνεια, σε αυτές περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, η HelleniQ Energy και η ΕΤΕ.

Επισημαίνεται αφενός πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει ότι το κράτος θα πρέπει να επιδιώξει να διασφαλίσει τον δημόσιο έλεγχο αυτών των εταιρειών, στις οποίες το κράτος έχει ήδη σημαντική συμμετοχή και αφετέρου ότι το 2021 το Δημόσιο μείωσε τη συμμετοχή του στη ΔΕΗ στο 34% από 51%, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει το Δημόσιο να ανακτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία.

Στην Hellenic Energy και στην ΕΤΕ το Δημόσιο έχει πλειοψηφικό πακέτο 35,47% και 40,39% αντίστοιχα, με το Ταμείο Ανάπτυξης της Ελλάδας το οποίο είναι το Ταμείο που ελέγχει τελικά αυτές τις συμμετοχές, να εξετάζει το ενδεχόμενο εκποίησης.

Το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει διατάραξη των διαδικασιών θα πρέπει να είναι καλά νέα για τις εταιρείες κατασκευών/υποδομών και για την ΕΥΔΑΠ.

Δεδομένου ότι η μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο όπου θα υπάρχει μια ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις ύδρευσης θα προχωρήσει όπως αναμενόταν, αυτό οδηγεί σε προσδοκίες για συμφωνία σχετικά με το ύψος των τιμολογίων εντός των επόμενων τριμήνων καθώς η εταιρεία έχει αναφέρει ότι η απόφαση σχετικά με τα τιμολόγια θα μπορούσε να επιτευχθεί έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Τέλος, οι προσδοκίες ότι η Ελλάδα πλησιάζει στην επενδυτική βαθμίδα, μειώνοντας έτσι το κόστος κεφαλαίου, επιτρέποντας παράλληλα σε ορισμένα κεφάλαια να εξετάζουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, θα πρέπει να οδηγήσει τις αποτιμήσεις υψηλότερα για: α) τις συστημικές τράπεζες, β) τα μεγάλα, ρευστοποιήσιμα ονόματα στο ελληνικό χρηματιστήριο με μεγάλο μέρος της κερδοφορίας τους να προέρχεται από την Ελλάδα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο ΟΤΕ, ο Mytilineos, η Jumbo, η Motor Oil και γ) τον όμιλο ΕΧΑΕ, καθώς η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς και η συναλλακτική δραστηριότητα, αυξάνεται, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Το στοίχημα του 1 δισ. του Μπάφετ και οι business στις τράπεζες του Mr Big Short

Καταλύτης ανόδου για τα ελληνικά assets η προσδοκία ισχυρής κυβέρνησης με ορίζοντα 4ετίας