Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

AXIA για ΟΠΑΠ: Τι προβλέπει για το τρίτο τρίμηνο – Αναλλοίωτες οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες

Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ

Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ

Η ΑΧΙΑ εκτιμά ότι ΟΠΑΠ αναμένεται να παρουσιάσει αδύναμες τριμηνιαίες επιδόσεις λόγω των δύσκολων συγκριτικών στοιχείων, των επιπτώσεων των φυσικών φαινομένων στην Ελλάδα και, το σημαντικότερο, της υψηλότερης καταβολής στοιχημάτων κατά την υπό εξέταση περίοδο.

Η τιμή-στόχος είναι τα 16,40 ευρώ και η σύσταση είναι «αγορά» (buy).

Συνολικά, η AXIA εξηγεί ότι αν και θα πρέπει να αναμένονται αδύναμες επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο, αυτές δεν επηρεάζουν τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας και δεν μεταβάλλουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες της για τον ΟΠΑΠ. Παρόλα αυτά, η ετήσια επίδοση θα επηρεαστεί και ως εκ τούτου η πρόβλεψη της διοίκησης για EBITDA στο εύρος των 740-760 εκατ. ευρώ για το φέτος καθίσταται μάλλον πρόκληση, επειδή οι υψηλές πληρωμές στοιχημάτων συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο, αν και το χαμηλότερο άκρο της πρόβλεψης θα μπορούσε να είναι εφικτό.

«Αναμένουμε να ακούσουμε σχόλια από τη διοίκηση σχετικά με το πώς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής το τέταρτο τρίμηνο, μαζί με τυχόν πρώτες παρατηρήσεις σχετικά με το πως έχει εκληφθεί από το κοινό η νέα διαδικτυακή προσφορά του ΟΠΑΠ (i-lottery: ένας ψηφιακός διαδραστικός κόμβος ψυχαγωγίας), δεδομένου ότι η εταιρεία ξεκίνησε μια ευρύτερη προώθηση αυτής της πλατφόρμας στην αγορά το τρίτο τρίμηνο», επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα.

Η ΑΧΙΑ επισημαίνει ότι παρά το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον, τη θετική επίδραση από τη μείωση της ανεργίας και τον ισχυρό τουρισμό, τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου αναμένεται να επηρεαστούν από: i) τα δύσκολα στοιχεία στο στοίχημα (πέρυσι υπήρξε πρόωρη έναρξη των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων λόγω των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA τον Δεκέμβριο), ii) το γεγονός ότι πέρυσι στο τρίτο τρίμηνο η εταιρεία είχε επωφεληθεί από ένα υψηλό τζακ ποτ στο παιχνίδι Τζόκερ, αλλά αυτό δεν επαναλήφθηκε φέτος, iii) τα φυσικά φαινόμενα (καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες) που επηρέασαν μεγάλα τμήματα της χώρας για σημαντικό χρονικό διάστημα και iv) η εξέλιξη των αποτελεσμάτων του στοιχήματος που οδήγησε σε υψηλές πληρωμές κατά την εστιασμένη περίοδο. Ο αντίκτυπος των υψηλών κερδών από τα στοιχήματα να αντισταθμίζεται εν μέρει από την ανακύκλωση των κερδών σε άλλα παιχνίδια τόσο επίγεια, (θετικός αντίκτυπος στα Virtuals, Power Spin, Kino) όσο και στο διαδίκτυο (διαδικτυακό καζίνο).

Τέλος, αναφορικά με το πρόστιμο από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ύψους 24,5 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την άλλη υπηρεσία που προσφέρει (πληρωμές) μέσω των πρακτορείων, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι θα αμφισβητήσει το πρόστιμο, αλλά ακολουθώντας μια συντηρητική προσέγγιση, θεωρεί πολύ πιθανό ότι η εταιρεία θα σχηματίσει πρόβλεψη για ολόκληρο το ποσό στο τρίτο τρίμηνο. Ο ΟΠΑΠ θα πραγματοποιήσει το conference call των αναλυτών την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 14.00 ώρα, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τρίτη 21 Νοεμβρίου μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

UBS: Τι να αναμένουν οι επενδυτές το 2024 – Οι 5 συμβουλές για ισχυρά κέρδη

J.P. Morgan: Τι βλέπει για τα ομόλογα των τραπεζών το 2024

Εθνική Τράπεζα: Τα 100 funds, η κατανομή του placement και η νέα τιμή των 5,30 ευρώ