Η ΑΧΙΑ εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το β’ τρίμηνο ήταν ισχυρά, γεγονός που θα επιτρέψει στην εταιρεία να επιτύχει – και ενδεχομένως να υπερβεί – το καθοδηγούμενο ποσό των 1,2 δισ. ευρώ για επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) φέτος.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μετασχηματισμού με την ENEL στη Ρουμανία, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του γ΄ τριμήνου φέτος και στο επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η σύσταση για την μετοχή ΔΕΗ 0% 11,75 από την ΑΧΙΑ διατηρείται σε buy (αγορά) με τιμή στόχο τα €13,20.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, η συνολική δυναμικότητα των έργων ΑΠΕ σε λειτουργία ή με ολοκληρωμένη κατασκευή ήταν 669MW, που συνεισέφεραν 17 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο, ενώ η διοίκηση δήλωσε ότι οι ΑΠΕ αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ στα EBITDA το 2023 από την υφιστάμενη λειτουργική δυναμικότητα και τις εξαγορές.

Η διοίκηση επανέλαβε το στόχο για επαναλαμβανόμενα EBITDA περίπου 1,2 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 23.

Οι ισχυρές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο οφείλονται στην εξομάλυνση των συνθηκών της αγοράς, στο ενδιάμεσο πλαίσιο για την ηλεκτρική ενέργεια που παραμένει υποστηρικτικό, ενώ το μείγμα προμήθειας έχει βελτιωθεί με λιγότερα σταθερά συμβόλαια, ενώ το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ μειώθηκε στο 58,5%.

Οι επιδόσεις επιτεύχθηκαν παρά την πτώση της ζήτησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8,7% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν την προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης, ενώ ταυτόχρονα οι καιρικές συνθήκες ήταν ηπιότερες.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν από 196 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο σε 252 εκατ. ευρώ, λόγω των δαπανών προς τη διανομή, τη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου CCGT ισχύος 840MW στην Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό ΑΠΕ.

Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 789 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο σε 2,2 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, αλλά ελαφρώς αυξημένος από τα 2,03 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Αυτό οδήγησε το καθαρό χρέος προς EBITDA στις 2,0 φορές στο τέλος του β’ τριμήνου από 1,5 φορά στο τέλος του 2022, με τη διοίκηση να επαναλαμβάνει ότι ο δείκτης στις 3,5 φορές είναι το μακροπρόθεσμο ανώτατο όριο της ΔΕΗ.

Από το Μάιο του 2023, έχει προστεθεί δυναμικότητα 228MW στις ΑΠΕ και 0,9GW βρίσκονται σε εξέλιξη με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2023-2024, συμπεριλαμβανομένων των Φ/Β 550MW και 159MW στην Πτολεμαΐδα και του Φ/Β 210MW στο Αμύνταιο που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Τα έξοδα της ΔΕΗ για φυσικό αέριο το β’ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 45% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 140,4 εκατ. ευρώ αντανακλώντας και τη χαμηλότερη παραγωγή φυσικού αερίου (η παραγωγή φυσικού αερίου σε TWh ήταν μειωμένη κατά 16,4% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο και αντιπροσωπεύει το 37% του συνολικού μίγματος παραγωγής της ΔΕΗ έναντι 38% το β’ τρίμηνο πέρυσι). Οι αγορές ενέργειας μειώθηκαν κατά 61% το β’ φετινό τρίμηνο σε 368 εκατ. ευρώ (938 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο πέρυσι, αντανακλώντας τις χαμηλότερες επικρατούσες τιμές).

Η ΔΕΗ εισέπραξε 141,6 εκατ. ευρώ από την πώληση της λιγνιτικής θυγατρικής της ΔΕΗ, της Μεταλλουργικής, σε κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία. Αυτό οδήγησε σε καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 120,6 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο και 175,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο.

Οι καθαρές ταμειακές ροές στο α’ εξάμηνο ήταν αρνητικές διαμορφούμενες σε -670 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την επίδραση του αρνητικού κεφαλαίου κίνησης WC και των υψηλότερων κεφαλαιουχικών δαπανών.

Όσον αφορά το κεφάλαιο κίνησης, το οποίο ήταν αρνητικό κατά 848 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο, αντανακλά εποχικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στο α’ τρίμηνο, τα οποία αναμένεται να αντιστραφούν σταδιακά το β’ εξάμηνο, ενώ οι απαιτήσεις από κρατικές επιδοτήσεις τιμολογίων αναμένεται να εισπραχθούν στο δεύτερο μέρος του έτους.

Διαβάστε επίσης:

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Unison από την Mytilineos

Πέρασε στο Δημόσιο το 51% της ΕΥΑΘ