ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ και οι Κωνσταντίνος Ζούζουλας, Στάθης Καπαρης και Αλέξης Χαΐδόπουλος επισημαίνουν ότι ξεκινούν την κάλυψη της Cenergy Holdings με αξιολόγηση αγοράς (buy) και τιμή στόχο τα 11,70 ευρώ ανά μετοχή, προσφέροντας 35% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Όσον αφορά τους ανταγωνιστές, η Cenergy διαπραγματεύεται με έκπτωση 36% και 24% σε σχέση με το P/E και το EV/EBITDA του 2025, αντίστοιχα.
Στο Blue-Sky Scenario, η τιμή στόχος είναι τα 13,5 ευρώ ανά μετοχή για 55% άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα.
Στο σενάριο Grey-Sky, η τιμή στόχος μειώνεται στα 7,9 ευρώ ανά μετοχή, δίνοντας 9% περιθώριο πτώσης από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η Cenergy Holdings βρίσκεται στην καρδιά του θέματος της ενεργειακής μετάβασης, προσφέροντας έναν μοναδικό συνδυασμό προϊόντων καλωδίων και σωλήνων.
Η επιτάχυνση της παγκόσμιας δραστηριότητας στα καλώδια μεταφοράς και διανομής, καθώς και η αυξημένη ζήτηση για συστήματα σωληνώσεων μεταφοράς άνθρακα και υδρογόνου, προσφέρει σταθερούς ούριους ανέμους που προβλέπεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
Για να αντιμετωπίσει αυτή τη ζήτηση, η εταιρεία προσθέτει δυναμικότητα στις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της και προχωρά στην ανάπτυξη πράσινης δυναμικότητας στην αγορά των ΗΠΑ, όπου οι ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι ακόμη πιο έντονες.
Η πρόσθετη δυναμικότητα, η ευνοϊκή παγκόσμια δυναμική προσφοράς/ζήτησης, το σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο (που σήμερα ανέρχεται σε 5 έτη για τα καλώδια υψηλής ποιότητας) και η συνεχιζόμενη μετατόπιση των πωλήσεων προς τις επιχειρήσεις έργων καλωδίων υψηλότερης ποιότητας παρέχουν ορατότητα, ανάπτυξη και προσδοκίες για αυξανόμενη παραγωγή ταμειακών ροών, ιδίως μετά το 2024, την κορύφωση του επενδυτικού κύκλου.
Ταυτόχρονα, η μόχλευση παραμένει σχετικά χαμηλή, ιδίως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο φέτος. Αυτή η αύξηση κεφαλαίου, εκτός από την ενίσχυση του ισολογισμού, προσφέρει επέκταση της ρευστότητας συναλλαγών (αύξηση της ελεύθερης ρευστότητας από 20,2% σε 28,5%).
Το τμήμα καλωδίων της Cenergy δραστηριοποιείται μεταξύ μιας επιλεκτικής ομάδας εταιρειών σε έναν τομέα που παρουσιάζει ισχυρή και αυξανόμενη ζήτηση και περιορισμένη προσφορά.
Η ζήτηση καλωδίων οφείλεται στη συνεχιζόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και για προσθήκες παραγωγής ισχύος από ΑΠΕ, καθώς και σε επενδύσεις για αναβαθμίσεις και επεκτάσεις δικτύων.
Ταυτόχρονα, ο περιορισμένος αριθμός παραγωγών καλωδίων υψηλής ποιότητας παγκοσμίως επεκτείνει τη δυναμικότητα αλλά με πιο μετρημένο τρόπο. Ως αποτέλεσμα, ο κλάδος επωφελείται ήδη από πολυετή ανεκτέλεστα, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ απολαμβάνει ισχυρά περιθώρια κέρδους.
Τα θετικά θεμελιώδη μεγέθη αντικατοπτρίζονται ήδη στα οικονομικά μεγέθη της Cenergy και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.
Ο τομέας των έργων σωληνώσεων της Cenergy, παρουσιάζει επίσης ευνοϊκή δυναμική, ανταγωνιζόμενος με λίγους επιλεγμένους κατασκευαστές χαλυβδοσωλήνων, απολαμβάνοντας τεχνολογικά εμπόδια στους τομείς της νέας ενέργειας.
Όσον αφορά την προμήθεια, υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον πιο περίπλοκο, μεγάλης διαμέτρου, τομέα των σωλήνων.
Όσον αφορά τη ζήτηση, οι επενδύσεις σε ενεργειακές λύσεις, όπως η δέσμευση άνθρακα και το υδρογόνο, θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Συνολικά, αναμένουμε ότι το top line του κλάδου των σωλήνων θα συρρικνωθεί λόγω εξορθολογισμού των έργων κατά περίπου 3% CAGR 2023-2029 και τα περιθώρια κέρδους θα επεκταθούν μεσοπρόθεσμα κατά 50 μονάδες βάσης από τα επίπεδα του 2023.
Διαβάστε επίσης:
Εμπορικό ισοζύγιο: Αυξήθηκε το έλλειμμα κατά 12,9% τον Σεπτέμβριο – Πάνω από €25 δισ. στο 9μηνο
Γιάννης Στουρνάρας: «Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτέλεσε μήνυμα αφύπνισης»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση