Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Αυγουστιάτικο sell-off στις παγκόσμιες αγορές – Σε χαμηλό έξι μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ύστερα από ένα άγριο sell off στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με βαριές απώλειες το πρωί της Δευτέρας «πατώντας» την περιοχή της bear market, δηλαδή κατέγραψαν απώλειες σχεδόν στο 20% από τα ιστορικά υψηλά των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Ούτε για την Ευρώπη ήταν καλύτερα τα πράγματα, με τον δείκτη Euro Stoxx 600 να ανοίγει με απώλειες 2,28% χαμηλότερα. Όλοι οι τομείς αλλά και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με τις τεχνολογικές μετοχές να ηγούνται των απωλειών, χάνοντας 5%, ενώ οι τράπεζες σημείωσαν πτώση έως και 4,67%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό σχεδόν έξι μηνών στην αρχή της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές βλέπουν μία επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ.

Οι  ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν σε χαμηλά επίπεδα, με τον βρετανικό FTSE 100 να χάνει 2%, τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 2,33% και τον CAC 40 στο Παρίσι να καταγράφει απώλειες 2,15%. Πτώση 2,8% στη Μαδρίτη και 1,7% στο Μιλάνο.

Οι ανησυχίες για μία διαφαινόμενη ύφεση στις ΗΠΑ έχουν μουδιάσει όλες τις αγορές παγκοσμίως.

O Nikkei κατέγραψε απώλειες 12,4% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 31.458 μονάδες στη χειρότερη ημερήσια επίδοση από το  χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987. Ο Topix σημείωσε πτώση 12,23% στις 2.227,15 μονάδες. Μεγάλοι εταιρικοί κολοσσοί  όπως η Mitsubishi, η Sumitomo και η Marubeni χάνουν περίπου 10%.

Σημειώνεται ότι Nikkei και ο Topix έχουν χάσει περίπου 20% από τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν στις 11 Ιουλίου. Την Παρασκευή ο Nikkei κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα του από τον Μάρτιο του 2020.

Ούτε η βιομηχανία των crypto έχει γλυτώσει από τον πανικό στις διεθνείς αγορές, με το Bitcoin να υποχωρεί έως και 11% και το Ether να χάνει μόνο μέσα σε μία ημέρα το 16,9% της αξίας του.

Οι αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα συνέχισαν την καθοδική τους πορεία  καθώς οι φόβοι για ύφεση αυξήθηκαν μετά τη δημοσίευση μιας σειράς σημαντικών οικονομικών στοιχείων την περασμένη εβδομάδα παραμένουν ισχυροί.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε πάνω από οκτώ μονάδες βάσης στο 3,7099% το πρωί της Δευτέρας. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου διαμορφωνόταν τελευταία στο 3,7315% μετά από πτώση περίπου 14 μονάδων βάσης.

Το sell off σε Ασία και Ευρώπη προμηνύει μία δύσκολη ημέρα για τη Wall Street, η οποία θα ανοίξει το απόγευμα και τα futures του Nasdaq βρίσκονται ήδη -5%, ενώ ακολουθεί ο S&P με 2,5% απώλειες.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Αντίδραση της αγοράς ή αυγουστιάτικο selloff διαρκείας στη σκιά μιας παγκόσμιας αναταραχής;

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις κορυφές της παγκόσμιας κατάταξης των αγορών τον Ιούλιο 2024

Wall Street: Παραδόθηκαν οι μετοχές μετά τα στοιχεία για την ανεργία – Κατάρρευση για Intel και Snap, ισχυρές απώλειες για Amazon