ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από 3% παρά τον πληθωρισμό, γιατί δεν έχει έρθει ακόμη η ανάπτυξη μετά την κρίση και μετά την πανδημία», σημείωσε χθες ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης, Managing Director και επικεφαλής Παγκοσμίων Δραστηριοτήτων – Στρατηγικής Συναλλάγματος της Bank of America Merrill Lynch, μιλώντας στο mononews.gr στο περιθώριο του Delphi Forum.
Όπως είπε, «έχουμε και το Ταμείο Ανάκαμψης με τεράστια ποσά που θα επηρεάσει θετικά».
«Η ανησυχία η μεγάλη δεν είναι για φέτος, είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη. Πολλοί προβλέπουν ότι από το 2024 η ανάπτυξη θα πέσει στο 2% και μακροχρόνια θα μείνει στο 1,5%», σημείωσε.
«Το κρίσιμο είναι να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να τροφοδοτηθεί η μακροχρόνια ανάπτυξη ενώ σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ξοδευτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδόν τίποτα», πρόσθεσε ο κ. Βαμβακίδης.
Μπορεί να σταματήσει η ανοδική πορεία των τιμών ενέργειας;
«Οι τιμές ενέργειας αυξάνονταν και πριν τον πόλεμο, λόγω μιας ιδιαίτερης συγκυρίας», σημείωσε ο κ. Βαμβακίδης.
«Η ζήτηση είχε αυξηθεί πολύ, αποτέλεσμα της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως στην Αμερική. Η παραγωγή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί βγαίνοντας από την πανδημία. Την ίδια στιγμή βρεθήκαμε στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης και δεν γίνονταν επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, μειώθηκε η προσφορά τους, χωρίς όμως να έχουμε ακόμη απεξαρτηθεί από αυτά», εξηγεί.
«Έγινε έτσι η τέλεια καταιγίδα και σε αυτό προστέθηκε και ο πόλεμος της Ρωσίας με τις κυρώσεις. Οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές και γι’ αυτό πρέπει να πάμε στην πράσινη ενέργεια, κάτι που όμως καθυστερεί κι έτσι οι τιμές θα είναι ακριβές μέχρι να γίνει», τονίζει.
Το λάθος ήταν ότι αποφασίσαμε να πάμε στην ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη ενέργειας, αλλά δε σκεφτήκαμε πώς θα το κάνουμε. Και αυτό το λάθος το έκαναν όλοι, γιατί ήταν χαμηλές οι τιμές ενέργειας και το θεώρησαν δεδομένο.
Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και δεν έχουν βρεθεί λύσεις για το τι θα γίνει στο ενδιάμεσο. Χρειάζεται συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο για να δούμε πώς θα περάσουμε το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης. Γιατί ακόμη εξαρτόμαστε από ρυπογόνα ενέργεια αλλά δεν αποθαρρύνουμε επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα που ακόμη χρειαζόμαστε.
Μετά τα ομόλογα, το επόμενο trend θα είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο
«Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν σημείωσε κάποια άνοδο μετά την κρίση», ανέφερε ο κ. Βαμβακίδης. “Είμαι αισιόδοξος για την πορεία του, γιατί πιστεύω ότι σήμερα οι τιμές των εισηγμένων εταιρειών δεν αντικατοπτρίζουν τη δυναμική που υπάρχει ήδη στην οικονομία.
Οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, και πολλές εταιρείες είχαν καλή πορεία, αλλά στο Χρηματιστήριο είναι στάσιμες οι μετοχές τους. Ίσως οι επενδυτές αναμένουν την επενδυτική βαθμίδα.
«Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν το έχουν κοιτάξει όμως τόσο οι ξένοι επενδυτές όσο θα έπρεπε, έχει περισσότερες ευκαιρίες”, τόνισε ο κ. Βαμβακίδης: Τα ομόλογα ήταν φοβερή τάση και ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης τότε ήταν το απόλυτο trend. Τώρα τα ομόλογα πέφτουν λόγω της αύξησης των επιτοκίων παγκοσμίως» τόνισε.
Διαβάστε επίσης
Πότε θα ανακάμψουν οι οικονομίες: To σχήμα Q – Οι χρεοκοπίες δημιουργούν ένα σοκ που ανατροφοδοτείται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»
- Νάιτζελ Φάρατζ: Βρίσκεται σε «διαπραγματεύσεις» με τον Έλον Μασκ για τη χρηματοδότηση του κόμματός του
- «2017 – 2024: Τετραγωνίζοντας τους ΚΥΚΛΟΥΣ», ένα καινοτόμο concept δικτύωσης για ανώτερα στελέχη εταιρειών
- ΑΙ: Ρωτήστε το αυτοκίνητό σας (video)!