Η απόλυτη χρηματιστηριακή παραφροσύνη συντελείται με τη μετοχή της ΔΕΗ.
Πριν από δέκα μέρες υπήρξε προσφορά μαμούθ 2,1 δισ. ευρώ για το 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ, από ένα από τα μεγαλύτερα funds που επενδύουν στις υποδομές παγκοσμίως, το αυστραλιανό Macquarie Infrastructure με ενεργητικό μεγαλύτερο των 240 δισ. δολαρίων.
Χθες με την πτώση 3% της μετοχής της ΔΕΗ, η αποτίμηση στο ταμπλό της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας ήταν 2,1 δισ. ευρώ. Αν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αποτιμάται 2,1 δισ. ευρώ, ευλόγως, όπως σχολιάζει η αγορά, το 100% στοιχίζει πάνω από 4,2 δισ. ευρώ. Η αποτίμηση όμως της μητρικής, της ΔΕΗ, κυμαίνεται στο μισό!
Πρόκειται για απίστευτη στρέβλωση, η οποία προστίθεται στην αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ σε 6,2% από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κάτι που έδωσε το έναυσμα στους ξένους οίκους να ανεβάσουν τις εκτιμήσεις τους σε πάνω από 8%. Πρόκειται για εξελίξεις, όπως η ανακοίνωση της Δευτέρας από την Moody’s, ότι αναβαθμίζονται οι ελληνικές τράπεζες, που περνούν στο «ντούκου» του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, προβληματίζοντας ευλόγως πολλούς από τους εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά για το τι πραγματικά συμβαίνει και δεν «κουνιέται φύλλο» στο ταμπλό.
Εν τω μεταξύ, η όποια καχυποψία υπάρχει για τη ΔΕΗ συνδέεται προφανώς με τις αυξήσεις στις τιμές των ρύπων, κάτι όμως που δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο.
Νεότερες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο Γιώργος Στάσσης έχει κι άλλους κρυφούς άσσους στο μανίκι του για να αλλάξει την εικόνα του ισολογισμού της Επιχείρησης, ακόμα και τώρα που διεθνώς έχουμε να κάνουμε με μία δύσκολη συγκυρία για την οικονομία.
Το είπε πολύ εύστοχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη. Η ζήτηση μετά το άνοιγμα των οικονομιών από τα lockdowns δεν μπορεί να καλυφθεί από την προσφορά. Με απλά λόγια: Οι οικονομίες «βιάζονται» να καλύψουν το χαμένο έδαφος που έφερε η πανδημία, βιάζονται να επιστρέψουν στο αναπτυξιακό momentum προ του 2020.
Η Πέμπτη, δηλαδή αύριο, είναι δίπλα μας. Η ΔΕΗ έχει αλλάξει πρόσωπο. Δεν έχει καμία σχέση με τη ΔΕΗ του ΣΥΡΙΖΑ. Τα καταστήματα είναι ανοιχτά, όπως κάθε επιχείρησης λιανικής. Τα ηλεκτρονικά συστήματα και οι ρυθμίσεις λειτουργούν στο ακέραιο. Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές συνεχίζονται. Και το σημαντικότερο, τα δάνεια εξυπηρετούνται και το κόστος δανεισμού μειώνεται συνεχώς. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η ΔΕΗ θα κατάφερνε να δανειστεί με επιτόκια ευθέως ανταγωνιστικά, με επιτόκια αγοράς πριν από δύο χρόνια…
Η στρέβλωση της αγοράς μάλλον είναι ελληνικό φαινόμενο, αφού το αυτό μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ισχύει σε μεγάλο βαθμό και σε άλλες εταιρείες του κατασκευαστικού και ενεργειακού κλάδου.