ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά την επίδοση – έκπληξη στο ΑΕΠ του 2ου τριμήνου, η εγχώρια επικαιρότητα συνέχισε να καταγράφει θετικά ακούσματα: το τίμημα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ξεπέρασε τις προσδοκίες ενώ η αναγγελία του ονόματος του αυστραλιανού fund Macquarie και του ποσού έκπληξη που προσέφερε για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αποτέλεσε ψήφο εμπιστοσύνης που ακόμη συζητείται.
Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Scope Ratings προϊδεάζει για ανάλογη κίνηση από τον καναδικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS το βράδυ της Παρασκευής, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να περιλαμβάνονται στις τοποθετήσεις της ΕΚΤ ακόμη και αν αναγγελθεί πρόγραμμα μείωσης αγορών τίτλων.
Επιπλέον, το πακέτο στήριξης ύψους €3,4 δισ. περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις (κούρεμα επιστρεπτέας προκαταβολής, μείωση φορολογικού συντελεστή κερδών) που συμβάλλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προς το φιλικότερο.
Γιατί απουσιάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον από το Χρηματιστήριο
Όμως, όλα αυτά δεν αρκούν για να υπάρξει μια αποφασιστική αλλαγή του σκηνικού και στο χρηματιστήριο, με την εξαίρεση λίγων μόνο δεικτοβαρών τίτλων να διαφοροποιούνται και ιδιαίτερα της ΔΕΗ. Με τον Γ.Δ. να συνεχίζει το επιτόπιο τροχάδην του, καταγράφοντας διαδρομές μικρής μεταβλητότητας περί τις 900 μονάδες. Η εξήγηση της συνεχιζόμενης απροθυμίας για εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος μετοχικών τίτλων, από ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές που συνεχίζουν να διακρατούν «βουνά» καταθέσεων με μηδενικές αποδόσεις, πρέπει να αναζητηθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.
Με το κύμα λοιπόν γενικευμένων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλουμίνιο, κ.α.) και τα τρόφιμα να συνεχίζεται, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων αρρυθμιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, η διαδικασία της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας δεν μπορεί να συντελεστεί ομαλά προκαλώντας σοκ στις συνθήκες προσφοράς προϊόντων. Είτε γιατί η επανέναρξη της παραγωγικής διαδικασίας στις βιομηχανίες καθυστερεί είτε γιατί οι καταναλωτές δεν έχουν επαρκές διαθέσιμο εισόδημα για να αντιμετωπίσουν το κύμα των επερχόμενων ανατιμήσεων, ιδιαίτερα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων από την πανδημία υπενθυμίζει ότι η υγειονομική κρίση συνεχίζει να απασχολεί την καθημερινότητα όλων των πολιτών, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν τρόπους για να επιταχύνουν τον εμβολιασμό όσων αρνούνται να το πράξουν, διαμορφώνοντας ένα περίπλοκο σκηνικό που δυσκολεύει την εύρυθμη λειτουργία των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Ως αποτέλεσμα, οι Κεντρικές Τράπεζες αδυνατούν να διαμορφώσουν σαφή στάση σε σχέση με το σχεδιασμό της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής με τις αγορές να παρακολουθούν στενά όλες τις ανακοινώσεις. Είναι λοιπόν εύλογη η στάση αναμονής της επενδυτικής κοινότητας ενόσω το περιβάλλον παραμένει ομιχλώδες με δεδομένη μάλιστα την κίνηση των δεικτών των διεθνών αγορών κοντά στις υψηλές επιδόσεις. Θα χρειαστεί εύλογος χρόνος για να ξεπεραστεί η γενικευμένη αποστροφή των επενδυτών προς τον επενδυτικό κίνδυνο, μέχρις ότου το ελπιδοφόρο ελληνικό αφήγημα τύχει της αυξημένης επενδυτικής προσοχής από τους διαχειριστές, Έλληνες και ξένους!
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ