Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Apple: Στα 3 τρισ. η κεφαλαιοποίησή της στο άνοιγμα της Wall Street

Tim Cook, CEO Apple

Tim Cook, CEO Apple

Με ένα ράλι 45% μέσα στο 2023, η Apple επέστρεψε στα 3 τρις δολάρια κεφαλαιοποίηση, επίπεδο που είχε φτάσει ξανά στις αρχές του 2022.

Στο άνοιγμα της Wall Street, οι μετοχές της ανέκαμψαν κατά 1% και η χρηματιστηριακή της αξία άγγιξε τα 3 τρισ. δολάρια. Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, η  Apple πέτυχε τα τελευταία χρόνια να γιγαντωθεί και να πάρει προβάδισμα από τους άλλους αμερικανικούς κολοσσούς, όπως η Alphabet και η Amazon και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Τα ρεκόρ της εταιρείας

Η εταιρεία είναι συνηθισμένη στο «σπάει» ρεκόρ, καθώς ήταν η πρώτη που πέτυχε αποτίμηση ύψους 1 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο του 2018 και δύο χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη εταιρεία που αποτιμήθηκε στα 2 δισ. δολάρια.

Στο παρελθόν έχει περάσει και πάλι το κατώφλι των 3 τρις δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης το 2022. Δεν έμεινε για πολύ όμως στην κορυφή, καθώς οι αγορές δέχθηκαν βαρύ πλήγμα στη συνέχεια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και από τις πρώτες αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες λίγο αργότερα.

Ο κλάδος της τεχνολογίας δέχθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 ισχυρές πιέσεις κι ένα εξαντλητικό sell off που συνεχίστηκε στη διάρκεια της χρονιάς.

Οι μετοχές της Apple έκλεισαν πέρυσι με πτώση 29% και τα έσοδα περιορίστηκαν μετά από ένα ξέσπασμα του Covid-19 στην «πόλη των iPhone», τη Zhengzhou όπου εδρεύει η εταιρεία Foxconn, για την κατασκευή των διάσημων smartphones.

To 2023 όμως πρωταγωνίστησε στο ράλι των τεχνολογικών μετοχών που τροφοδότησε η φρενίτιδα των επενδυτών για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το νέο στοίχημα

Σύμφωνα με τους FT, το νέο ρεκόρ της Apple έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την παρουσίαση ενός νέου headset, το οποίο θα μπορούσε να επεκτείνει τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Το προϊόν Vision Pro «spatial computing» θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως το πιο σημαντικό λανσάρισμα προϊόντος από την Apple, μετά το iPhone το 2007.

Η Evercore ISI εκτιμά ότι η Apple θα μπορούσε να πουλήσει 14 εκατ. headset τα πρώτα χρόνια. Παρά τις περιορισμένες πωλήσεις, η τιμή του προϊόντος, στα 3.500 δολάρια, κάνει την επενδυτική τράπεζα να εκτιμάει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να προσθέσει 19 δισ. δολάρια στα συνολικά έσοδα της μέσα σε πέντε χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

HSBC: H Ελλάδα συνεχίζει να ανακάμπτει – Τι βλέπει για οικονομία, επενδυτική βαθμίδα και χρέος

Χρηματιστήριο: Ασανσέρ ο δείκτης

Optima Bank: Κορυφαία επιλογή η Jumbo – Πώς συνεχίζεται το success story