ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οκτώ ευρωπαϊκές τράπεζες, πέντε αμερικανικές και μία από την Ιαπωνία, έχουν αναλάβει τον κομβικό ρόλο του αναδόχου στις μέχρι τώρα 5 εκδόσεις και επανεκδόσεις ομολόγων, που έχει κάνει η Ελλάδα στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς. Με τη συνολική ονομαστική αξία των τίτλων 7ετούς, 10ετούς και 15ετούς διάρκειας να ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ.
Για τη συμμετοχή των ξένων τραπεζών, κύρια αποστολή των οποίων είναι η προσέλκυση επενδυτών, «παντρεύοντας» την προσφορά με τη ζήτηση, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει φροντίσει να τηρεί την τακτική των ίσων αποστάσεων. Έτσι ώστε να μην υπάρχουν παράπονα από κανέναν ξένο «παίκτη», με δεδομένο το ότι οι αναδοχές μεταφράζονται σε έσοδα από προμήθειες.
Το… rotation ανάμεσα στους αναδόχους είναι ο κανόνας και ως εκ τούτου οι ξένες τράπεζες δεν έχουν συμμετοχή σε περισσότερες από δύο εκδόσεις στη σειρά. Παράλληλα και όπως όλα δείχνουν, μέσα από το σύνολο των 14 τραπεζών, έχουν σχηματιστεί τρείς ομόκεντροι κύκλοι, που… ιεραρχικά εκφράζουν το πόσες φορές έχουν αναλάβει έργο αναδόχου. Τρείς από τον πρώτο κύκλο, δύο από τον δεύτερο και από μία από τον τρίτο.
Ποιες όμως είναι οι προμήθειες για τους αναδόχους των ελληνικών εκδόσεων;
Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα των υπουργικών αποφάσεων που δημοσιεύονται στα ΦΕΚ, οι αμοιβές δεν είναι ίδιες για όλες τις εκδόσεις. Στην προκειμένη περίπτωση και για τις 5 εξόδους που έχει κάνει η χώρα στις αγορές από την αρχή της εφετινής χρονιάς, οι προμήθειες για το 7ετές ομόλογο ήταν στο 0,15% επί της ονομαστικής αξίας των 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ποσό που πήραν οι ανάδοχοι (Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura, Societe Generale) ήταν 3 εκατ. ευρώ. Κατανεμημένο σε έξι ίσα μερίδια. Κάτι που ισχύει και για όλες τις άλλες ομολογιακές εκδόσεις, για τις οποίες οι προμήθειες χορηγούνται ισομερώς, ανάλογα με τον αριθμό των αναδόχων.
Στις εκδόσεις της 10ετίας, οι αμοιβές ανέρχονται στο 0,175% της έκδοσης. Με συνέπεια το σύνολο των προμηθειών που δόθηκαν για το 10ετές ομόλογο των 3 δισ. και την επανέκδοσή του, που είχε ονομαστική αξία 2,5 δισ., να διαμορφώνεται στα 9,625 εκατ. ευρώ. Με τις ξένες τράπεζες που χρημάτισαν ανάδοχοι να είναι: BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan,BofA, Deutsche Bank,Barclays, Citi, Morgan Stanley, Societe Generale, Intesa san Paolo και Nomura.
Για τις εκδόσεις 15ετίας η τιμολόγηση των προμηθειών ανέρχεται στο 0,20% της ονομαστικής αξίας έκδοσή τους. Αν ληφθεί υπόψη ότι ή αρχική έκδοση του 15ετούς ήταν 2,5 δισ. και η χθεσινή επανέκδοση πήγε στα 2 δισ. ευρώ, τότε οι συνολικές αμοιβές των αναδόχων είναι 9 εκατ. ευρώ. Μοιρασμένες στους εξής αναδόχους: BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, j.P.Morgan με διπλή παρουσία και από μία οι Commerzbank, BofA, Barclays.
Εκείνο που προκύπτει είναι ότι συνολικά δηλαδή όλοι οι ανάδοχοι σε όλες τις εφετινές ελληνικές εκδόσεις έχουν λάβει προμήθειες 21,625 εκατ. ευρώ. Κάτι που θεωρείται απολύτως συμβατό με τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει. Χωρίς να παρατηρούνται ακρότητες και χωρίς να δαιμονοποιείται η παρουσία τους στο συγκεκριμένο αυτόν τομέα δραστηριοτήτων.
Με βάση τα στοιχεία οι τράπεζες που έχουν αναλάβει τρείς φορές εφέτος την αναδοχή σε εκδόσεις ομολόγων είναι οι αμερικανικές Goldman Sachs και J.P.Morgan, η Βρετανική HSBC και η Γαλλική BNP.
Δύο φορές έχουν αναλάβει έργο αναδόχου η Γερμανική Commerzbank, οι αμερικανικές Citigruop, Morgan Stanley και BofA, η Βρετανική Barclays, η Γαλλική Societe Generale και η Ιαπωνική Nomura.
Μία συμμετοχή έχουν η Γερμανική Deutsche Bank, η Ελβετική Credit Suisse και η Ιταλική Intesa san Paolo.
Εκτός από τις ξένες τράπεζες αμοιβές λαμβάνουν και οι δικηγορικές εταιρείες που πλαισιώνουν το έργο των αναδόχων. Πρόκειται για την αμερικανική Clearly Gottlied & Hamilton, τη βρετανική Alen&Overly και την ελληνική δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη. Και οι τρείς μετέχουν σε όλες τις εκδόσεις, για την κάθε μία από αυτές ορίζεται αμοιβή που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 250.000 ευρώ. Κατά κανόνα το «πλαφόν» δεν πιάνεται και εκτιμάται ότι οι συνολικές αμοιβές που έχουν λάβει είναι περί το 1 εκατ. ευρώ.
Ανεξάρτητα από τους αναδόχους και για το δικό του πλέγμα των νομικών αναγκών, ο ΟΔΔΗΧ χρησιμοποιεί τη δικηγορική εταιρεία Καρατζά.
Πλήρωσαν 189,2 εκατ. ευρώ παραπάνω από την αξία του
Σε κάθε περίπτωση, ανάδοχοι και νομικοί σύμβουλοι των ελληνικών, ομολογιακών εκδόσεων έχουν λάβει στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς αμοιβές της τάξεως των 22,6 εκατ. ευρώ εν συνόλω.
Ωστόσο, αν και τις αμοιβές αυτές τις πληρώνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους, επί της ουσίας τις χρηματοδοτούν και με το παραπάνω μάλιστα, οι αγοραστές των ομολόγων…
Τα δεδομένα της χθεσινής επανέκδοσης του 15ετούς ομολόγου είναι εξόχως χαρακτηριστικά: Τόσο η αρχική, όσο και η επανέκδοση του ομολόγου πληρώνουν το ίδιο επιτοκιακό «κουπόνι» του 1,875% ετησίως, επί της ονομαστικής αξίας των εκδοθέντων τίτλων. Εκείνο όμως που άλλαξε στη χθεσινή επανέκδοση, είναι η τιμή διάθεσης του ομολόγου. Η οποία έγινε όχι στο 100 αλλά στο 109,46% της ονομαστικής του αξίας. Με άλλα λόγια οι επενδυτές αποδέχθηκαν να πληρώσουν 109,46 ευρώ για κάθε 100 ευρώ, που θα πληρωθούν στη λήξη του ομολόγου… Θυσιάζοντας έτσι ένα σημαντικό κομμάτι της απόδοσης ,από το τοκομερίδιο που εισπράττουν.
Αυτό έχει δύο συνέπειες: Πρώτον η Ελλάδα δεν άντλησε μόνο 2 δισ. από τη επανέκδοση του 15ετούς, αλλά…189,2 εκατ. ευρώ περισσότερα. Αυτά τα επιπλέον 189,2 εκατ. ευρώ τα πλήρωσαν «καπέλο» οι αγοραστές του ομολόγου, προκειμένου να πάρουν τα «χαρτιά». Αντικατοπτρίζοντας με τον πλέον παραστατικό τρόπο τη δίψα τους για να μπούν στο ομόλογο. Και όπως είναι εύλογο, τα επί πλέον αυτά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, υπερκαλύπτουν τις δαπάνες για προμήθειες των αναδόχων και τις αμοιβές των νομικών υπηρεσιών…
Το δεύτερο στοιχείο είναι, ότι με την κίνησή τους αυτή οι επενδυτές περιόρισαν την ετησιοποιημένη απόδοσή τους στο 1,152%. Απόδοση βεβαίως που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το κόστος δανεισμού που έχει η χώρα και το οποίο συνιστά ιστορικό χαμηλό για την 15ετία. Αν ληφθεί υπόψη η αρχική έκδοση του περασμένου Ιανουαρίου, όταν η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο ετησιοποιημένο 1,911%, γίνεται σαφές ότι η χθεσινή επανέκδοση είχε κόστος για το ελληνικό Δημόσιο …39,7% χαμηλότερο.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τζορτζ Τσούνης: Η θητεία μου στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου – Αντίο
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο» με την υποστήριξη των ΗΠΑ
- Ιράν: Αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση νότια της χώρα – Ορισμένα είναι εξοπλισμένα, ικανά να πλήξουν αμερικανικά πλοία
- Θεοδωρικάκος: Η πολιτική της κυβέρνησης μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας