Πολύ κακό για το τίποτα… Αυτό φαίνεται να είναι το πρωτογενές συμπέρασμα για τα… απίστευτα κι όμως αληθινά, που συνέβησαν την περασμένη Δευτέρα με τη μετοχή της Attica Bank.  H οποία ελέω της προσαρμοσμένης τιμής, λόγω της αύξησης κεφαλαίου και με λιγοστές συναλλαγές, έκανε ανοδικό άλμα 549,6%. Οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση της μικρής και γεμάτης προβλήματα τράπεζας, στα εξωπραγματικά επίπεδα των 2,179 δισ. ευρώ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν οι «κωδικοί» των παικτών που έστειλαν στα ουράνια την αποτίμηση της Attica Bank. Πρόκειται για λιγότερους από 10, μέσω των οποίων έγινε των οποίων έγινε η πλειονότητα των συναλλαγών. Οι οποίες στο σύνολό τους αφορούσαν 44.803, αξίας 70.035 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι, λιγοστοί αυτοί παίκτες, δεν ανήκουν στο πελατολόγιο μίας και μόνης χρηματιστηριακής, αλλά είναι διάσπαρτοι σε περίπου 5 με 6 εταιρείες του κλάδου. Τουλάχιστον από την πρώτη «ακτινογραφία» των δεδομένων δεν προκύπτουν ενδείξεις μιας συντονισμένης κίνησης. Δίνοντας την αίσθηση ότι πιθανότατα πρόκειται για λανθασμένη εκτίμηση των καταστάσεων, που είχαν ως γενεσιουργό αιτία την αναπροσαρμοσμένη τιμή της μετοχής.

Γεγονός που είναι κοινός τόπος για όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς τους θεσμοθετημένους κανόνες και την πάγια πρακτική που εφαρμόζεται στα ( διευρυμένα) όρια διακύμανσης των τιμών των μετοχών, σε περιπτώσεις κεφαλαιακών αυξήσεων με δικαιώματα προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Κατά τα φαινόμενα, η εκρηκτική άνοδος της Attica Bank δεν συνδυάζεται με τυχόν… παράπλευρες ( και μύχιες) επιδιώξεις. Καθώς για μεν τον Γενικό Δείκτη δεν υπήρξε κάποια ουσιώδης επίπτωση, ενώ και στην αγορά των παραγώγων ήταν ήσσονος σημασίας η συναλλακτική δραστηριότητα στο προθεσμιακό συμβόλαιο επί του Δείκτη των τραπεζών.

Παρά ταύτα η διερεύνηση της όλης υπόθεσης συνεχίζεται, με λογικό επακόλουθο να ζητηθούν από την πλευρά των εποπτικών αρχών, λεπτομερέστερα στοιχεία. Τόσο από πλευράς των χρηματιστηριακών εταιρειών από τις οποίες πέρασαν οι «επίμαχες» εντολές, όσο και από τους  παίκτες που τις έδωσαν. Χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί αν υπάρχει και κίνηση που έγινε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Επιστροφή στη… λογική, αλλά και νέα ερωτηματικά

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής και με βάση τη συμπεριφορά που είχε η μετοχή της Attica Bank στη συνεδρίαση της Τρίτης αλλά και τη χθεσινή, διαφαίνεται ότι επέρχεται βαθμιαία η επιστροφή στη… λογική. Και τις δύο αυτές μέρες το «χαρτί» κλείνει στο limit down ( -30%).  Όμως, με συναλλακτικό όγκο που δημιουργεί νέες απορίες και ερωτήματα, για τους αγοραστές.

Προχθές άλλαξαν χέρια 43.619 μετοχές της τράπεζας, συνολικής αξίας 60.374 ευρώ. Και με την τιμή να υποχωρεί από τα 1,78 στα 1,246 ευρώ.

Χθες η μετοχή έκανε και πάλι βουτιά κλείνοντας στα 0,873 ευρώ, με όγκο 59.149 τεμαχίων, αξίας 52.276 ευρώ. Και την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να υποχωρεί στα 1,07 δισ. ευρώ.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η αφετηρία της αναπροσαρμοσμένης τιμής της μετοχής ήταν στα 0,274 ευρώ και η αύξηση κεφαλαίου γίνεται στα 0,20 ευρώ, τότε η τρέχουσα αποτίμηση είναι.. 219% και 337% πιο πάνω, αντίστοιχα. Γεγονός που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την «ανορθογραφία» των χθεσινών και προχθεσινών αγορών. Διότι υπό κανονικές συνθήκες και τις δύο αυτές μέρες, η συναλλακτική δραστηριότητα θα έπρεπε να ήταν εντελώς υποτυπώδης. Τουλάχιστον από εκείνους που διαβλέπουν ορθολογικά ότι η Attica Bank θα πρέπει να χαμηλώσει πολύ ακόμη για να ευθυγραμμιστεί με την…πραγματικότητα.

Το πώς αυτό δεν το βλέπουν οι έστω και λίγοι αγοραστές, προκαλεί εντύπωση. Αλλά συνάμα και… χαρά στους πωλητές, που βρίσκουν ευκαιρία να εκποιούν μετοχές, σε σαφώς ελκυστικά επίπεδα με βάση τα τρέχοντα δεδομένα. Μάλλον παραείναι  μυστήριο η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Attica Bank…

Διαβάστε επίσης

Η κερδοσκοπική τρέλα που εκτίναξε τη χρηματιστηριακή αξία της Attica Bank στα επίπεδα των… 2,2 δισ.

Attica Bank: Νέες διευκρινήσεις γύρω από την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ