ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των μηνιαίων στατιστικών στοιχείων (Aξia numbers) που δημοσιοποιούνται από τις χρηματιστηριακές αρχές, οι ξένοι «παίκτες» ήταν εκείνοι που προκάλεσαν τον «μαύρο Σεπτέμβρη» για τις ελληνικές μετοχές. Με τις έντονες πιέσεις, όμως, να συνεχίζονται και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, επιτείνοντας την αβεβαιότητα που στιγματίζει την ελληνική αγορά.
Η συνολική αξία των συνολικών συναλλαγών που έγιναν στις 20 συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε οριακά πάνω από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Στις 60 μετοχές που συνθέτουν τον Γενικό Δείκτη έγιναν συναλλαγές 995,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 38,9% (386,8 εκατ. ευρώ) αφορούσαν τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς). Μετοχές οι οποίες και επηρεάζουν κατά 17,8% στην παρούσα φάση τη διαμόρφωση της καθημερινής εικόνας του βασικού και πιο αναγνωρίσιμου χρηματιστηριακού Δείκτη.
Από τους αλλοδαπούς επενδυτικές έγινε το 53% των αγορών, για τις οποίες και ενεργοποιήθηκαν 417 διαφορετικοί χρηματιστηριακοί «κωδικοί» όλοι κι όλοι.
Από τους ξένους «παίκτες» επίσης έγινε το 58,2% των πωλήσεων, οι οποίες και προήλθαν από 329 «κωδικούς».
Το τελικό αποτέλεσμα από τη δραστηριότητα των λιγοστών ξένων που έπαιξαν στην ελληνική αγορά τον Σεπτέμβριο, ήταν οι «καθαρές» εκροές ύψους 53 εκατ. ευρώ.
Οι εκροές αυτές, οι οποίες προκύπτουν αν από την αξία των πωλήσεων αφαιρεθούν οι αγορές, απορροφήθηκαν από χαρτοφυλάκια Ελλήνων επενδυτών. Από του οποίους και έγινε το 47% του συνόλου των αγορών (μέσω 11.143 «κωδικών») και το 41,8% της συνολικής αξίας των πωλήσεων, που προήλθαν από 9.112 ηλεκτρονικές μερίδες.
Όλα αυτά έρχονται να καταδείξουν το πόσο ρηχή και επενδυτικά περιθωριοποιημένη είναι η ελληνική αγορά. Διότι η συντριπτική πλειονότητα του συναλλακτικού τζίρου κατευθύνεται σε ένα στενό πυρήνα εισηγμένων εταιρειών, αφήνοντας εκτός νυμφώνος το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, ενώ από την άλλη πλευρά ελάχιστοι είναι οι ξένοι επενδυτές που ενεργοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αρκούν μάλιστα και οι συγκριτικά μικρές πωλήσεις από την πλευρά τους, για να δημιουργήσουν πολλαπλάσιες παρενέργειες στην αγορά.
Οι «κωδικοί» που πυροδότησαν τις πωλήσεις
Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τους χρηματιστηριακούς «κωδικούς» που δηλώνουν την Κύπρο ως φορολογική έδρα, προήλθαν οι περισσότερες «καθαρές» πωλήσεις, ανάμεσα σε όλους του αλλοδαπούς επενδυτές. Φτάνοντας στα 23,5 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, από 194 κυπριακές ηλεκτρονικές μερίδες έγιναν τον Σεπτέμβριο πωλήσεις ελληνικών μετοχών αξίας 37,8 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά 297 «κωδικοί» από την Κύπρο διέθεσαν για αγορές μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, 14,3 εκατ. ευρώ. Για προφανείς λόγους τήρησης του απορρήτου, δεν γίνεται περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων, αν και αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Μεγαλόνησος χρησιμοποιείται ως έδρα από ορισμένα διεθνή επενδυτικά σχήματα, αλλά και από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων…
Δεύτερη δύναμη στις πωλήσεις ελληνικών μετοχών αναδεικνύονται τα νησιά Κέιμαν, που είναι ένας εμβληματικός φορολογικός παράδεισος, χρησιμοποιούμενος ως έδρα από διάφορα κερδοσκοπικά Funds. Οι «καθαρές» πωλήσεις που έγιναν από τα Κέιμαν ήταν 21,7 εκατ. ευρώ. Και τούτο καθώς από 14 χρηματιστηριακούς «κωδικούς» έγιναν πωλήσεις 30,9 εκατ. ευρώ, ενώ από 13 «κωδικούς» αγοράστηκαν μετοχές αξίας 9,2 εκατ. ευρώ. Είναι εμφανές ότι ανά «κωδικό» κινήσεις που έγιναν από τα Κέιμαν ήταν μεγαλύτερες από αυτές της Κύπρου, κάτι που σημαίνει ότι προέρχονται από ισχυρότερα χαρτοφυλάκια.
Πέραν τούτων και κατά σειράν, οι χρηματιστηριακοί «κωδικοί» από τη Γαλλία έκαναν «καθαρές» πωλήσεις ελληνικών μετοχών αξίας 13,4 εκατ. ευρώ.
Από τον Καναδά οι πωλήσεις ήταν 6,1 εκατ. από το Λιχτενστάιν 3,4 εκατ. και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 2,4 εκατ.
Μάλιστα στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, οι πωλήσεις έγιναν από έναν και μοναδικό «κωδικό».
Από τη Μεγάλη Βρετανία οι εκροές ήταν μικρές (0,4εκατ. ευρώ) αν και από τη χώρα αυτή προήλθε πάνω από το…70% των αγοραπωλησιών που έκαναν όλοι οι ξένοι «παίκτες» το Σεπτέμβριο στην ελληνική αγορά. Προφανώς τα Fund που χρησιμοποιούν ως έδρα το Citi του Λονδίνου, είτε μπαινοβγαίνουν σε επιλεγμένες ελληνικές μετοχές, είτε οι πωλήσεις τους απορροφώνται από άλλα χαρτοφυλάκια, με την ίδια βρετανική «υπηκοότητα». Αν βέβαια ληφθεί υπόψη ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου έγινε στην Αγγλική πρωτεύουσα το ετήσιο Roadshow της ΕΧΑΕ, τότε συνάγεται ότι το επενδυτικό συνέδριο δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τις ελληνικές εταιρείες. Τουλάχιστον άμεσα.
Στην αντίπερα όχθη, οι «καθαροί» αγοραστές ελληνικών μετοχών ήταν ελάχιστοι, ανάμεσα στο σύνολο των ενεργών, αλλοδαπών επενδυτών. Ξεχώρισαν οι εισροές που προήλθαν από τις ΗΠΑ (9,5 εκατ. ευρώ) αλλά και από την Ισλανδία (3 εκατ. ευρώ). Βέβαια από τις ΗΠΑ ενεργοποιήθηκαν 14 «κωδικοί» όλοι κι όλοι…
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η Κύπρος και τα Κέιμαν κατείχαν τα πρωτεία και στις πωλήσεις που έγιναν στο χρηματιστήριο τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι τράπεζες είχαν χάσει το 14,4% της αξίας τους και ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει πτώση 4,1%. Τότε, από τα Κέιμαν είχαν γίνει «καθαρές» πωλήσεις 11,9 εκατ. ευρώ, ενώ από την Κύπρο 7,7 εκατ. ευρώ.
Και τους δύο τελευταίους μήνες οι Έλληνες παραμένουν «καθαροί» αγοραστές στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο χρόνος θα δείξει αν η μελλοντική πορεία της αγοράς θα δικαιώσει το επενδυτικό τους στοίχημα ή όχι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛ.ΑΣ: Στην δημοσιότητα τα στοιχεία των 13 μελών σπείρας που λήστευε σπίτια στην Αττική
- Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 6% για το WTI στην εβδομάδα
- Σερβία: 10.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα και με τις πτήσεις
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για “τρομοκρατία” και καθαιρέθηκαν