ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το short selling έγινε ξανά της μόδας στη Wall Street- Ο ρόλος των επιτοκίων, το sell off και η προειδοποίηση του Τζέιμι Ντίμον
Έτοιμη να προχωρήσει στην απαγόρευση του short selling είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ευθυγραμμιζόμενη και με άλλες εποπτικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αρχίσει να θέτουν φραγμούς στην υποτιμητική κερδοσκοπία.
Όπως όλα δείχνουν, η φραγή στις ανοιχτές πωλήσεις ελληνικών μετοχών όπως επίσης και σε οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό εργαλείο που συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι καθαρά θέμα χρόνου και μόνον το πότε μπορεί να εφαρμοστεί. Για την απόφασή της η εποπτική αρχή της Κεφαλαιαγοράς πρέπει να λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Αρχή των Κεφαλαιαγορών (ESMA).
Από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα αναφέρεται ότι ήδη έχουν γίνει οι διαβουλεύσεις και ουσιαστικά εκείνο που απομένει είναι να υλοποιηθεί η απαγόρευση του short selling. Κάτι το οποίο, θεωρητικά, μπορεί να γίνει ακόμα και στην χρηματιστηριακή συνεδρίαση της αυριανής Τετάρτης ή ενδεχομένως στα αμέσως επόμενα 24ωρα.
Από τις ευρωπαϊκές αγορές μέτρα προσωρινής απαγόρευσης του short selling έχουν λάβει η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Βρετανία. Σε ορισμένες μάλιστα από αυτές τις χώρες η απαγόρευση ανανεώνεται επί καθημερινής βάσεως.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα η προηγούμενη φορά που υπήρχε τέτοιου είδους περιοριστικό μέτρο για την υποτιμητική κερδοσκοπία ήταν στα τέλη του 2015 μετά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Στην προκειμένη περίπτωση και από τη στιγμή κατά την οποία κριθεί τελεσίδικα ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει τότε θα υπάρξει φραγή στις ανοιχτές πωλήσεις επί μετοχών. Δηλαδή, δεν θα δίδεται η δυνατότητα στους «παίκτες» να πουλάνε μετοχές που δεν έχουν προκειμένου να τις αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές αποκομίζοντας κέρδη από την πτώση.
Στο μέτρο αυτό αναμένεται να ενταχθούν και τα παράγωγα, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως παράπλευρος μηχανισμός για το σορτάρισμα της αγοράς, εξαιρουμένων προφανώς των χαρτοφυλακίων των οποίων τέτοιου είδους θέσεις αφορούν αντιστάθμιση κινδύνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει 46% σε μηνιαία βάση, εντούτοις η δράση των short sellers δεν είναι ιδιαίτερα έντονη. Παρά ταύτα η απαγόρευση του σορταρίσματος εκλαμβάνεται και ως προληπτική κίνηση απέναντι στις διαθέσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας που μπορεί να δείξουν ορισμένοι από τους μεγάλους «παίκτες».