• ΑΓΟΡΕΣ

    Αποκαλυπτική ανάλυση: «Μαύρη» μέρα για το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι η Δευτέρα – Ακολουθεί η Παρασκευή…

    Χρηματιστήριο


    Η αρχή και το τέλος της κάθε χρηματιστηριακής βδομάδας «κουβαλούν» επάνω τους το μεγαλύτερο αρνητικό φορτίο για τις ελληνικές μετοχές. Με τη Δευτέρα να αναδεικνύεται «μαύρη μέρα», καθώς εκείνη είναι που επιφέρει τις περισσότερες απώλειες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Ακολουθούμενη από την Παρασκευή, που διαδραματίζει επίσης σημαίνοντα ρόλο στην καθοδική πορεία των τιμών.

    Στην απέναντι όχθη βρίσκονται η Τετάρτη και η Πέμπτη, που προσφέρουν κατά κανόνα τα περισσότερα χαμόγελα στην επενδυτική κοινότητα. Με τη δεύτερη να είναι η μέρα με την μεγαλύτερη παραγωγή κερδών.

    Όλα αυτά πηγάζουν από την επί μέρους αξιολόγηση των αναλυτικών στοιχείων, τα οποία αφορούν την ημερήσια συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη στις τελευταίες 288 συνεδριάσεις στο «ναό» του χρήματος. Δηλαδή από τα τέλη του 2018 έως και τα τέλη του εφετινού Φεβρουαρίου.

    Πρόκειται για ένα διευρυμένο δείγμα γραφής, καθώς εκτείνεται σε χρονικό διάστημα 14 μηνών. Έχοντας ενσωματώσει, αφ’ ενός μεν το ισχυρό ανοδικό κύμα που οδήγησε στην… παλινόρθωση της αγοράς, όσο και την τωρινή καταρρακτώδη πτώση των αποτιμήσεων, η οποία έχει πληγώσει βαθιά την επενδυτική ψυχολογία. Αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, για το αν η μεγάλη βουτιά συνιστά «την αρχή του τέλους, ή εάν είναι μόνο, το τέλος της αρχής» για τις ελληνικές μετοχές. Όπως τουλάχιστον αυτό αποδίδεται με την παραφρασμένη ρήση του κορυφαίου Βρετανού πολιτικού, στρατιωτικού, αλλά και… δεινού παίκτη των αγορών, Oυίνστον Τσώρτσιλ. Ρήση η οποία διατυπώθηκε μετά από την νικηφόρα μάχη των συμμάχων ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα, στο Ελ Αλαμέιν…

    Τι δείχνει η  μεγάλη εικόνα της καθίζησης της αγοράς

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών, δεν χωρεί αμφιβολία ότι το πρωτεύον στην πορεία του χρηματιστηρίου είναι τα εκάστοτε γεγονότα και όχι η μονοσήμαντη εστίαση στο ιστορικό παρελθόν της κάθε μέρας. Παρά ταύτα, τα στοιχεία αυτά μπορεί να λειτουργήσουν σαν ένα «εναλλακτικό εργαλείο» αξιολόγησης των κυκλικών τάσεων που παρουσιάζονται στη χρηματιστηριακή αγορά. Χωρίς και πάλι να συνιστούν θέσφατο για τις επενδυτικές επιλογές, τα κριτήρια των οποίων είναι καταφανώς πολύ πιο σύνθετα.

    Ιδού όμως τι δείχνει η μεγάλη εικόνα της αγοράς: Στα τέλη του 2018 ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 613,30 μονάδες και στη συνέχεια αφού ενισχύθηκε κατά 335,34 μονάδες, έφτασε στις 24 του μηνός του εφετινού Ιανουαρίου στην κορυφή των 948,64 μονάδων. Με τα ποσοστιαία κέρδη να ανέρχονται στο 54,7% μεταφραζόμενα σε υπεραξίες… 20,4 δισ. ευρώ.

    Έκτοτε η αγορά άρχισε να χάνει έδαφος, ώσπου ήρθε η  απειλητική εξάπλωση του κορονοϊού να λειτουργήσει ως επιταχυντής της πτώσης. Οδηγώντας το Γενικό Δείκτη 24,06% πιο κάτω από την πρόσφατη κορυφή του. Δηλαδή στις 720,35 μονάδες. Αυτές οι απώλειες των 228,29 μονάδων, έκαναν φτερό στον άνεμο της απαξίωσης… 12,8 δισ. ευρώ, από την κεκτημένη αγοραία αξία όλων των εισηγμένων επιχειρήσεων.

    Δείγμα του ότι οι ενεργοί «παίκτες» προεξοφλούν ( σωστό ή λάθος θα αποδειχθεί) πώς ο κορονοϊός θα επιφέρει ουσιώδη πλήγματα και στην πραγματική οικονομία της χώρας.

    Σε κάθε περίπτωση η ελληνική αγορά είναι σήμερα μόλις 107,05 μονάδες πάνω ( 17,45%) από το σημείο όπου βρισκόταν στα τέλη του 2018. Διάστημα στο οποίο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε 167 μέρες με κέρδη και 121 με απώλειες. Κάτι που δείχνει ότι οι πτωτικές μέρες για τις μετοχές αντιστοιχούν στο 42% του συνόλου των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων.

    Στις ανοδικές μέρες, η σωρευτική ενίσχυση του Γενικού Δείκτη ήταν 1.146,60 μονάδες, ενώ στις καθοδικές χάθηκαν 1.039,55 μονάδες.

    Πως συμπεριφέρεται ανά ημέρα ο Γενικός Δείκτης

    Τους τελευταίους 14 μήνες, μέρα Δευτέρα έγιναν 53 συνεδριάσεις στο χρηματιστήριο της Αθήνας, εκ των οποίων οι 30 ολοκληρώθηκαν με πτώση του Γενικού Δείκτη. Έτσι, το ποσοστό των πτωτικών συνεδριάσεων της Δευτέρας φτάνει να αντιστοιχεί στο 56,6% του συνόλου. Το μεγαλύτερο από κάθε άλλη μέρα καθώς η Παρασκευή έχει πτωτικές συνεδριάσεις που αντιστοιχούν στο 42,3% του συνόλου και η Τρίτη στο 40,7%.

    Αντιθέτως το χαμηλότερο ποσοστό σε πτωτικές συνεδριάσεις το έχει η Τετάρτη (34,5%) και η Πέμπτη με 37,2%. Μέρες όπου ο Γενικός Δείκτης κινείται ως επί το πλείστον σε ανοδική τροχιά.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι πτωτικές συνεδριάσεις της Δευτέρας έχουν προκαλέσει σωρευτικές απώλειες 37,20% στο βασικό χρηματιστηριακό Δείκτη, ενώ οι ανοδικές έχουν προσφέρει κέρδη 33,95%. Συνεπώς το ισοζύγιο είναι αρνητικό, αφού ναι μεν η άνοδος εισέφερε 262,51 μονάδες στο Γενικό Δείκτη, αλλά η πτώση του αφαίρεσε 317,40 μονάδες. Τις περισσότερες από κάθε άλλη μέρα, οι οποίες  μάλιστα αντιστοιχούν στο… 30,5% των συνολικών απωλειών (1.039,55 μονάδες) που κατέγραψε ο Δείκτης. Με συνέπεια να προκύπτει η «μαύρη Δευτέρα» για τις μετοχές. Έχοντας την Παρασκευή ως δεύτερη χειρότερη μέρα, από την οποία έχουν προέλθει 204,22 απωλειών του κεντρικού χρηματιστηριακού Δείκτη.

    Για μεν τη Δευτέρα το συνολικό ισοζύγιο (θετικής και αρνητικής συνεισφοράς στο Γενικό Δείκτη) είναι ελλειμματικό κατά 54,89 μονάδες, ενώ για την Παρασκευή επίσης ελλειμματικό κατά 25,57 μονάδες.

    Στις υπόλοιπες μέρες το αποτέλεσμα είναι θετικό με την Τρίτη να έχει «καθαρή» εισφορά 30,22 μονάδες στο Γενικό Δείκτη, την Τετάρτη να δίνει 69,94 μονάδες και την Πέμπτη να προσφέρει 87,35 μονάδες. Αναδεικνυόμενη ως η πιο κερδοφόρα μέρα της εβδομάδας…

    Κατά τα άλλα και ειδικά σε ότι αφορά τη συμπεριφορά του χρηματιστηρίου μέρα Δευτέρα,  είναι των άκρων. Διότι αυτήν τη μέρα έχει καταγραφεί, τόσο η μεγαλύτερη πτώση του Γενικού Δείκτη ( κατά 8,36% στις 24 Φεβρουαρίου της εφετινής χρονιάς) όσο και η μεγαλύτερη άνοδος ( 6,09% στις 27 Μαΐου του 2019).

    Κρίνοντας πάντως από τα στοιχεία των τελευταίων 14 μηνών, το γεγονός ότι η Δευτέρα και η Παρασκευή είναι οι χειρότερες μέρες για τις ελληνικές μετοχές, μπορεί να διαβαστεί και… αντίστροφα για τους επενδυτές. Ότι δηλαδή, οι μέρες αυτές προσφέρονται περισσότερο για αγορές και όχι για πωλήσεις, καθώς οι τιμές πέφτουν. Αντίστοιχα η ευνοϊκή για την άνοδο των τιμών Πέμπτη, δίνει πλεονέκτημα στους πωλητές και όχι στους αγοραστές.



    ΣΧΟΛΙΑ