• ΑΓΟΡΕΣ

    Απογοήτευση ξανά στο Χρηματιστήριο και επιστροφή στις 690 μονάδες, με «βουτιά» 6,9% για τις τράπεζες


    Μόλις μια ημέρα κράτησε η θετική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί την Τρίτη ξανά κάτω από τις 700 μονάδες, με βουτιά 1,84%.

    Πρωταγωνιστής στο αρνητικό γύρισμα ήταν ξανά ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 6,91% στις 616,62 μονάδες. Το ενδιαφέρον να στρέφεται στις αναλύσεις της Deutsche Bank, η οποία μείωσε τις τιμές στόχους των μετοχών των τραπεζών και υποβάθμισε τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία τους, μετά τα χαμηλότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το β’ τρίμηνο του 2018, αλλά και τα αποτελέσματά τους γύρω από τη μείωση των NPEs.

    Από την άλλη η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον το πολιτικό σκηνικό, το οποίο συνεχίζει να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, έστω κι αν τυπικά δεν έχει ξεκινήσει η σχετική περίοδο. Αυτό άλλωστε επισημαίνεται και στην ανάλυση της Citibank, η οποία αναφέρει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο, ενώ η οικονομική πολιτική παραμένει υπό αυστηρή εποπτεία από τους πιστωτές. Από την άλλη, τα μέτρα για το χρέος που αποφάσισε το Eurogroup μπορούν να ασκήσουν πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, θεωρούν οι αναλυτές.

    Πάντως, η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν συμβαδίζει με αυτήν από την αγορά ομολόγων, στην οποία τα θετικά νέα από την Ιταλία, η οποία φαίνεται αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ ως προς το μέγεθος των ελλειμμάτων, έχουν οδηγήσει στην μείωση των πιέσεων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου συνέχισε να μειώνεται για μια ακόμα ημέρα, υποχωρώντας στα 4,10%.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,84% στις 692,04 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 689,62 (-2,19%) και των 706,53 μονάδων (+0,21%).

    Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,62%, στις 1.815,67 μονάδες, Με απώλειες 1,54% έκλεισε ο Mid Cap, ο οποίος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.156,89 μονάδες.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν η ΕΛΠΕ (+1,66%) και η Coca Cola HBC (+1,06%).

    Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Εθνική (-8,59%) και η Πειραιώς (-8,14%) ενώ ακολούθησε η Alpha Bank (-7,24%), η ΔΕΗ (-5,63%) και η Eurobank (-4,29%).



    ΣΧΟΛΙΑ