Οι επιδόσεις του ΑΕΠ για πολλές σημαντικές οικονομίες του πλανήτη στο τέλος του 2023 επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο της εισόδου της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, παρά τη διατήρηση  των εμπόλεμων  συνθηκών τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία.

Έτσι, στις ΗΠΑ, ο ετήσιος ρυθμός στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 ήταν 3,3%, στην Κίνα 5,2% ενώ η Ινδία που καταγράφει ρυθμό 8,4% πείθει ότι έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει τη νέα ανερχόμενη οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη που ήδη σχεδιάζει νέα εμπορική οδό, την IMEC (India Middle East Europe Corridor) για τη προώθηση των Ασιατικών προϊόντων στην  Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη καταγράφει ένα πενιχρό 0,5% στο τέλος του 2023 επιβεβαιώνοντας ότι είναι το θύμα της παρούσας πλανητικής αναταραχής.

Σαν αποτέλεσμα, οι διεθνείς αγορές στη Ν. Υόρκη, το Τόκυο και τη Φραγκφούρτη,  καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ οδηγούμενα από τους τεχνολογικούς κολοσσούς που καταγράφουν επιδόσεις καλύτερες των αναμενομένων στα μεγέθη τους.

Με τους αναλυτές και τον Economist να συνομολογούν ότι τιμές των δεικτών όπως το P/E  ύψους 13,5 του Eurostoxx 600 ή και το 27 του S & P 500 δεν συνιστούν ενδείξεις που να οδηγούν σε συνθήκες ανορθόλογης ευφορίας αφού τα μεγέθη των εταιρειών των δεικτοβαρών μετοχών συνεχώς βελτιώνονται.

Δεν αποκλείουν ωστόσο να υπάρξει διόρθωση των τιμών σαν αποτέλεσμα ενός κύματος ρευστοποιήσεων, ιδιαίτερα αν  διαψευστεί η προσδοκία έναρξης υποχώρησης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες ή για άλλους λόγους.

Αξιοσημείωτη ωστόσο είναι και η ανοδική κίνηση τόσο της τιμής του bitcoin πάνω από τις $63 χιλ. διαψεύδοντας τους αξιωματούχους της ΕΚΤ που θεωρούν ότι η εύλογη αξία του είναι …η μηδενική!

Αλλά και του χρυσού με την τιμή του να αναρριχάται πάνω από τα $2.100 ανά ουγγιά καθώς επανέρχεται σε αρκετούς επενδυτές η εκτίμηση ότι συνιστά το καλύτερο επενδυτικό καταφύγιο σε ένα σενάριο έντονων αναταράξεων στις αγορές.

Την ίδια ώρα, στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γ.Δ. ξεπέρασε τις 1.434 μονάδες καταγράφοντας ρεκόρ 13 ετών, ισοφαρίζοντας τις επιδόσεις του Απριλίου 2011 όταν η κίνηση ήταν πτωτική.

Καταλύτης για την εξέλιξη αυτή είναι η αναμενόμενη επιτυχής έκβαση της μεταβίβασης του 27% των μετοχών της Πειραιώς από το ΤΧΣ προς ιδιώτες επενδυτές, διεθνείς κατά 85%  και εγχώριους κατά 15%.

Παρά το γεγονός ότι η τιμή των 4 ευρώ δεν είναι φθηνή καθώς διαμορφώνει δείκτη P/BV σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (στο 0,80 περίπου), τα επιτεύγματα της Τράπεζας σε σχέση με την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της και την κεφαλαιακή θωράκιση  να είναι αξιοσημείωτα (στο 3,5% τα NPEs, στο 13% ο δείκτης CET1 της κεφαλαιακής επάρκειας).

Είναι επομένως πιθανή η εφεξής  έναρξη μιας παρατεταμένης περιόδου βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας της τράπεζας με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (Τ.Α. ως το 2026 & ΕΣΠΑ 2021-27), που θα δικαιολογεί μελλοντικά τιμές αισθητά υψηλότερες από τις τιμές στόχους που ανακοινώνουν οι επενδυτικοί οίκοι για όσους υπομονετικά διακρατήσουν τους τίτλους τους τα επόμενα έτη.

Άλλωστε, τα P/E των συστημικών τραπεζών είναι μόλις 6,5 και του ελληνικού χρηματιστηρίου περί το 10, με την ελληνική οικονομία να αναμένει ρυθμό μεγέθυνσης ύψους 2,5% για τα επόμενα έτη κατά την ΤτΕ.

Ταυτόχρονα, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους (Γερμανός-Entersoft και Χατζηλαζάρου-Τιτάνια που ολοκληρώθηκαν, Infoquest/ACS με διεθνή όμιλο,  Περιστέρης/Τενέργα με Αραβικό όμιλο κοκ) συνιστούν ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για το ευοίωνο των μελλοντικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, με ζητούμενο ωστόσο και τη διαμόρφωση συνθηκών περισσότερο ισόρροπης ανάπτυξης…

Διαβάστε επίσης

Ebury για Βρετανία: Δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός – Το μεγάλο ερώτημα

Eurobank Equities για ΟΤΕ: Γιατί παραμένει η ουδέτερη προσέγγιση και αμετάβλητη τιμή-στόχος στα €15,10

Bitcoin: Σε ιστορικό υψηλό η κεφαλαιοποίηση του – Στα 1,35 τρισ. δολάρια