Με θετικά ρεκόρ οι αγορές βάζουν (προσωρινό;) τέλος στο αρνητικό ρεκόρ των προηγούμενων εβδομάδων.

Οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν το μεγαλύτερο ανοδικό σερί, που έχει να καταγραφεί από τον  Μάρτιο, συνεχίζοντας για τέταρτη διαδοχική μέρα  την ανοδική πορεία.

1

Οι τομείς των καταναλωτών και της τεχνολογίας είναι οι πιο κερδισμένοι.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν φτάσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, περιορίζοντας τη μηνιαία μέση πτώση τους.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 ανέβηκε κατά 0,9%, στις 9:31, ώρα Λονδίνου.

Αν και η Wall Street παραμένει κλειστή σήμερα η  λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Βετεράνων (Memorial Day), η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η καλύτερη εβδομάδα της Wall Street από τον Νοέμβριο του 2020.

Τα Futures του Nasdaq 100 ανέβηκαν κατά 1,5% και ο S&P 500 έσβησε απώλειες από τω πτωτικό σερί των προηγούμενων επτά εβδομάδων.

Το κλίμα ανόδου οφείλεται εν μέρει στους dip buyers, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι στις χαμηλές τιμές των μετοχών προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οδήγησαν σε μικρή άνοδο, σπάζοντας το αρνητικό σερί.

Επιπλέον συνέβαλε και η χαλάρωση των μέτρων από την Κίνα, με λιγότερο αυστηρούς ελέγχους του ιού της πανδημίας.

Το δολάριο υποχώρησε για τρίτη ημέρα, ενώ το ευρώ παρουσίασε μικρές μεταβολές.

Το πετρέλαιο ανέβηκε ως απάντηση στη χαλάρωση των κινεζικών lockdown αλλά και του σχεδίου απαγόρευσης των εισαγωγών του ρωσικού αργού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ασία και crypto ανακάμπτουν

Στην Ασία, οι μετοχές της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν κέρδη. Το γουάν της Κίνας ξεπέρασε τις επιδόσεις μετά τις ανακοινώσεις για κρούσματα Covid-19 στο Πεκίνο και τη Σαγκάη. Οι κινήσεις επαναλειτουργίας της Κίνας οδήγησαν έναν δείκτη των μετοχών των αναδυόμενων αγορών να ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαΐου.

Το Bitcoin σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδό του σε δύο εβδομάδες, σκαρφαλώνοντας κοντά στα 31.000 δολάρια.

Αναζητώντας τον πάτο

Οι ευρωπαϊκές μετοχές δέχονται πιέσεις φέτος, εν μέσω ενός καταιγισμού ανησυχιών που εκτείνονται στις γεροδεξιές κεντρικές τράπεζες, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, της εκτίναξης των τιμών και του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι επενδυτές αναζητούν ποιο είναι το κατώτατο σημείο του sell-off, καθώς υπάρχουν φόβοι για ύφεση, κλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων αλλά και για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα.

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός ράλι bear market», δήλωσε ο Mahjabeen Zaman, επικεφαλής ειδικών επενδύσεων της Citigroup Australia, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Πιστεύω ότι η αγορά θα διαπραγματεύεται σε εύρος τιμών προσπαθώντας να καταλάβει πόσο σύντομα θα έρθει αυτή η ύφεση ή πόσο γρήγορα θα πέσει ο πληθωρισμός». Πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων πρόκειται να κορυφωθούν φέτος.

«Η κορύφωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι πιθανό να έρθει αργότερα από την κορύφωση του Μαρτίου στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management.

«Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού λέει τόσα για το επίπεδο τιμών του περασμένου έτους όσο και για το επίπεδο τιμών του τρέχοντος έτους, και το μεταγενέστερο άνοιγμα της Ευρώπης σημαίνει ότι οι τιμές εξακολουθούν να συγκρίνονται με μια οικονομία lockdown», αναφέρει.

Διαβάστε επίσης: