ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εξ αυτών τα 11,6 δισ. ευρώ αφορούν σε νέο μετρητό και 1,8 δισ. ευρώ σε ανταλλαγή ομολόγων λήξης 2023 και 2024.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει με την νέα έκδοση του 15ετούς ομολόγου 3,5 δισ. ευρώ.
Η υψηλή ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο του ομολόγου να διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο 4,45% από εκείνο που προσανατολιζόταν αρχικώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (4,5%) .
Στις αγορές για πρώτη φορά μετά τις εκλογές
Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές, για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, δημοπρατώντας το νέο 15ετές ομόλογο.
Το κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων παραμένει θετικό, ωστόσο σε ολόκληρη την ευρωζώνη οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται ανοδικά.
Παράλληλα σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης της λεγόμενης καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει την επαναγορά δυο τίτλων του ελληνικού δημοσίου.
Πρόκειται για τον τίτλο με επιτόκιο 3,45% λήξης το 2024 συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ και τίτλο με επιτόκιο 3,375% λήξης το 2025 συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.
Το εγχείρημα θα αναλάβουν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα. Στην ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ γνωστοποιεί ότι για τους δυο τίτλους προσφέρει τιμή επαναγοράς 100,150.
Όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Δημόσιο θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο δανείων του Μνημονίου.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί όλη η αγορά συζητά για Τράπεζα Πειραιώς και ΑΒΑΞ
Wall Street: Απώλειες στις τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συμμετάσχει στην εκδήλωση του Bloomberg στην Αθήνα
- Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία στην Αθήνα(Upd)
- Τα νέα πονταρίσματα των αναλυτών σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil
- Χριστίνα Αλεξοπούλου για διαγραφή Σαμαρά: «Ανθέλληνες υπάρχουν πολλοί, Σαμαράς όμως ένας!»