Άνοιξε, πριν από λίγο, το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, η πρώτη για το 2021 με την διαμόρφωση του επιτοκίου σε πραγματικά ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τη χώρα.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε χθες εντολή σε αναδόχους να προχωρήσουν σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2031.

Ο στόχος είναι η διαμόρφωσή του μεταξύ 0,70 – 0,75%. Οι προσφορές, όπως φαίνεται από τα πρώτα λεπτά μετά την έκδοση αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δις. ευρώ, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα διάγει έκτακτες συνθήκες εν μέσω πανδημίας.

Από την έκβαση που θα έχει η σχετική διαδικασία θα εξαρτηθεί το συνολικό ποσό της έκδοσης, καθώς και το επιτόκιο της.

Σύμφωνα με την αρχική καθοδήγηση που ανακοίνωσαν οι τράπεζες που έχουν αναλάβει την έκδοση, το κουπόνι του ομόλογου (επιτόκιο) θα πρέπει να διαμορφωθεί στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς (midswap) προσαυξημένο κατά περιθώριο 1,10%.

Επομένως σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν στη διατραπεζική αγορά όπου τα επιτόκια είναι αρνητικά, το τελικό επιτόκιο του ομολόγου θα πρέπει να κυμανθεί στο επίπεδο του 0,9%.

Από την έκδοση το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 1,5 – 2 δισ. ευρώ. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Eurobank.

Υπενθυμίζεται πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για εφέτος είναι η έκδοση ομολόγων ύψους έως 12 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη της αγοράς και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης

Γιατί η έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς θα γίνει ανάρπαστη

Στις αγορές η Ελλάδα – Στην τελική ευθεία η έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου

Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ