ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου, που αποτελεί την πρώτη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου για το 2022 στις αγορές, με στόχο την άντληση περίπου 3 δισ. ευρώ.
Το αρχικό επιτόκιο του νέου ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 145 μονάδες βάσης συν το mid swap (44 μ.β), δηλαδή στο 1,89%.
Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021.
Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους το 2022 και το Δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 35 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει με τις νέες εκδόσεις ομολόγων να καταδείξει την ευχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μέχρι να λήξει δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της «πανδημίας» που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Για μετά τον Μάρτιο η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίζει να αγοράζει με ευελιξία ελληνικά ομόλογα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα και να αποφευχθεί ένα «σοκ» στα αγορές.
Να σημειωθεί ότι χθες ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale να δράσουν ως ανάδοχοι για τη νέα έκδοση.
Η κίνηση είναι η πρώτη του ετήσιου δανειακού προγράμματος του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο στοχεύει φέτος να «σηκώσει» περίπου 12 δις. ευρώ από τις αγορές όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το Δεκέμβριο ενημερώνοντας τις αγορές για το σχεδιασμό του όπως όλες οι… κανονικές οικονομίες.
Πρόκειται για μια διαδικασία που είχε επίσης διαταραχθεί με το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης του 2010 που είχε στείλει την ελληνική οικονομία εκτός αγορών, αφού ουδείς τη δάνειζε με ανεκτό κόστος για ένα πολύ μεγάλο διάστημα.
Κρίσιμο το επιτόκιο
Το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα στην επικείμενη έκδοση θα είναι ένα σήμα για το πώς αποτιμά η αγορά στην παρούσα βάση το ελληνικό ρίσκο, με δεδομένη αφενός τη μεγάλη προσφορά τίτλων στην ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα, τη συνεχιζόμενη πανδημική κρίση με τη μετάλλαξη Ο αλλά και την συζήτηση περί σταδιακής επαναφοράς σε μια δημοσιονομική κανονικότητα στο πλαίσιο και της ευρύτερης κουβέντας για το πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.
Το δανειακό πρόγραμμα αναμένεται να είναι και φέτος εμπροσθοβαρές δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του να υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, όπως παραδοσιακά επιδιώκει το δημόσιο, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.
Ειδικά φέτος βέβαια με δεδομένη την προοπτική τερματισμού του PEPP της ΕΚΤ η εμπροσθοβαρής λογική έχει μια πρόσθετη βαρύτητα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ποιοτική διάρθρωση των επενδυτών που θα «ψηφίσουν» το ελληνικό ομόλογο.
Μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα, ειδικά όσο η χώρα πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα, είναι και η σταδιακή «αναβάθμιση» των επενδυτικών κεφαλαίων που εμπιστεύονται τη χώρα, μια τάση που αναμένεται να ενταθεί όσο θα προσεγγίζουμε χρονικά το στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας