array(0) {
}
        
    
Menu
0.28%
Τζίρος: 90.77 εκατ.

Ζελένσκι: Θα αναπτύξουμε την αεράμυνα για να αντιμετωπίσουμε τους “νέους ρωσικούς κινδύνους”

Comments
Τελικά τα διάφορα προβλήματα του τελευταίου εξαμήνου είναι όλα εδώ. Η πιθανότητα νέων lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, η ασυμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών & Ρεπουμπλικάνων για το Stimulus Program, η ανησυχία για την έκβαση των αμερικανικών εκλογών, αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ανά την υφήλιο, πλήττοντας κυρίως τις αναπτυσσόμενες αγορές, δημιουργούν ξανά το υπόστρωμα για αυξημένη ανησυχία στις αγορές.

Φυσικά η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν οι  κεντρικοί τραπεζίτες δεν τροφοδοτούσαν  με απεριόριστη ρευστότητα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μοχλεύοντας τις αγορές ομολόγων & μετοχών. Παρά τις χθεσινές βελτιωμένες εκτιμήσεις του IMF για καλύτερες επιδόσεις το 2020-2021, οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και η ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα παραμένει.

Η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημαντικά προβλήματα και αδυναμία ανάκαμψης, σε μακροοικονομικό  και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Όμως και σε μικροοικονομικό επίπεδο τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά για την συνέχεια, αφού η βαριά βιομηχανία μας, ο τουριστικός τομέας επλήγη σημαντικά και όλοι σκέφτονται το 2021.

Επιπλέον, τα γνωστά ελληνοτουρκικά προβλήματα, επανήλθαν στο προσκήνιο δριμύτερα, όπως είχαμε προβλέψει, επιβαρύνοντας ξανά την επενδυτική ψυχολογία. Παρά τα  σοβαρότατα προβλήματα της Τουρκικής οικονομίας και την πτώση της Τούρκικής λίρας έναντι όλων των βασικών νομισμάτων και ιδίως του ευρώ, η αύξηση της ανεργίας, η έλλειψη συναλλαγματικών διαθεσίμων, αλλά και η δυσαρέσκεια των Τούρκων μπορεί να επιταχύνει την  Τουρκική επιθετικότητα παρά να την αμβλύνει στο άμεσο μέλλον, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Έτσι το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ δεν ακολούθησε το πρόσφατο ράλι αντίδρασης των ξένων αγορών, πλην ελαχίστων μετοχών, ενσωμάτωσε αμέσως τις  σημερινές  αρνητικές ειδήσεις, παρουσιάζοντας συστηματική κώφωση, εν μέρει δικαιολογημένη, με την ρηχότητα που το διακρίνει, αν και σήμερα οι όγκοι ήταν ελαφρώς αυξημένοι..

Σε αντίθεση η  ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά. Με τους Ελληνικούς κρατικούς τίτλους να καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη από την αρχή του 2020, σε σχέση με τους υπόλοιπους κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης. Συνεχίζουν δε να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το 10-ετές κρατικό ομόλογο να παραμένει πέριξ του 0,80% και χαμηλότερα από την σημαντική τεχνική περιοχή αποδόσεων του 1,00%, ενισχυόμενο σήμερα κατά 1,30%.

Η χρηματιστηριακή αγορά έχασε σε 4 ημέρες κέρδη 11 ημερών και συνεχίζει  να παρουσιάζει αρνητική μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, τόσο στους βασικούς δείκτες του, όσο και στις τραπεζικές μετοχές, προσεγγίζοντας επικίνδυνες σημαντικές τεχνικές στηρίξεις.

Ο ΓΔ παλεύει να διακρατήσει την ζώνη των 620-618 μον. και έγκυρη διάσπαση της μας προϊδεάζει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 612, 605 & 585 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη 625-630 μονάδων, ενώ τα επόμενα τεχνικά εμπόδια οριοθετούνται στις  635-636 μονάδων (ΚΜΟ expo 25 & 50 ημερών).

Ο FTSE25 διέσπασε καθοδικά τις 1467 μονάδες και πιθανό χαμηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο δυσκολεύει την γενικότερη εικόνα του. Οι επόμενες στηρίξεις του εντοπίζονται στις   1434, 1410 & 1390 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1500, 1510 &  1530 μονάδων.

Συμπερασματικά, γίνεται φανερό ότι  η μεταβλητότητα θα παραμείνει και θα αυξηθεί, όσο βαδίζουμε προς τις Αμερικάνικες εκλογές,  με τον Covid-19 να επανακάμπτει και την  Τουρκική προκλητικότητα στα ύψη.

Αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί & σε εγρήγορση, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τόσο σε οικονομικό όσο και σε τοπικό γεωπολιτικό επίπεδο, σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά Θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα & μερισματικές αποδόσεις αλλά και  εξωστρέφεια. Κυρίως όμως πρέπει να έχουμε στο αγοραστικό στόχαστρο μας μετοχές που μπορούν να απορροφήσουν πόρους από το πολυπόθητο πακέτο στήριξης της Ελληνικής οικονομίας των 32 δις που αργά ή γρήγορα θα έρθει, ελπίζοντας μόνο να μην είναι πολύ αργά..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο για το 2025
Στο κόκκινο οι αγορές εξαιτίας της κλιμάκωσης στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: Θα αναπτύξουμε την αεράμυνα για να αντιμετωπίσουμε τους “νέους ρωσικούς κινδύνους”
Ιαπωνία: Πακέτο τόνωσης 250 δισ. δολαρίων για την ευημερία των πολιτών
Amazon: Επιπλέον 4 δισ. δολάρια στην Anthropic
Όρμπαν: Προσέξτε τις απειλές Πούτιν για τα πυρηνικά, δεν είναι ούτε φλυαρία ούτε επικοινωνιακό τέχνασμα
Ευρωαγορές: Άλμα 1,18% για τον Stoxx 600 – Βούλιαξαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Στυλιανίδης – Ουράλογλου: Επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας
ΝΑΤΟ: Ο Ρούτε επισκέπτεται την Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου
Γαλλία: Κάθειρξη 20 ετών σε πατέρα που βίαζε και προσέφερε την κόρη του σε άλλους άνδρες
Real Consulting: Στις 13 Δεκεμβρίου η ΓΣ για αλλαγή έδρας
Ανοδος στην αγορά ομολόγων ενόψει Fitch