Μπορεί οι συναλλαγές συγκυριακά, λόγω της εορταστικής περιόδου, να έχουν… κάτσει (σ.σ. μόλις 22 εκατ. ευρώ συναλλαγές μετά από πέντε ώρες συναλλαγών χθες…), αλλά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο έπεσαν στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες (300 εκατ. για την Alpha Bank, 1 δισ. για την ΕΤΕ, 500 εκατ. για την Πειραιώς, 200 εκατ. στο 10ετές ομόλογο, 215 εκατ. για το placement για τα ΕΛΠΕ, 100 εκατ. στο ομολογιακό της Ideal, 150 εκατ. στο ευρωομόλογο της Τιτάν).

Τα ελληνικά assets, τράπεζες, μετοχές και ομόλογα βρίσκονται στο επίκεντρο της προτίμησης των ξένων με την αγορά να σημειώνει από τα μεγαλύτερα κέρδη διεθνώς της τάξης του 39%, παρά τις πωλήσεις των ξένων funds το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου, παρατηρούν οι χρηματιστές, με ρευστοποιήσεις της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν να κάνουν με την αποχώρηση funds που επένδυαν σε αναδυόμενες οικονομίες και πριν το investment grade της χώρας.

1

Όλα αυτά όμως, «μηδενίστηκαν» και τον Νοέμβριο οι καθαρές εισροές των ξένων από την αρχή του 2023 ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ (σ.σ. στοιχεία Νοεμβρίου).

Η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές στο asset management οίκων, προκύπτει από τα ψιλά γράμματα των εκδόσεων. Χαρακτηριστικά, η Unicredit επισήμως αγόρασε το 8,97% στην Alpha Bank από το ΤΧΣ.

Ο ίδιος οίκος όμως, αγόρασε άλλα 15 εκατ. μετοχές ανεβάζοντας τη συμμετοχή του κοντά στο 10% (9,7% για την ακρίβεια).

Και όχι μόνο, την επόμενη μέρα που ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για το 20+2% της Εθνικής Τράπεζας, καλύφθηκε μέσα στα πρώτα 20 λεπτά και στην πρώτη μέρα οι πληροφορίες για υπερκάλυψη της προσφοράς έκαναν λόγο για πέντε φορές. Η ίδια ανοδική τάση συνεχίστηκε τόσο χθες, ενώ αναμένεται και σήμερα με ισχυρή τη συμμετοχή και από την πλευρά των Ελλήνων επενδυτών.

Στις 15 Νοεμβρίου δε, άνοιξε προηγούμενη έκδοση δεκαετούς ομολόγου με στόχο την άντληση άλλων 200 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο. Οι προσφορές που μαζεύτηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, ξεπέρασαν τα… 900 εκατ. ευρώ!

Και όχι μόνο, για τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 υπήρξε υπερκάλυψη σχεδόν τρεις φορές μαζεύοντας συνολικές προσφορές για περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη ήταν η αποδοχή από τους επενδυτές και του ομολόγου 500 εκατ. ευρώ της Πειραιώς καθώς υπερκαλύφθηκε άμεσα και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Ο επτάμηνος κύκλος των ύψους 617 εκατ. ευρώ εκροών των ξένων επενδυτών (σ.σ. μέχρι και τον Οκτώβριο) έκλεισε και άνοιξε ο κύκλος εισροών από επενδυτές μακράς πνοής, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες εκδόσεις, σημειώνουν οι χρηματιστές.

Ταυτόχρονα, η Morgan Stanley αισιοδοξεί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2024-25 και η HSBC συστήνει overweight για ελληνικούς τίτλους.

Τέλος, η Goldman Sachs επανέφερε το ανοδικό μομέντουμ για την αγορά δίνοντας στόχο για τον γενικό δείκτη μέχρι τέλος του 2024 τις 1.325 μονάδες, κίνηση η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο και μόνο από τις πολύ υψηλές μερισματικές αποδόσεις που προσεγγίζουν το 6%, από τις ελκυστικότερες παγκοσμίως. Που σημαίνει ότι το ποσοστό που χωρίζει την αγορά από τα κομβικά επίπεδα των 1.325 μονάδων είναι μόλις… 3%.

Διαβάστε επίσης:

ΕΥΑΘ: Συνέταιροι οι εργαζόμενοι στα κέρδη, «με ταμειακές διευκολύνσεις»

H Cener, o Tραμπ, η απογείωση της Ιντρακάτ και τα deals του 2024

Βασιλική Λαζαράκου στο mononews.gr: Οι μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής κεφαλαιαγοράς το 2024