Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις διεθνών επενδυτικών οίκων, οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις στις μετοχές τους.

Morgan Stanley και η Nida Iqbal επισημαίνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με χαμηλούς δείκτες P/E, υποδηλώνοντας υποτίμηση σε σχέση με τις προοπτικές τους. Τονίζει την ανάγκη παρακολούθησης κρίσιμων μεγεθών, όπως η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και η κεφαλαιακή επάρκεια.

1

Η Jefferies και ο Alex Demetriou τοποθετούν τις ελληνικές τράπεζες στις κορυφαίες επιλογές τους στην εποχή μετά την επιβολή δασμών, λόγω της ανθεκτικότητάς τους και των θετικών προοπτικών κερδοφορίας.

Η Citi και ο Simon Nellis αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες επηρεάστηκαν αρνητικά από την πρόσφατη διόρθωση των μετοχών, κυρίως λόγω της ευαισθησίας τους στις μεταβολές των επιτοκίων. Παρά τις πιέσεις, διατηρεί θετική στάση για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους.

Τέλος, η Deutsche Bank και ο Alfredo Alonso συνιστούν «αγορά» για όλες τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας τους στόχους τιμών για τις μετοχές τους. Επισημαίνουν την ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων και τους ελκυστικούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης ως βασικούς λόγους για την αισιοδοξία τους.

Συνολικά, οι αναλύσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι, παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες λόγω των θεμελιωδών τους χαρακτηριστικών και των θετικών προοπτικών ανάπτυξης.

Η Citi εντοπίζει ότι η απότομη πτώση στις τραπεζικές μετοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ξεκίνησε λίγο πριν την ανακοίνωση των δασμών. Ιδιαίτερα ευάλωτες εμφανίζονται οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της αρνητικής συσχέτισής τους με την πτώση των επιτοκίων. Η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο 3M Euribor μεταφράζεται σε αρνητική επίπτωση 15-40 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα από τόκους για Alpha Bank και Eurobank αντίστοιχα — επίπτωση 7%-11% στα κέρδη βάσει των στοιχείων 2024.

Πιο αναλυτικά, η Citi βλέπει ευκαιρίες στις Eurobank, SAB (Μέση Ανατολή), ADCB και OTP. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι η χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη και τα επιτόκια είναι γενικά αρνητικά για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά η πτώση των τιμών εμπορευμάτων μπορεί να ευνοήσει ενεργειακούς εισαγωγείς όπως η Κεντρική Ευρώπη, η Νότια Αφρική και η Τουρκία. Η τουρκική τραπεζική αγορά φαίνεται πιο ανθεκτική, ειδικά οι Isbank και Yapi Kredi, που ωφελούνται από την πτώση των επιτοκίων. Στη Νότια Αφρική, η Capitec φαίνεται επίσης καλύτερα τοποθετημένη. Η Citi αναγνωρίζει βέβαια τον αυξημένο κίνδυνο λόγω πληθωρισμού και πολιτικής αστάθειας.

Αντίθετα από την Citi, η Jefferies βλέπει ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες, θεωρώντας τις απομονωμένες από τον άμεσο δασμολογικό κίνδυνο. Η Εθνική Τράπεζα είναι η κορυφαία επιλογή της, χάρη στη μερισματική απόδοση άνω του 10% και στο ισχυρό CET1 (18%). Η υπερβάλλουσα κεφαλαιακή θέση εκτιμάται πως αντιστοιχεί στο 30% της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Η Jefferies επίσης υποστηρίζει την BNP Paribas (ηγέτιδα στην Ευρώπη), τη Société Générale, τις BBVA και Santander (με έκθεση στη Λατινική Αμερική), αλλά και τη Lloyds στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αποδυνάμωση του δολαρίου ωφελεί τις αναδυόμενες αγορές, και οι ισπανικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν λόγω χαμηλών δασμών στη Λατινική Αμερική.

Επιπλέον, η Jefferies προβλέπει 10% μείωση στα τραπεζικά κέρδη από επιτόκια και πιστωτικό κόστος στο σενάριο μέτριας ανάπτυξης ή ήπιας ύφεσης, αλλά εκτιμά πως ο κλάδος σήμερα είναι πιο ανθεκτικός συγκριτικά με την πανδημία. Τονίζει την πιθανότητα να επωφεληθεί η Ευρώπη μέσω απορρύθμισης και ενοποίησης των κεφαλαιαγορών, ανοίγοντας δρόμο για διεθνείς τραπεζικές ευκαιρίες.

Τέλος, η Morgan Stanley επισημαίνει πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν σημειώσει απώλειες στις τελευταίες συνεδριάσεις, ενσωματώνοντας ένα πολύ πιο συντηρητικό σενάριο. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να τις θεωρεί ελκυστικές από πλευράς αποτίμησης, λόγω χαμηλού δείκτη P/E και ισχυρών κεφαλαιακών δεικτών.

Η αναλύτρια της τράπεζας, Nida Iqbal, τονίζει ότι οι επενδυτές παρακολουθούν στενά κρίσιμα οικονομικά μεγέθη όπως:

-το καθαρό έσοδο από τόκους,

-το κόστος κινδύνου (CoR),

-την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE).

Η Morgan Stanley εκτιμά πως ο κλάδος μπορεί να ανακάμψει ταχύτερα αν υπάρξει σταθεροποίηση των διεθνών σχέσεων και των επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε πιο ισχυρή θέση σε σχέση με το παρελθόν, τόσο από πλευράς ποιότητας ενεργητικού όσο και διαχείρισης κεφαλαίων.

Διαβάστε επίσης

Jefferies: Γιατί έβαλε στον «πάγο» ο FTSE την Ελλάδα – Απίθανο το upgrade από MSCI

Pantelakis Securities για Alter Ego Media: Γιατί η μετοχή θα πάει στα 6,20 ευρώ

Pantelakis Securities για Fourlis: Υποτιμημένη μετοχή παρά τις ισχυρές επιδόσεις και την αύξηση μερίσματος