Οι εκτιμήσεις της Jefferies για ΕΤΕ και ελληνική αγορά

Η Jefferies και ο Alex Demetriou εξαίρουν τη θετική μακροοικονομική εικόνα που συνεχίζεται για τη χώρα, με την Ελλάδα να σημειώνει τη δεύτερη ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ το β’ τρίμηνο και εξηγούν πως το αναμενόμενο placement του ΤΧΣ στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας έχει επιδράσει αρνητικά στην αγορά.

«Το ΧΑ και η ελληνική αγορά έχουν μείνει πίσω από τις αγορές των ΗΠΑ/ΕΕ πρόσφατα, καθώς το placement του ΤΧΣ συγκεντρώνει την προσοχή. Οι φήμες γύρω από τις τιμές/ποσοστά/εκπτώσεις συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους όγκους και συνεχίζουν να ασκούν πίεση στις τιμές παρόλο που τα θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά, καθώς περιμένουμε τις τελικές λεπτομέρειες (που πιθανόν να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα).

1

Φαίνεται ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει το 10%-13% (ανάλογα με τη ζήτηση) του 18% του μεριδίου του, ενώ μια κατευθυνόμενη επαναγορά από την ΕΤΕ δεν είναι εφικτή σε αυτό το στάδιο. Το υπόλοιπο 5% θα διακρατηθεί για έναν “στρατηγικό επενδυτή”. Άρθρα λένε ότι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η ETE έχει αγωνιστεί πρόσφατα, καθώς ο κόσμος περιμένει την τοποθέτηση (ευκαιρία να αγοράσει με έκπτωση, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τη ζήτηση και τις μικρότερες κατανομές με άλλους που θέλουν να απελευθερώσουν ρευστότητα).

Ωστόσο, με την πτώση της τιμής το περιθώριο ανόδου μας είναι τώρα 50% περίπου και για μια τράπεζα που διαπραγματεύεται με 0,8 φορές τον δείκτη P/TBV για ένα ROTE 14% το 2026 με CET1 20% (ή πάνω από 18% κεφαλαιακά προσαρμοσμένο με CET1 14%) – αναφέραμε επίσης ότι θα έχει το 40% της κεφαλαιοποίησης της σε πλεονάζοντα κεφάλαια. Συνεχίζουμε να την έχουμε ως την κορυφαία μας επιλογή στις ελληνικές τράπεζες», καταλήγει ο αναλυτής της Jefferies.

Τι εκτιμά η Goldman Sachs για ΕΤΕ και Eurobank

Από την πλευρά της, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs διοργάνωσε το 12ο Ετήσιο Συμπόσιο Χρηματοοικονομικών Εταιρειών και Τραπεζών, στο οποίο συμμετείχαν δύο από τις ελληνικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ανάμεσα σε τράπεζες από όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

«Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι οι επιχειρηματικές χορηγήσεις θα παραμείνουν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης των χορηγήσεων κατά την περίοδο 2024-2026, αλλά οι προσθήκες από τα ρυθμισμένα δάνεια (πρώην μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία είχαν πωληθεί προηγουμένως και άρχισαν να αποδίδουν ξανά) αναμένεται να αποτελέσουν μεγαλύτερο θέμα από το 2027 και μετά», επισημαίνει ο Mikhail Butkov.

Ο αναλυτής της Goldman Sachs εξηγεί ότι ελληνικές τράπεζες επισήμαναν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν ή και να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των ετών 2024-2026 σε μια σειρά μεγεθών και δεικτών όπως το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κερδοφορίας, στους δείκτες αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RοTE, στην αύξηση των χορηγήσεων τους, στους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων CET1 αλλά και στα κόστη κινδύνων.

Η διοίκηση της Eurobank επιβεβαίωσε ότι η καθοδήγησή της υποθέτει σταδιακή αύξηση του δείκτη διανομής των καθαρών κερδών σε μερίσματα σε 30%, 40% και 50% τα έτη 2024, 2025 και 2026.

Η τράπεζα εξετάζει επίσης δύο ευκαιρίες ανόργανης ανάπτυξης που αφορούν μια εξαγορά εταιρείας χρηματοδότησης εμπόρων μέσω POS στη Δυτική Ευρώπη (με συνεργάτη) και μιας επιχείρησης διαχείρισης περιουσίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Eurobank επανέλαβε ότι η τράπεζα θα περιγράψει τις λεπτομερείς προοπτικές για τις συνέργειες από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου στην ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν το 2025. Ο Butkov διατηρεί την αξιολόγηση αγοράς (Buy) για τη Eurobank με δωδεκάμηνο στόχο τιμής στα 2,7 ευρώ ανά μετοχή.

Οι βασικοί κίνδυνοι για την επενδυτική της πρόταση και τον στόχο τιμής περιλαμβάνουν: (1) ασθενέστερο του αναμενόμενου μακροοικονομικό περιβάλλον, (2) δυσμενείς ρυθμιστικές αλλαγές, (3) χαμηλότερες ανταγωνιστικές πιέσεις που επηρεάζουν την τιμολόγηση και τους όγκους, (4) χαμηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων, (5) σημαντική μείωση της αντίληψης κινδύνου που επηρεάζει το κόστος ιδίων κεφαλαίων και την αποτίμηση, και (6) αρνητικές κεφαλαιακές εκπλήξεις.

Η Εθνική Τράπεζα τόνισε ότι «είναι άνετη για δείκτες διανομής μερίσματος σε επίπεδα 30%, 40%, και 50% τα επόμενα έτη 2024, 2025 και 2026, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για τη διάθεση των κεφαλαίων και δεν αποκλείει περαιτέρω αυξήσεις στους δείκτες διανομής των μερισμάτων από το 2026 και μετά. Στη Goldman Sachs αξιολογούμε τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σύσταση αγοράς (Buy) και με τιμή στόχο τα 11 ευρώ ανά μετοχή.

Euroxx Securities & ΑΧΙΑ «χαιρετούν» την επιστροφή στο ΧΑ της Τράπεζας Κύπρου

Η ΑΧΙΑ και οι αναλυτές Ελένη Ισμαήλου και Κωνσταντίνος Ζούζουλας επαναλαμβάνουν την αξιολόγηση αγοράς (Buy) με νέα τιμή στόχο τα 6,90 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου για την επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας. Αυξάνουν τα κέρδη ανά μετοχή για φέτος και το 2025 κατά 13% και +1%, με βάση τα υψηλότερα έσοδα που προέρχονται από ισχυρότερο από το αναμενόμενο καθαρό έσοδο από τόκους (NII), τα αυξανόμενα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, τη συνεχή αυστηρή διαχείριση του κόστους και το χαμηλό κόστος κινδύνου, καθώς ευθυγραμμίζουν τις εκτιμήσεις με τους αναθεωρημένους στόχους του ομίλου.

«Η επενδυτική μας θέση παραμένει αμετάβλητη: ότι η κορυφαία κερδοφορία της Τράπεζας Κύπρου στην αγορά, οδηγεί σε ισχυρή οργανική δημιουργία κεφαλαίων, που θα οδηγήσει σε σημαντικές διανομές στους μετόχους. Προβλέπουμε ότι η αποδοτικότητας RoTE για φέτος και το 2025 θα φτάσει το 21,4% και 17,8% αντίστοιχα, με τον όμιλο να καταβάλλει μερισματική απόδοση περίπου 9,20%. Η ισχυρή επαναξιολόγηση έχει οδηγήσει τη μετοχή της τράπεζας να διαπραγματεύεται με δείκτη P/TE για το 2025 σε 0,90 φορές, με προβλεπόμενο δείκτη RoTE 17,8%. Παρά την αυξημένη αποτίμηση σε σύγκριση με τις ελληνικές τράπεζες, θεωρούμε ότι οι προοπτικές της μετοχής είναι ελκυστικές για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, καθώς οι ευνοϊκές μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας σε συνδυασμό με τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη του ομίλου και την εισαγωγή στο ΧΑ που αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα της μετοχής θα λειτουργήσουν ως βασικοί καταλύτες για την περαιτέρω επαναξιολόγησή της. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε τη σύσταση αγοράς με νέα τιμή στόχο τα 6,90 ευρώ (από 5,90 ευρώ), που συνεπάγεται +41,4% περιθώριο ανόδου σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής», εξηγούν οι αναλυτές της ΑΧΙΑ.

Η Euroxx Χρηματιστηριακή και οι αναλυτές Φανή Τζιουκαλιά και Αλέξανδρος Μπουλουγούρης διατηρούν την ανοδική τους άποψη για την Τράπεζα Κύπρου μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου του έτους, την αναβάθμιση των κατευθυντήριων γραμμών της διοίκησης και την εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι αναλυτές αυξάνουν την τιμή στόχο στα 6,80 ευρώ από 6,5 ευρώ πριν, με τη σύσταση να διατηρείται σε υπεραπόδοση (overweight) έναντι της αγοράς και το περιθώριο ανόδου να είναι της τάξεως του 40% χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υψηλή μερισματική απόδοση.

«Κατά την άποψή μας, οι μετοχές προσφέρουν έναν ελκυστικό συνδυασμό χαμηλών πολλαπλασιαστών αποτίμησης (P/E 5,7 φορές για το 2025), ισχυρών αποδόσεων (δείκτης αποδοτικότητας RοTE περίπου 15% για το 2025E), υψηλών κεφαλαιακών δεικτών (δείκτης CET1 άνω του 18% τον Ιούνιο του 2024) και μιας ευκαιρίας για σταθερές συνολικές διανομές (βιώσιμες αποδόσεις περίπου 10% ετησίως σε μερίσματα ή/και επαναγορές)», εξηγεί το δίδυμο ανάλυσης της χρηματιστηριακής .

“Αναβαθμίσαμε εκ νέου τις προβλέψεις μας για τα καθαρά κέρδη κατά μέσο όρο κατά 13% στην τριετία έως το 2026. Η αναβάθμιση οφείλεται κυρίως στα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των βραδύτερων από τις αναμενόμενες μειώσεων των επιτοκίων και του καλά διαχειριζόμενου κόστους των καταθέσεων”, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Διαβάστε επίσης

AXIA για Τράπεζα Κύπρου: Η είσοδος στο ΧΑ θα δημιουργήσει αξία στους μετόχους

Τάκης Αράπογλου: Ενίσχυση ρευστότητας μετοχών της Τράπεζας Κύπρου με εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Euroxx Χρηματιστηριακή για Τράπεζα Κύπρου: Καταλύτης η είσοδος στο ΧΑ, νέα υψηλότερη τιμή στόχος στα €6,80