• ΑΓΟΡΕΣ

    Αναλυτές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυρή οικονομική θέση και πάνω από τις εκτιμήσεις το α’ τρίμηνο

    Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


    Οι αναλυτές είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του Ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αναμένουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο για μεταβίβαση των δύο μεγάλων παραχωρήσεων της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού. 

    Η Αlpha Finance εξηγεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε €747,3 εκατ. (-8,8% σε ετήσια βάση), τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να αυξάνονται κατά 20% σε ετήσια βάση στα €148,3 εκατ. και τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας εξαιρουμένων των εκτάκτων, να αυξάνονται κατά 51,3% στα €34,8 εκατ. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε €433,3 εκατ. έναντι €409 εκατ. τον Δεκέμβριο πέρυσι, με τον αντίστοιχο δείκτη μόχλευσης να διαμορφώνεται σε 2,6 φορές έναντι 2,7 φορές τον Δεκέμβριο πέρυσι. Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς, ο κατασκευαστικός τομέας έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους €5 δισ. προσθέτοντας €299,9 εκατ. στα έσοδα και €32,2 εκατ. στα προσαρμοσμένα EBITDA. O τομέας παραχωρήσεων πρόσθεσε €61,1 εκατ. στα έσοδα και €38,2 εκατ. στα προσαρμοσμένα ΕΒΙΤDA. Ο τομέας των ΑΠΕ έφτασε σε όρους εγκατεστημένης ισχύος περίπου 1,2 GW στο τέλος Μαρτίου έναντι 906 MW το α’ τρίμηνο πέρυσι, συνεισφέροντας 62,2 εκατ. ευρώ στα προσαρμοσμένα EBITDA, ενώ η παραγωγή και προμήθεια ενέργειας πρόσθεσε 374,1 εκατ. ευρώ στα έσοδα και 19,5 εκατ. ευρώ.

    Η Euroxx Χρηματιστηριακή και οι αναλυτές Φανή Τζιουκαλιά και Αλέξανδρος Μπουλουγούρης αναφέρουν για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ότι ανακοίνωσε ένα σταθερό σύνολο για το α’ φετινό τρίμηνο σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους. «Ο όμιλος επέδειξε σταθερή οικονομική θέση και ανάπτυξη, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις συμβάσεις παραχώρησης να οδηγούν την κερδοφορία, αντισταθμίζοντας τη χαμηλότερη συνεισφορά από τη θερμική ενέργεια λόγω των πιο ομαλοποιημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της προγραμματισμένης συντήρησης των εγκαταστάσεων. Η τιμή στόχος είναι τα 20,2 ευρώ και η σύσταση overweight», εξηγούν οι αναλυτές.

    Τα έσοδα για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 748 εκατ. ευρώ, μειωμένα 9% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με ισχυρή συμβολή από τις ΑΠΕ και τις παραχωρήσεις. Ο Όμιλος παρουσίασε αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 20% σε ετήσια βάση, στα 148 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Euroxx κατά 9% περίπου. Το EBIT του ομίλου ανήλθε σε 98,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 27% σε ετήσια βάση, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται σε 62 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3% περίπου λόγω των υψηλότερων εξόδων χρηματοδότησης λόγω των επενδύσεων. Τα σταθμισμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 34,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10% σε ετήσια βάση, αλλά 5% πάνω από τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής.

    Οι ΑΠΕ και οι παραχωρήσεις ξεχώρισαν από άποψη αύξησης των εσόδων, με τους δύο τομείς να αυξάνονται κατά 40% και 27% αντίστοιχα. Τα έσοδα από την παραγωγή θερμικής ενέργειας ήταν κατά 13% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, ενώ τα κατασκευαστικά έμειναν αμετάβλητα.

    Όσον αφορά την κερδοφορία, το αφήγημα παραμένει το ίδιο με την Τέρνα Ενεργειακή να καταγράφει αύξηση των EBITDA κατά 47% σε ετήσια βάση λόγω της υψηλότερης εγκατεστημένης δυναμικότητας και του συντελεστή φορτίου, με τις συμβάσεις παραχώρησης επίσης αυξημένες κατά 37% σε ετήσια βάση λόγω της υγιούς αύξησης της κίνησης και της προσαρμογής των τιμολογίων διοδίων.

    Ο κλάδος κατασκευών παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να φτάνει πλέον τα 5,0 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,8 δισ. ευρώ προς υπογραφή. Η συμβατική παραγωγή κατέγραψε πτώση κατά 5% σε ετήσια βάση στα 19,5 εκατ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και των προγραμματισμένων διακοπών λειτουργίας συντήρησης για έναν από τους δύο σταθμούς CCGT της. Η Ήρων, η ηλεκτρική εταιρεία ενέργειας του ομίλου, συνεχίζει να κερδίζει μερίδιο αγοράς, φθάνοντας το 12% τον Μάρτιο από 10,8% τον Δεκέμβριο του 2023. Από τα 19,5 εκατ. ευρώ EBITDA, το 86% αποτέλεσε την προμήθεια του Ήρωνα (1,4TWh που πωλήθηκαν), με το υπόλοιπο 14% στην παραγωγή (0,3TWh που παρήχθησαν το τρίμηνο από 0,4TWh το α’ τρίμηνο πέρυσι).

    Ο ισολογισμός παραμένει ισχυρός και ο καθαρός δανεισμός του ομίλου τον φετινό Μάρτιο ήταν σε 1,6 δισ. ευρώ, αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι, με τον δείκτη καθαρό χρέος προς EBITDA να είναι στις 2,6 φορές. Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, η ταμειακή θέση ανήλθε σε 627 εκατ. ευρώ, με σταθμισμένο καθαρό χρέος στα 293 εκατ. ευρώ.

    H AXIA υπογραμμίζει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων, πάνω από τις προσδοκίες της, σημειώνοντας έσοδα ομίλου ύψους 747,3 εκατ. ευρώ (- 8,8% σε ετήσια βάση), προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 148,3 εκατ. ευρώ (+19,9% σε ετήσια βάση) και προσαρμοσμένο καθαρό κέρδος που αναλογεί στους μετόχους 32,2 εκατ. ευρώ (-19,4% σε ετήσια βάση). Η αναμενόμενη πτώση των εσόδων ήταν αποτέλεσμα της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας από τα μη φυσιολογικά επίπεδα του 2022, επηρεάζοντας τον τομέα συμβατικής παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ενέργειας με όλα τα άλλα τμήματα του ομίλου να καταγράφουν αύξηση. Ο καθαρός δανεισμός στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκε σε 1,59 δισ. ευρώ (2,6 φορές το καθαρό χρέος προς το προσαρμοσμένο EBITDA) έναντι 1,60 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023 (2,7 φορές τον παραπάνω δείκτη), εκ των οποίων 818 εκατ. ευρώ αφορούν το καθαρό χρέος των ΑΠΕ. Η εταιρεία στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 είχε ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατασκευών ύψους 5,01 δισ. ευρώ.

    Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει τη συνεχιζόμενη ισχυρή κερδοφορία της κατασκευαστικής δραστηριότητας, λόγω του μεγάλου ανεκτέλεστου της εταιρείας και του είδους των έργων που κατασκευάζει. Επίσης, σημειώνει την αλματώδη αύξηση της κερδοφορίας των συμβάσεων παραχώρησης λόγω των αυξήσεων των διοδίων, καθώς και τη συνεχιζόμενη αύξηση του όγκου. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στον ρυθμό της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με το Δημόσιο και της μεταβίβασης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ των δύο μεγάλων παραχωρήσεων: Εγνατία Οδός και Αττική Οδός.

    Τέλος, η Beta Χρηματιστηριακή επισημαίνει τα ακόλουθα:

    – Οι πωλήσεις του ομίλου -8,8% σε ετήσια βάση στα €747,3 εκατ. από €819,7 εκατ. πέρυσι το α’ τρίμηνο.

    – Στις κατασκευές σταθερή επίδοση παρά την παραδοσιακή εποχικότητα. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανήλθε σε € 5 δισ. Τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα αυξήθηκαν σε € 299,9 εκατ. έναντι € 297,6 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, χάρη στην εκτέλεση έργων που σχετίζονται με το επενδυτικό σχέδιο του Ομίλου αλλά και ιδιωτικών και δημόσιων έργων τρίτων.

    – Στον τομέα των παραχωρήσεων υψηλότερα έσοδα και λειτουργικά κέρδη λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας (+9% σε ετήσια βάση) και των αναπροσαρμογών των τιμών των διοδίων (αλλά χαμηλότερες από τις αυξήσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή). Τα έσοδα του τομέα των παραχωρήσεων ανήλθαν σε € 61,6 εκατ. έναντι € 48,1 εκατ. κατά το α’ τρίμηνο πέρυσι, μετά την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στη Νέα Οδό και την Κεντρική Οδό, καθώς και την έναρξη λειτουργίας των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

    – Στις ΑΠΕ ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας μετά την αύξηση της πραγματικής χωρητικότητας (Καφηρέας) και τη βελτίωση των συντελεστών φόρτωσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

    – Στην παραγωγή, προμήθεια και εμπορία θερμικής ενέργειας: Υγιής κερδοφορία που διασφαλίζεται από την καθετοποίηση και την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς. Στον τομέα της Παραγωγής και Προμήθειας Ενέργειας (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε € 457,5 εκατ. έναντι € 491,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά το αυξημένο μερίδιο αγοράς στην προμήθεια ενέργειας και τα αυξημένα έσοδα από ΑΠΕ, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

    – Το συνολικό προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά +20% σε 148,3 εκατ. ευρώ. Προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA στο 19,8% έναντι 15,1% πέρυσι, λόγω του μείγματος πωλήσεων. EBITDA ΑΠΕ +46,6%, παραχωρήσεις +36,9%.

    – Καθαρά κέρδη -19,3% σε €31,3 εκατ. έναντι €38,8 εκατ. Καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους εκτός άλλων έκτακτων μη λειτουργικών στοιχείων € 34,8 εκατ. (+51,3% σε ετήσια βάση)

    – Καθαρός δανεισμός στα €1,592 δισ. έναντι €1,605 δισ. πέρυσι.

    – Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα μετρητών €1,408 δισ. από €1,311 δισ. το 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Γ. Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Άνοδος σε EBITDA με θετική απόδοση σε κατασκευές και παραχωρήσεις για το Α΄ Τρίμηνο του 2024

    Euroxx Χρηματιστηριακή για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ο ισολογισμός παραμένει ισχυρός – Τιμή στόχος 22% υψηλότερα

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη προς τους μετόχους €34,8 εκατ., αυξημένα κατά 51,3%



    ΣΧΟΛΙΑ