Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Αναλυτές για ελληνικές τράπεζες: H έγκριση της ΕΚΤ ανοίγει το δρόμο του re-rating για τις μετοχές τους

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)

Οι J.P. Morgan, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Jefferies, Eurobank Equities και AXIA, αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους μετά την έγκριση του SSM για τα μερίσματα. Με την ευρεία προσδοκία της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα ενέκρινε την πληρωμή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες, η θετική απόφαση ήρθε να σταματήσει την πτώση στο ταμπλό και να δώσει το έναυσμα στους αναλυτές να αναβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους και τις τιμές στόχους.

Η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan και ο Mehmet Sevim μετά την έγκριση των μερισμάτων από την ΕΚΤ συνεχίζουν να τοποθετούνται θετικά για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Η J.P. Morgan επαναλαμβάνει τη σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) για όλες τις τραπεζικές μετοχές, έχοντας όμως ως προτιμώμενες επιλογές τη μετοχή της Eurobank και τη μετοχή της Πειραιώς. Οι τιμές στόχοι για τις μετοχές των τραπεζών είναι: για τη Eurobank τα 2,40 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,35 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 8,30 ευρώ και για την Alpha Bank τα 2,40 ευρώ.

Η JPM αναφέρει ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς ότι η διοίκηση με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου που έδειξαν: 1) τη βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους, 2) τη βελτίωση των προμηθειών και 3) τη δυναμική της ποιότητας του ενεργητικού θεωρεί ότι ο δείκτης RoTE θα είναι 15% από 14% πριν και αυτό οδηγεί σε αναβάθμιση των προβλέψεων για το 2024. Η διαπραγμάτευση για τις τραπεζικές μετοχές γίνεται με 0,73 φορές τον δείκτη P/TBV και 5,9 φορές τον δείκτη P/E .

Πιο γενικά, η τράπεζα θεωρεί ότι η έγκριση από την ΕΚΤ για την καταβολή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες θα είναι καταλύτης συνολικά για τον κλάδο και θα οδηγήσει σε διανομή προς τους μετόχους, κάτι που έγινε για τελευταία φορά το 2008.Η JPM θεωρεί, επίσης, ότι οι δείκτες διανομής θα ευθυγραμμιστούν με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους έως το 2025-2026. Οι προγραμματισμένοι δείκτες πληρωμών για το προηγούμενο οικονομικό έτος είναι της τάξης του 10% έως 30% που σημαίνει μερισματική απόδοση από 2% έως 5%.

Οι τράπεζες θεωρούν ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει αύξηση στις πληρωμές τους στο 50% περίπου που σημαίνει μερισματική απόδοση 7%-8%. Μετά από την έγκριση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης θα λάβουν χώρα και οι τελικές πληρωμές αργότερα μέσα στο έτος.

Η Goldman Sachs και ο Mikhail Butkov επισημαίνουν ότι η έγκριση του πρώτου μερίσματος μετά από πάνω από μια δεκαετία είναι θετική για την Τράπεζα Πειραιώς και τη μετοχή της και παραμένουν αγοραστές (σύσταση Buy) με τιμή στόχο τα 5,30 ευρώ και περιθώριο ανόδου που ξεπερνά το 42%. Η άποψη της επενδυτικής τράπεζας είναι ότι θεωρεί την έγκριση του μερίσματος από την ΕΚΤ ως θετικό καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες, συνολικά.

«Σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε το προτεινόμενο μέρισμα του ομίλου για το έτος 2023. Αυτή είναι η πρώτη έγκριση μερίσματος για την Τράπεζα Πειραιώς εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Σύμφωνα με τις προηγούμενες προοπτικές της εταιρείας, η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε ένα περίπου 10% μερισματική διανομή για την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση περίπου 1,7%. Η διανομή υπόκειται σε έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων στις 28 Ιουνίου 2024», εξηγεί ο Butkov.

«Σε σχετική βάση, οι τιμές των μετοχών της τράπεζας θα πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τις εκτιμήσεις μας και βλέπουμε περιθώρια για μια ισχυρότερη θετική αντίδραση για την Τράπεζα Πειραιώς (έναντι των άλλων τραπεζών της Ελλάδας), δεδομένου ότι η απόδοση της μετοχής είναι αρνητική 3% τους τελευταίους δύο μήνες. Διατηρούμε πρόταση αγοράς για την Πειραιώς και ο δωδεκάμηνος στόχος τιμής μας είναι 5,30 ευρώ. Οι βασικοί κίνδυνοι για την άποψή μας και την τιμή στόχο μας περιλαμβάνουν: 1) πιο αδύναμη από την αναμενόμενη μακροοικονομική προοπτική, 2) μικρότερο όφελος από τα υψηλότερα επιτόκια, 3) ανταγωνιστικές πιέσεις που επηρεάζουν την τιμολόγηση και τους όγκους, 4) χαμηλότερο περιθώριο για εξοικονόμηση κόστους και 5) δυσμενείς πολιτικές ή ρυθμιστικές ενέργειες», καταλήγει ο οίκος.

Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και ο Alfredo Alonso ανεβάζουν τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες. Η Deutsche Bank αναβαθμίζει σε buy από hold την Τράπεζα Πειραιώς με νέα τιμή στόχο τα 4,70 ευρώ από 4,20 πριν, η τιμή στόχος είναι για τη Eurobank (σύσταση αγοράς) στα 2,75 ευρώ από τα 2,55 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα (σύσταση αγοράς) στα 9,50 ευρώ από τα 8,95 ευρώ και για την Alpha Bank διατηρεί την τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ με σύσταση αγοράς.

Ο γερμανικός οίκος επισημαίνει ότι η Eurobank παραμένει η κορυφαία επιλογή και η Τράπεζα Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε αγορά. Οι καλύτερες προοπτικές αντικατοπτρίζονται σε καλύτερες εκτιμήσεις. Η Eurobank είναι κορυφαία επιλογή δεδομένης της διαρθρωτικής της δύναμης και του σημαντικού περιθωρίου για θετικές εκπλήξεις σε χαμηλούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης.

Η αναβάθμιση της Πειραιώς σε σύσταση αγοράς γίνεται δεδομένων των υποτονικών επιδόσεων μετά την πρόσφατη διάθεση των μετοχών της, παρά τα καλά αποτελέσματα. Οι πολλαπλασιαστές μπορεί να μην φαίνονται πλέον υπερβολικά φθηνοί για τις ελληνικές τράπεζες, με μέσο όρο δείκτη P/E για το 2025 κάτω από 6 φορές περίπου.

Παρόλο που οι περισσότερες από αυτές τις μετοχές έχουν κατά κάποιο τρόπο υποαποδώσει φέτος μετά από το ισχυρό περσινό έτος, πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις ανοδικές τάσεις σε πολλούς τομείς, ιδίως στην ασυναγώνιστη αύξηση των δανείων μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, επιτρέποντας ανθεκτικά έσοδα, υποστηριζόμενα επίσης από την ισχυρή αποδοτικότητα και τη μείωση των προβλέψεων, μετά την αδυσώπητη εξομάλυνση της ποιότητας του ενεργητικού. Τέλος, ο γερμανικός οίκος εξηγεί ότι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ένα ακόμα καλύτερο από τα αναμενόμενα τρίμηνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πιέσεις στο καθαρό έσοδο από τόκους (NII) και καλύτερες συνολικές προοπτικές.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies και ο Alex Demetriou εξηγούν ότι οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν τις εποπτικές και ρυθμιστικές εγκρίσεις για τις διανομές προς τους μετόχους τους (μείγμα μερισμάτων και επαναγορών) και εκτιμούν ότι οι μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα έτη θα αυξηθούν σημαντικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλεονάζοντα κεφάλαια από το 20% έως το 40% της τρέχουσας χρηματιστηριακής τους αξίας για να τα επιστρέψουν στους μετόχους τους. «Αν και οι αρχικοί δείκτες διανομής είναι χαμηλοί (10% έως 30%), αναμένουμε ότι αυτοί θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και θα ευθυγραμμιστούν με τον μέσο όρο της ΕΕ στο 50% περίπου μέχρι το 2026. Όσον αφορά τη μερισματική απόδοση, αναμένουμε ότι η τρέχουσα απόδοση 4% θα αυξηθεί σε περίπου 10% το 2026, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εταιρείες της ΕΕ», εξηγεί ο Demetriou.

Η ΕΚΤ και ο SSM έδωσαν στις ελληνικές τράπεζες τις εγκρίσεις για την επανέναρξη των διανομών στους μετόχους μετά από 16 χρόνια. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα πρέπει να εγκριθούν από τις ΓΣ και θα πρέπει να καταβληθούν στους μετόχους τον Ιούλιο. Σημειώνουμε ότι η Alpha, η Πειραιώς και η Eurobank έχουν λάβει εγκρίσεις και αναμένεται για την ΕΤΕ (η οποία αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα).

«Τα υπερβάλλοντα κεφάλαια το 2026 είναι της τάξης του 30% της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μετά τη διανομή μερισμάτων εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι αυτές οι τράπεζες θα έχουν 30% περίπου της κεφαλαιοποίησης της αγοράς τους με τη μορφή πλεονάζοντος κεφαλαίου πάνω από τους στόχους CET1. Η Alpha έχει το υψηλότερο με 40% περίπου, ενώ η Πειραιώς έχει το μικρότερο με 20%», εξηγεί ο Demetriou.

«Για την Alpha Bank, το μείγμα μερισμάτων και επαναγορών είναι σε ισχύ. Η Alpha θα διανείμει 122 εκατ. ευρώ (πληρωμή 20% των κερδών του 2023). Τα μισά από αυτά ή 61 εκατ. ευρώ θα είναι επαναγορά, ενώ τα υπόλοιπα (0,03 ευρώ ανά μετοχή) θα είναι με τη μορφή μερίσματος. Η Alpha έχει δεσμευτεί να διανείμει στους μετόχους το 30 % της κεφαλαιοποίησης της αγοράς κατά τη διάρκεια του 2024-2026. Εκτιμούμε ότι θα έχει πλεονάζον κεφάλαιο ύψους 40% περίπου της κεφαλαιοποίησής της το 2026, το οποίο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για διανομές στους μετόχους», συνεχίζει ο αναλυτής του οίκου.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμά ότι θα διανείμει 79 εκατ. ευρώ (δείκτης διανομής 10%) ή μέρισμα ανά μετοχή 0,06 ευρώ. Η Πειραιώς αναμένει να αυξήσει τον δείκτη διανομής από 10% σε 50% το 2026 (υποτιθέμενο μέρισμα 0,40 ευρώ περίπου το 2026).

Η Eurobank θα διανείμει 342 εκατ. ευρώ (ποσοστό διανομής 30%) ή μέρισμα ανά μετοχή 0,09 ευρώ. Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου 2024 και υπόκειται στην έγκριση των μετόχων. Η Eurobank αναμένει να αυξήσει τον δείκτη διανομής από το τρέχον 30% σε περίπου 50% το 2026.

«Για την Η Εθνική Τράπεζα, αναμένουμε τις εγκρίσεις από την ΕΚΤ και προβλέπουμε ότι θα ληφθούν σύντομα. Η Εθνική Τράπεζα έχει ζητήσει 30% διανομή των κερδών του 2023 και αναμένουμε ότι αυτό θα αυξηθεί στο 50% με την πάροδο του χρόνου. Το 2026, εκτιμούμε ότι θα έχουν ένα μαξιλάρι 5,5% πάνω από τον εσωτερικό στόχο τους για τον δείκτη CET1 ή 35% περίπου της κεφαλαιοποίησης στην αγορά», καταλήγει ο οίκος.

H Eurobank Equities και ο Ανδρέας Σουβλερός εκτιμούν ότι η έγκριση της ΕΚΤ και οι αναβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν την επαναξιολόγηση των μετοχών των τραπεζών. Η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι τα 2,41 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα τα 10,37 ευρώ με συστάσεις αγοράς.

Η Eurobank Equities επισημαίνει ότι η ΕΚΤ ενέκρινε τα αιτήματα των ελληνικών τραπεζών για την καταβολή των προτεινόμενων μερισμάτων μετά από 16 χρόνια. Οι ανακοινωθείσες πληρωμές αντιστοιχούν σε αμοιβές των μετόχων ύψους 0,063 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (1,7% μερισματική απόδοση), 0,052 ευρώ για την Alpha Bank μεταξύ μερίσματος σε μετρητών 0,026 ευρώ (1,6% μερισματική απόδοση) και επαναγοράς μετοχών (3,2% συνολική απόδοση), 0,0933 ευρώ για τη Eurobank (4,6% μερισματική απόδοση) και 0,36 ευρώ για την ΕΤΕ (4,6% μερισματική απόδοση).

Οι τρεις τράπεζες στην κάλυψη της χρηματιστηριακής εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με μόλις 5 φορές το δείκτη PE και 0,7 φορές τον δείκτη P/TBV φέτος. Ο συνδυασμός των εκτιμήσεων, των ελκυστικών αποτιμήσεων και επερχόμενων καταλυτών (περαιτέρω αναβαθμίσεις κερδών) αποτελούν μια ελκυστική επενδυτική περίπτωση.

Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities επαναλαμβάνει την αξιολόγηση αγοράς για όλες τις τράπεζες με υψηλότερο στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς, επαναλαμβάνοντας την Τράπεζα Πειραιώς ως την κορυφαία επιλογή λόγω της σταθερής εκτέλεσης και της ελκυστικής σχέσης κινδύνου και απόδοσης.

Η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ και οι αναλυτές Ελένη Ισμαήλου και Κωνσταντίνος Ζούζουλας, από την πλευρά τους, θεωρούν σημαντικό ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα την έγκριση για τη διανομή μερίσματος. «Αυτό σημαίνει ότι μετά τις προγραμματισμένες για το καλοκαίρι ετήσιες γενικές συνελεύσεις, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης του 2023 για πρώτη φορά από το 2008.

«Θεωρούμε ότι αυτή η διανομή μερίσματος αποτελεί το τελικό βήμα για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, σηματοδοτώντας το τέλος της κρίσης που επηρέασε σοβαρά τον κλάδο ιδιαίτερα από το 2010 έως το 2015. Θεωρούμε ότι αυτό το ρυθμιστικό πράσινο φως για τη διανομή μερισμάτων θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω ανοδική επαναξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών. Επαναλαμβάνουμε τις αξιολογήσεις μας για συστάσεις αγοράς, καθώς εξακολουθούμε να βλέπουμε την ανοδική πορεία των ελληνικών τραπεζών μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, με αμετάβλητες τιμές στόχους. Για την Alpha Bank στα 2,30 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,50 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,80 ευρώ και τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5 ευρώ και θα αναθεωρήσουμε τις εκτιμήσεις μας πιο κοντά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου», επισημαίνει το δίδυμο ανάλυσης.

«Η επενδυτική μας άποψη είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν. Πρώτον, τα δημοσιευμένα οικονομικά μεγέθη τους θα πρέπει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας, της πιστωτικής ανάπτυξης και της καλής ποιότητας του ενεργητικού, που αναμένουμε ότι θα οδηγήσουν σε επικαιροποίηση των στόχων των ομίλων για φέτος.

Επιπλέον, το πολιτικό τοπίο αναμένεται να παραμείνει ευνοϊκό με τη συνέχιση μιας σταθερής, φιλικής προς τις επενδύσεις κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια. Από θεμελιώδη άποψη, οι τράπεζες αναμένεται να βιώσουν επέκταση των χορηγήσεων από τα νέα κεφάλαια που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τη συνεχιζόμενη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ).

«Οι δείκτες διανομής μερισμάτων και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να φτάσουν το 50% έως το 2025. Μετά από ένα πολύ ισχυρό 2023, όσον αφορά την οργανική δημιουργία κερδοφορίας, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου φέτος έδωσε τον κατάλληλο τόνο, ότι η πορεία της ελληνικής τράπεζας προς τη βιώσιμη κερδοφορία έχει ήδη ξεκινήσει.Τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτηση από τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) (ως ποσοστό του κεφαλαίου CET1) που στο παρελθόν είχε προβληματίσει τη ρυθμιστική αρχή», καταλήγουν οι Ισμαήλου και Ζούζουλας.

Διαβάστε επίσης

Deutsche Bank, Eurobank Equities και Axia: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Goldman Sachs και J.P. Morgan: Τι αλλάζει στις ελληνικές τράπεζες μετά την έγκριση του SSM για τα μερίσματα

Jefferies: Μερισματικές αποδόσεις 10% το 2026 φέρνει το πράσινο φως από SSM για τη διανομή μερισμάτων