ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σελίδες δόξας γράφει η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Πιστοποιώντας με τον πλέον παραστατικό τρόπο, τη δυναμική της επιστροφή των μεριδιούχων στο ευρύτερο επενδυτικό προσκήνιο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το σύνολο των εισροών στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς διαμορφώθηκε στα 1,34 δισ. ευρώ. Γεγονός που συνιστά την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 20 ετών… Συνοδευόμενη μάλιστα και από ελκυστικές αποδόσεις που φτάνουν μέχρι και το 17,27% κατά μέσο όρο. Με τα Μετοχικά των αναπτυσσόμενων χωρών να είναι η κατηγορία εκείνη που οδηγεί την «κούρσα» ανόδου. Ακολουθούμενα από τα Μετοχικά των ανεπτυγμένων χωρών και αυτά της Ελλάδας, των οποίων οι μέσες αποδόσεις είναι 14,43% και 13,52% αντίστοιχα.
Σε…ατομικό επίπεδο, τη σκυτάλη της καλύτερης απόδοσης σε ολόκληρη την αγορά την κρατά το Μετοχικό αναπτυσσόμενων χωρών της Allianz με κέρδη 21,23%,στο πρώτο εφετινό εξάμηνο. Στο βάθρο των νικητών ανεβαίνουν ακόμη το MetLife Μετοχικό, διεθνών ανεπτυγμένων αγορών (με απόδοση 20,51%) όπως επίσης και το προσανατολισμένο σε ελληνικές μετοχές Alpha Trust Hellenic equity Fund-1. Που καταγράφει απόδοση 18,82%.
Το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2021 βρήκε το ενεργητικό των 348 Αμοιβαίων, που κατατάσσονται σε 19 κατηγορίες, να έχει ανέβει στα 9,85 δις ευρώ. Έχοντας ενισχυθεί κατά 21,72%.
Από το σύνολο των εισροών, τη μερίδα του λέοντος (σχεδόν 379 εκατ. ευρώ) τα Ομολογιακά Ελλάδος για τα οποία η μέση απόδοση εξαμήνου είναι στο 1,62%. Στην προκειμένη περίπτωση ο παράγοντας ρίσκο εστιάζεται στο ενδεχόμενο μια μελλοντικής αύξησης των spread των ελληνικών ομολόγων, που θα έχει ως συνέπεια να «χτυπηθούν» οι αποδόσεις.
Πέραν τούτων, τις αμέσως μεγαλύτερες εισροές έχουν τα Μικτά Funds of Funds (343,8 εκατ. ευρώ), τα Μικτά Αμοιβαία (238,3 εκατ.) και τα Funds of Funds Μετοχικά (151,9 εκατ.)
Οι συνολικά τέσσερις αυτές κατηγορίες Αμοιβαίων έχουν καρπωθεί σχεδόν το 83% του συνόλου των εισροών. Ενώ άξιο προσοχής είναι και το γεγονός ότι όποια από αυτά έχουν μετοχικές θέσεις, είναι κατά κανόνα επικεντρωμένα στις ξένες αγορές.
Σε αντίθεση με αυτά, τα 42 Μετοχικά Ελλάδος που τοποθετούνται στην εγχώρια αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας, έχουν πολύ μικρό μερίδιο στις εισροές κεφαλαίων. Οι οποίες και ανέρχονται στα 55,8 εκατ. ευρώ όλα κι όλα.
Αν και τα Ελληνικά Μετοχικά εκφράζουν με όρους ενεργητικού το 12,7% του συνόλου της αγοράς των Αμοιβαίων, εν τούτους η συμμετοχή στις εισροές είναι καταφανώς φτωχότερη. Μόλις στο 4,2%… Ψίχουλα δηλαδή.
Οι επενδυτές δεν πιστεύουν τις ελληνικές μετοχές
Εξέλιξη που έρχεται να καταδείξει ότι οι μεριδιούχοι επενδυτές αντιμετωπίζουν με έκδηλη περίσκεψη τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών. Δεν τις πιστεύουν ή φοβούνται το ρίσκο. Χωρίς, μέχρι τώρα, να… συγκινούνται από τις αποδόσεις, που κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι. Και όσο κινούνται σε ρηχά νερά οι εισροές στη συγκεκριμένη κατηγορία Αμοιβαίων, που τοποθετούνται μονοσήμαντα σε ελληνικές μετοχές, δεν είναι σε θέση να τονώσουν το ενδιαφέρον για το χρηματιστήριο . Να συμβάλουν δηλαδή σε μια ανοδική ώθηση των τιμών, που καιρό τώρα παραμένει ζητούμενο.
Εκ των πραγμάτων εκείνο που αποτυπώνεται ως κεντρική ιδέα με βάση τις εισροές, είναι ότι οι επενδυτές κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους σε ομολογιακά. Στοχεύοντας πρωτίστως σε αποδόσεις καλύτερες από εκείνες των καταθέσεων, που επί της ουσίας είναι μηδενικές. Από εκεί και πέρα το κάτι περισσότερο αναζητείται περισσότερο στα «προϊόντα» των ξένων αγορών. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα τρία από τα έξι πρώτα σε αποδόσεις Αμοιβαία, είναι προσανατολισμένα σε ελληνικές μετοχές… Βέβαια, το οξύμωρο είναι ,ότι στα δύο από τα τρία αυτά Αμοιβαία , τα κέρδη δεν έχουν φέρει εισροές, αλλά εκροές κεφαλαίων…
Η αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου
Δίνοντας το στίγμα της αγοράς, στην οποία και έχει μακροχρόνια παρουσία, ο επενδυτικός σύμβουλος χαρτοφυλακίων Κώστας Σιαμπράκος, αναφέρει: «Για τον Θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ήταν όντως ένα “χρυσό” εξάμηνο αυτό που διανύσαμε. Καθώς η συναλλακτική αξία και ο όγκος των εισροών, όχι μόνον ξεπέρασαν τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, αλλά σηματοδότησαν την επιστροφή των μεριδιούχων σε αυτόν με τον πιο “εκκωφαντικό” τρόπο. Ειδικά μάλιστα όταν τα 1,3 δισ. των εισροών συνιστούν ένα γεγονός που έχει να συμβεί, τουλάχιστον 20 χρόνια. Ειδικότερα έχουν σημασία τα εξής: Πρώτον, αυτή η αξία εισροών έχει κατευθυνθεί προς Α/Κ καθαρά επενδυτικού χαρακτήρα και όχι σε Α/Κ καταθετικού χαρακτήρα, όπως ως επί το πλείστον συνέβαινε στο παρελθόν. Το δείχνουν αυτό οι χαμηλές εισροές στα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ, που διαδέχτηκαν τα παλαιά Διαχείρισης Διαθεσίμων. Δεύτερον, ο βαθμός έντασης των εισροών στην αύξηση του ενεργητικού, ανέρχεται στο εκπληκτικό ποσοστό του 74%. Και τρίτον, ο όγκος των εισροών δεν πραγματοποιήθηκε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή λόγω κάποιου εξαιρετικά θετικού νέου, αλλά είχε διάρκεια σε όλες τις ημέρες του εξαμήνου και μάλιστα με αυξανόμενη ένταση…Σαφώς οι συγκριτικά μικρές εισροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας δείχνουν να έχασαν το momentum του εξαμήνου. Πάντως “άναψαν τις μηχανές” προς το τελευταίο δίμηνο, οπότε και μένει να διακριβωθεί τι θα γίνει στο εξής».
Σε τι βαθμό όμως μπορεί να έχουν συνέχεια οι μεγάλες εισροές; Ο Κώστας Σιαμπράκος λέει: «Θεωρούμε ότι αυτή η ροή δεν είναι δυνατόν να έχει την ίδια διάρκεια στο β ́εξάμηνο και σιγά σιγά θα φθίνει. Μακάρι, βέβαια, να διαψευσθούμε… Ατενίζουμε, πάντως, με περισσή αισιοδοξία σε τελικές εισροές αξίας 2 δις για το σύνολο της χρονιάς».
Πώς «κτίζονται» οι αποδόσεις από τους πρωταθλητές
Ανεξαρτήτως όλων αυτών, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και το πώς «κτίστηκαν» οι αποδόσεις των…πρωταθλητών της αγοράς.
Το Allianz μετοχικό αναπτυσσόμενων αγορών ΕΜΕΑ, που πέτυχε στο εφετινό εξάμηνο απόδοση 21,23% έχει μικρό ενεργητικό. Ύψους 586.628 ευρώ. Οι μεγαλύτερες θέσεις του που έκαναν τη διαφορά είναι στην αγορά της Ρωσίας. Με τις τοποθετήσεις σε τίτλους των Lukoil, Novatek, Gazprom να έχουν την πιο αυξημένη βαρύτητα στο χαρτοφυλάκιο του αμοιβαίου, το οποίο είχε εισροές 11.603 ευρώ στο πρώτο μισό του έτους.
Το δεύτερο σε απόδοση (20,51%) Μετοχικό διεθνών ανεπτυγμένων αγορών της MetLife έχει ενεργητικό 4,17 εκατ. ευρώ. Είναι τοποθετημένο στις αγορές Αμερικής, Αγγλίας, Γαλλίας , Ιταλίας και Ισπανίας κατά κύριο λόγο. Στις ΗΠΑ οι μεγαλύτερες θέσεις αφορούν μετοχές των εταιρειών Alphabet,Microsoft, Fillip Morris και AbbVie, ενώ στη Γαλλία της Sanofi. Στο συγκεκριμένο Αμοιβαίο οι εισροές στο 6μηνο ήταν 80.727 ευρώ.
Το Alpha Trust Hellenic equity fund-1 που κατέγραψε απόδοση 18,82% έχει αμιγώς ελληνικό χρώμα. Οι μεγαλύτερες θέσεις του είναι στα Πλαστικά Θράκης, την Μυτιληναίος, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την Alpha Bank και την Εθνική. Στα τέλη 6μηνου το ενεργητικό του ήταν στα επίπεδα των 7,9 εκατ. ευρώ, έχοντας όμως εκροές περίπου 1,1 εκατ. ευρώ.
Στην τέταρτη θέση των αποδόσεων (με 18,34%) βρέθηκε το Alpha Trust Hellenic equity fund–R, το οποίο επίσης «παίζει» Ελλάδα. Με το ενεργητικό του οποίο να ανέρχεται στα 54,1 εκατ. ευρώ. Οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του είναι σε μετοχές των εταιρειών Μυτιληναίος, Πλαστικά Θράκης, ΟΤΕ,Quest, Τιτάνας, Αlpha Bank, Πειραιώς, Γεκ-Τέρνα, Μότορ-Όιλ και ΔΕΗ. Στο Αμοιβαίο αυτό υπήρξαν εισροές 438.687 ευρώ.
Πέμπτο στην κατάταξη του συνόλου της αγοράς ήταν το MetLife Fund of Funds εμπορευματικών αξιών, με απόδοση 18,19%. Με μικρό ενεργητικό ( 333.767 ευρώ) και εισροές 68.514 ευρώ, πόνταρε στα εμπορεύματα μέσω θέσεων σε ειδικά, διεθνή αμοιβαία.
Έκτο στην κατάταξη των αποδόσεων ( με 18,08%) ήταν το Allianz επιθετικής στρατηγικής μετοχών εσωτερικού. Οι μεγαλύτερες θέσεις του οποίου είναι σε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Quest,Γεκ-Τέρνα και ΔΕΗ. Το ενεργητικό του είναι στα 17,9 εκατ. ευρώ, έχοντας όμως εκροές 2,5 εκατ. ευρώ…
Διαβάστε επίσης
Τι συμβαίνει σε Aegean, Autohellas, Μοτοδυναμική και Attica – Τι λένε πηγές της booking.com για τον τουρισμό – Ακυρώνουν ακόμα και οι Έλληνες για διακοπές στην Ελλάδα!
Εύσημα και… καμπανάκια Ρέγκλινγκ!
Σταϊκούρας στο Economist: Συντηρητική η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6%
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΤτΕ: Αμετάβλητο στο 0,25% το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας
- 10 διακρίσεις για τα e-shop των METRO Cash & Carry και My market στα e-volution Awards 2025!
- Καίτη Γκρέυ: Πλήθος κόσμου στον τελευταίο αποχαιρετισμό – Στις 15:00 η κηδεία της
- NBG Securities για Σαράντης: Ο νέος μετασχηματισμός οδηγεί σε νέα επίπεδα κερδοφορίας και αποτίμησης