ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 35% από τέλος του 2018, γεγονός που τον βάζει σε τροχιά για την καλύτερη επίδοση από το 1999, όταν και η αξία του δείκτη είχε διπλασιαστεί. Την ίδια ώρα, η επίδοση αυτή είναι η καλύτερη που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη.
Το ράλι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άρχισε να χάνει σε δημοτικότητα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στη μεσαία τάξη μετά τις αυξήσεις στη φορολογία που επέβαλε προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και οι επενδυτές άρχισαν να ποντάρουν στην εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης κρατά τα ηνία της χώρας και οι επενδυτές περιμένουν να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας για τα επενδυτικά έργα, ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.
“Υπήρξε ένα σημείο καμπής στην αντίληψη των επενδυτών”, σχολιάζει ο Giuseppe di Mino της Amber Capital, προσθέτοντας πως “θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν τελικά από αυτά που λένε ότι θα κάνουν”.
H Amber Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, επενδύει σε ελληνικές εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, λέει ο κ. di Mino.
Αυτή τη στιγμή διαθέτει ποσοστό κάτω του 2% στον ΟΠΑΠ, αλλά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης της έκθεσής της στον ΟΠΑΠ αν η νέα κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και καταφέρει να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, προσθέτει ο di Mino.
Η μεταβολή στο επενδυτικό κλίμα – η οποία φαίνεται καθαρά στην ενίσχυση του δείκτη «τιμή προς μελλοντικά κέρδη» στο ΧΑ στις 14,1 μονάδες έναντι 10,4 μονάδων που ήταν στο τέλος του 2018 – σηματοδοτεί μια μεγάλη μεταστροφή για τις ελληνικές μετοχές, σημειώνει η WSJ. Εκεί που διαπραγματεύονταν με discount σε σχέση με τον Stoxx Europe 600, τις τελευταίες εβδομάδες διαπραγματεύονται με premium. Και αυτό παρά την αύξηση των αποτιμήσεων κατά την ίδια περίοδο.
“Φαίνεται ότι πλέον οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, έχουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση”, σχολιάζει ο Ιωάννης Κόκκορης του πανεπιστημίου Queen Mary University του Λονδίνου.
“Το 2019 ξεκίνησε πολύ καλύτερα και πιστεύω πως έχει γίνει μεγάλη προσαρμογή την τελευταία δεκαετία”, δηλώνει ο Tim Umberger, partner της σουηδικής East Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,8 δισ. δολαρίων. “Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας”, συμπληρώνει, τονίζοντας πως η εταιρεία του επενδύει σε ελληνικές τράπεζες (τις οποίες χαρακτηρίζει υποτιμημένες) από την αρχή του έτους, χωρίς να αποκαλύπτει ονόματα.
Παρ’ όλα αυτά, ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένει 84% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2007, σημειώνει η WSJ, ενώ, όπως παρατηρεί, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% στα χρόνια της κρίσης.
Επιπλέον, οι προοπτικές για την οικονομία παραμένουν δυσοίωνες – με υψηλή ανεργία και υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που «πνίγουν» την επιχειρηματική δραστηριότητα – ενώ η γραφειοκρατία και το δυσκίνητο νομικό σύστημα λειτουργούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως αποτρεπτικοί παράγοντες για τις ξένες επενδύσεις, σημειώνει η WSJ.
Επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στην Αργεντινή μπορεί να ενισχύσουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, προσθέτει, καταλήγοντας ωστόσο: «Παρ’ όλα αυτά η άνοδος του συντηρητικού κόμματος του κ. Μητσοτάκη έχει κάνει πολλούς επενδυτές να εκτιμούν ότι η χώρα είναι πιθανό να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα».