Η Alpha Finance και οι αναλυτές Παναγιώτης Κλάδης και Θάνος Σούλης βλέπουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα για την πιθανή συναλλαγή μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική.

Στα θετικά, η συναλλαγή έχει νόημα από στρατηγική άποψη, καθώς θα ενισχύσει τις δραστηριότητες που παράγουν αμοιβές, διαφοροποιώντας τις ροές εσόδων. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να αυξηθούν οι δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ενώ επιτυγχάνεται κάθετη ολοκλήρωση με τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία στον τομέα της υγείας, αν και το τελευταίο δεν είναι πιθανό να δημιουργήσει σημαντικές συνέργειες, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις.

1

«Είναι σημαντικό ότι η ομάδα έχει δεσμευτεί να μην θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα να διανέμει υψηλότερα μερίσματα. Όσον αφορά τα αρνητικά, υπάρχουν αρκετά εμπόδια που πρέπει να επιλυθούν και συγκεκριμένα το μειοψηφικό ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας και η αποκλειστική 15ετής bancassurance συμφωνία, καθώς και η αποκλειστική bancassurance συμφωνία της Πειραιώς με την NN (έως το 2027) και την Ergo (έως το 2030). Επιπλέον, η συναλλαγή θα πρέπει να έχει αρνητική αν και διαχειρίσιμη επίπτωση στην Πειραιώς στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας, υπό την προϋπόθεση ευνοϊκής αντιμετώπισης σύμφωνα με το Danish Compromise, ενώ προσθέτει διαφορετικού είδους κινδύνους στα κέρδη, όπως δυνητικά υψηλότερες επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές. Τέλος, για την εξαγορά για να έχει νόημα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί RoE με σαφώς διψήφιο νούμερο, ενδεχομένως να απαιτηθεί κάποια σοβαρή αναδιάρθρωση ή και συνέργειες, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση», επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Finance.

« Αναμένουμε μια επιφυλακτική αντίδραση της αγοράς. Δεδομένων των ευκαιριών και των προκλήσεων που περιγράφονται παραπάνω, πιστεύουμε ότι η αγορά θα πρέπει να παραμείνει επιφυλακτική, αναμένοντας περαιτέρω λεπτομέρειες για μια πιθανή συμφωνία, καθώς και τα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να επωφεληθεί από αυτό το περιουσιακό στοιχείο μαζί με τους μεσοπρόθεσμους στόχους. Ορισμένες ενδείξεις προόδου μπορεί επίσης να χρειαστούν για να πειστεί η αγορά για τα οφέλη της συμφωνίας. Η Εθνική Ασφαλιστική είναι ένα μεγάλο, αλλά όχι τόσο ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο, καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών σε μια μάλλον κατακερματισμένη εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Οι λειτουργικές επιδόσεις της κατά τα τελευταία χρόνια ήταν σχετικά αδύναμες, έχοντας παρουσιάσει 51 εκατ. ευρώ και 32 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη για το 2021 και το 2022 αντίστοιχα και καθαρή ζημία 29 εκατ. ευρώ το 2023, επηρεασμένη από τις σοβαρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, ενώ δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για το 2024. Εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα, θα πρέπει να υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα που μειώνουν την ελκυστικότητα της Εθνικής Ασφαλιστικής με τα σημαντικότερα, πιθανόν, να είναι ορισμένα παλαιότερα συμβόλαια που δόθηκαν με γενναιόδωρους όρους, σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο.

Σημειώνουμε μια σειρά από στοιχεία που ενδεχομένως αναδεικνύουν τη μειωμένη ελκυστικότητα:

i) χρειάστηκαν περισσότερα από 5 χρόνια (εξαιρουμένου του 2020) για την Εθνική Τράπεζα για να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική,

ii) το συμφωνηθέν τίμημα περιελάμβανε ένα σημαντικό μέρος ως “earn-out”,

iii) κανένας από τους εγχώριους ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κορυφαίων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών δεν εξέφρασαν ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πώλησης και

iv) η Εθνική Τράπεζα δεν φαίνεται να επιθυμεί να επαναγοράσει την πρώην θυγατρική της, κρίνοντας από την έλλειψη οποιασδήποτε επίσημης αντίδρασης μέχρι στιγμής», καταλήγει το δίδυμο της Alpha Finance.

Διαβάστε επίσης

ΗΔΙΚΑ: Δεν διατίθεται 5ψήφιο νούμερο για ραντεβού με προσωπικό γιατρό

Patek Philippe Ref. 1518: Το ρολόι των 20 εκατ. δολ. που θα γίνει το ακριβότερο στον κόσμο

DryDel (Κώστας Δελαπόρτας): Παρέλαβε το νεότευκτο Capri Island