Σημαντικό ριμπάουντ που αναμένεται να φθάσει έως και το 97% βλέπουν οι διεθνείς οίκοι για την μετοχή της Alpha Bank.

Σε σημειώματα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα χθες, αλλά και τις εξελίξεις με το project Galaxy – τις οποίες χαρακτηρίζουν θετικές Morgan Stanley, JP Morgan και Goldman Sachs σχολιάζουν το “σφυροκόπημα” που έχει δεχθεί η τιμή της μετοχής της Alpha Bank, όπως και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Κατά τη Morgan Stanley,  η Alpha Bank αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία με βάση την εξυγίανση του ισολογισμού, και σύμφωνα με το βασικό της σενάριο αναμένεται να μειώσει τα εγχώρια NPEs στα 8 δισ. ευρώ έως το 2021, έναντι 18,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.

Όπως δήλωσε ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης για το project Galaxy, η συναλλαγή αποτελεί όχι μόνο τη μεγαλύτερη συναλλαγή στην Ελλάδα, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στην Ευρώπη και η ολοκλήρωσή της θα επιτρέψει στην Τράπεζα να απο-αναγνωρίσει ένα σημαντικό τμήμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ το χαρτοφυλάκιο των NPEs που θα παραμείνει στην Τράπεζα θα είναι καλύτερης ποιότητας.

H Morgan Stanley τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 0,90 ευρώ για την μετοχή της Alpha Bank, βλέποντας περιθώριο ανόδου 36%, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Στο bull σενάριο, η τιμή-στόχος ανεβαίνει στα 1,30 ευρώ, με ράλι εως 97% με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής. Ο οίκος διατηρεί σύσταση overweight ενώ χαρακτηρίζει ελκυστικό επενδυτικά το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

H JP Morgan δίνει τιμή στόχο 1,10 ευρώ, δηλαδή περιθώριο ανόδου κατά 67%, με σύσταση overweight. Όπως αναφέρει η μετοχή έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 66% από τις αρχές του έτους, έναντι πτώσης 58% για το σύνολο του τραπεζικού δείκτη. Επίσης διαπραγματεύεται με πολύ χαμηλό δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/TB για το 2022, στο 0.15x,  P/E στο 3.8x και RoE στο 4,9%.

Με σύσταση «buy», η Goldman Sachs τοποθετεί την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 0,95 ευρώ, βλέποντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 44,4%.

Όπως σημειώνει, οι βασικοί κίνδυνοι που εντοπίζει είναι οι πιθανές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας οι κίνδυνοι εκτέλεσης του σχεδίου “Ηρακλής” και η περαιτέρω συμπίεση των περιθωρίων.