ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Allianz Research και ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου Ludovic Subran εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα την Κυριακή θα είναι καθοριστικά για το αν η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της και να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους. Οποιοδήποτε πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να απειλήσει μια βιώσιμη πορεία ανάκαμψης της χώρας.
Ο ίδιος και η ομάδα του προβλέπουν ακόμα ότι η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 36%, θα καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία και θα υπάρξει συνέχεια της σημερινής συνετής και προσανατολισμένης οικονομικής πολιτικής, με κάποιους συμβιβασμούς από την παρουσία του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν βλέπουμε ουσιαστικούς κινδύνους απόκλισης από την ατζέντα “μετά το πρόγραμμα μακροοικονομικής εποπτείας”, αλλά ακόμη και μια μέτρια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα επιβάρυνε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας», εκτιμά ο Subran. Η Ελλάδα είναι μία από τις κύριες δικαιούχους των κονδυλίων του NGEU πακέτου της ΕΕ και θα πρέπει να εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις τα επόμενα έτη. Τυχόν καθυστέρηση της εφαρμογής λόγω παύσης της πολιτικής δραστηριότητας θα καθυστερούσε τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο. Η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε επίσης να καθυστερήσει την υποσχεθείσα επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του 2023, δεδομένου ότι η πολιτική και δημοσιονομική δυναμική της χώρας σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις αξιολόγησης.
Τι βλέπει για ομόλογα και χρέος της χώρας
«Είναι ενθαρρυντικό ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται σε αποδόσεις που συνάδουν με την επενδυτική βαθμίδα και οι αγορές δεν φαίνεται να τιμολογούν οποιαδήποτε πολιτική αναταραχή. Βοηθάει ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους παραμένει σε επίσημα χέρια και ότι επιμηκύνθηκε ο μέσος όρος λήξης σε 17,5 έτη το 2022 από 6,3 έτη το 2011. Το στοιχείο αυτό μετριάζει την επιβάρυνση από την αύξηση των επιτοκίων. Παρόλα αυτά, αναμένουμε αύξηση της επιβάρυνσης του χρέους της κυβέρνησης από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ που παρατηρούνται το 2022 (2,4% του ΑΕΠ), αν και όχι τόσο σημαντικά όσο αναμένεται σε άλλες χώρες της περιφέρειας», σημειώνει ο Ludovic Subran.
«Κοιτάζοντας πέρα από το 2023, και στο πλαίσιο της φιλόδοξης αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα τη σταθεροποίηση του δημοσιονομικού ισοζυγίου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις για την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης. Η βιωσιμότητα του χρέους απαιτεί συνεχή δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς η χώρα ανακάμπτει, τόσο από την πανδημία, όσο και από την ενεργειακή κρίση. Η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που επανήλθαν θα είναι κρίσιμη για την Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει τα δημοσιονομικά δεδομένα», εξηγεί η Allianz.
Για την Ελλάδα, η διατήρηση της εστίασης στην ενίσχυση της ανάπτυξης θα είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση του χρέους μόλις οι πιέσεις από την ενεργειακή κρίση υποχωρήσουν και δώσουν τη θέση τους στις διαρθρωτικές προκλήσεις από την πράσινη μετάβαση. Tο θετικό στοιχείο για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Allianz, είναι ότι ακόμη και υπό ένα δυσμενές σενάριο για το χρέος, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να μειώσει το χρέος της σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, ενώ η μέση πραγματική ανάπτυξη στο 1,3% περίπου ετησίως είναι κοντά στο δυνητικό προϊόν της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Axia Research: Νέο report για τις εκλογές – Όλα τα σενάρια μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις
Eurobank: Πώς είδαν τα αποτελέσματα οι αναλυτές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας