Στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να παρουσιαστεί, εκτός απροόπτου, το νέο νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο.

Με την  αγορά να έχει πάρει το  watch list από δύο οίκους, FTSE και S&P, καθώς βρίσκεται λίγο πριν από την απόκτηση της επενδυτική βαθμίδας μετά από 11 χρόνια, όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές που κυοφορούνται σε θεσμικό επίπεδο για την λειτουργία και την ελκυστικότητα του Χ.Α. θα λάβουν σάρκα και οστά με το νέο νομοσχέδιο, από τα πρώτα που θα καταθέσει φέτος στη Βουλή η κυβέρνηση.

1

Κάποιες πληροφορίες δε, κάνουν λόγο για πήγαιν’ έλα άρθρων, που σβήνονται και ξαναγράφονται, μεταξύ Λ. Αθηνών (η έδρα του Χ.Α.) και οδού Νίκης (Υπουργείο Οικονομικών).

Φορολογικά κίνητρα τόσο για τις επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στο Χρηματιστήριο (υπεραπόσβεση δαπανών εισαγωγής, ίσως και στο διπλάσιο) όσο και για επενδυτές που θα συμμετέχουν σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών που εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., είναι μερικά από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, προωθείται η μείωση του κόστους εισαγωγής, π.χ., με την αύξηση του ορίου για την υποχρέωση δημοσίευσης ενημερωτικού δελτίου (από 5 εκατ. σε 8 εκατ. ευρώ).

Επίσης, για την ένταξη μιας επιχείρησης στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. μπορεί να απαιτηθούν, μεταξύ άλλων, έξοδα εξέτασης της αίτησης (από 1.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον), εφάπαξ δικαίωμα εγγραφής στο Χρηματιστήριο (έως 7.500 ευρώ), τριμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές διαπραγμάτευσης μετοχών, outsourcing ανάθεση του λογιστηρίου και της νομικής υποστήριξης της εταιρείας σε ορκωτούς, σύνταξη πληροφοριακού δελτίου κ.ά.

Το κόστος αυτό θα επιστρέφεται στον επιχειρηματία προκειμένου να κάνει ευκολότερη την ένταξή του στην ΕΝ.Α. και την κατηγορία Εναλλακτική Αγορά Στήριξης Επιχειρηματικότητας (ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ.) Εκεί μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να αναζητήσουν φθηνά κεφάλαια ύψους έως 5 εκατ. ευρώ που θα τους προσφερθούν μέσω Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών, αξιοποιώντας το δίκτυο μελών του Χ.Α.

Παράλληλα θα προβλέπεται η δυνατότητα δυνατότητα μετάταξης μιας εταιρείας από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., κάτι που -λέγεται ότι- θα εξυπηρετήσει ορισμένες από τις μικρές εισηγμένες που δεν μπορούν να αντέξουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου (π.χ. ESG κριτήρια) ή ενδεχομένως κι εκείνες που θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ζήτημα χαμηλής μετοχικής διασποράς.

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μόλις προσφάτως (Capital Link) είχε πει ότι το Χ.Α., οι επενδύσεις, η συμμετοχή των επενδυτών και κυρίως των ξένων  funds αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Eπιπλέον και ο CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος είχε προαναγγείλει κυβερνητικές παρεμβάσεις στο Χρηματιστήριο, ενώ οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση συνεχίζονται μέχρι τελευταία στιγμή και αφορούν  στην εξίσωση του φορολογικού καθεστώτος μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών στα εταιρικά ομόλογα προκειμένου να καταστεί περισσότερο ελκυστική η συγκεκριμένη αγορά.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι οι ξένοι απαλλάσσονται της φορολογίας, αλλά οι Έλληνες επενδυτές πληρώνουν φόρο για τους τόκους που εισπράττουν 15%.

Τα θέματα αυτά έχουν τεθεί από την διοίκηση του Χ.Α  κατά τις επαφές της με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Άλλωστε μιλώντας προσφάτως διαδικτυακά στο συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) ο κ. Κοντόπουλος είχε τονίσει ότι το Χ.Α. συνεχίζει να βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση προκειμένου να προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επενδυτών στην αγορά μας.

Διαβάστε επίσης

Στον ρυθμό των πολιτικών Τραμπ το 2025 οι διεθνείς αγορές

Xρηματιστήριο: Σε λιγοστές μετοχές ο «ανθός» των υπεραξιών 13 δισ. – Το παγκόσμιο σκηνικό και οι μετοχές του 2025