Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το χρηματιστήριο της Αθήνας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και απόλυτα αξιόπιστη ροή των συναλλαγών, ακόμη κι αν οι συνθήκες εξάπλωσης του κορονοϊού λάβουν πανδημικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Ήδη, οι χρηματιστηριακές αρχές έχουν επεξεργαστεί σε όλη του την έκταση το απαιτούμενο plan B, το οποίο και θωρακίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ακόμη και  σε ακραίες συνθήκες.

Άλλωστε και στο παρελθόν, το χρηματιστήριο έχει ανταποκριθεί με επιτυχία δύσκολες καταστάσεις όπως ήταν αυτή της βομβιστικής επίθεσης, που έγινε το  φθινόπωρο του 2009. Όπου παρά τις ζημιές που υπέστη το κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε κανονικά. Με επιτυχία επίσης έχουν αντιμετωπιστεί και άλλες «επιπλοκές» που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Στην προκειμένη περίπτωση, η επέλαση του κορονοϊού έχει σαφώς πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, πολλαπλάσιες προκλήσεις σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσωπικού και κυρίως ζητήματα αρμονικής συνεννόησης με τις χρηματιστηριακές εταιρίες. Οι οποίες κι αυτές από την πλευράς τους καταστρώνουν σχέδια «πλοήγησης» σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον, όπου η ασφάλεια και η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών προς τους επενδυτές, είναι κορυφαίας σημασίας ζητούμενο.

Τα επιτελικά στελέχη του χρηματιστηρίου, δουλεύοντας στην κυριολεξία νυχθημερόν, μεταδίδουν την αίσθηση ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα της αγοράς είναι απόλυτα έτοιμα να καλύψουν ακόμη και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις που μπορεί να «γεννηθούν».

Πέραν τούτων, σε διαδοχικά τεστ επιχειρησιακής ετοιμότητας υποβάλλεται και το εξειδικευμένο προσωπικό του χρηματιστηρίου, το οποίο χωρισμένο σε «κυλιόμενες» ομάδες, έχει αρχίσει να προσφέρει τις εξ αποστάσεως υπηρεσίες. Δουλεύοντας από το σπίτι.

«Ανοικτή γραμμή» με τις χρηματιστηριακές

Παράλληλα οι χρηματιστηριακές αρχές είναι σε συνεχή «ανοικτή» γραμμή με τις περίπου 35 ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες, που κι αυτές αποτελούν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα των συναλλαγών. Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη και αφορούν τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, μέσω των οποίων οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα μπορούν να κάνουν αγοραπωλησίες κατ’ εντολήν των πελατών, ακόμη και στην περίπτωση που το προσωπικό τους είναι στα σπίτια…  Η υλοποίηση των εξ αποστάσεων συναλλαγών είναι ασφαλώς ένα σύνθετο εγχείρημα, πλην όμως και όπως όλα δείχνουν, μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να υπάρξουν μη αντιμετωπίσιμα προβλήματα. Όχι μόνο για τις συναλλαγές, αλλά και για την εκκαθάρισή τους.

Στο τομέα της υγειονομικής προστασίας, τα μέτρα που τηρούνται στις εγκαταστάσεις του χρηματιστηρίου της Αθήνας, είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Στο κτίριο έχει γίνει προληπτική απολύμανση, υπάρχουν σε αρκετά σημεία διαθέσιμες μάσκες, γάντια και απολυμαντικά, ενώ έχουν ματαιωθεί όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στις εκεί αίθουσες. Οι δια ζώσης επαφές των εργαζομένων είναι περιορισμένες, με την τηλεφωνική και ιντερνετική επικοινωνία να είναι σε πρώτο πλάνο. Επίσης η είσοδος τρίτων στα γραφεία της Λεωφόρου Αθηνών, είναι επί της ουσίας απαγορευμένη, εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Ακόμη ,ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς  ομάδες και προκρίνεται η λύση της τηλε-εργασίας. Το «στοίχημα» είναι να υπάρξει η δέουσα διαχείριση του προσωπικού, έτσι ώστε αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, να υπάρχουν πάντα εφεδρείες.

Ανάλογα μέτρα υγειονομικής και επιχειρησιακής προστασίας λαμβάνονται και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικά σε ότι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σε συνθήκες απόλυτα ακραίες. Και τούτο γιατί διαθέτει μια εφεδρική «καρδιά» του συστήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών, σε σημείο που είναι απόρρητο και βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, από την κεντρική του έδρα του ελληνικού «ναού» του χρήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, μάλλον οι χρηματιστηριακές συναλλαγές θα είναι ζήτημα ανθυπο-ήσσονος σημασίας…