Παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινάει σήμερα το Greek Investment Conference, «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, που διοργανώνει η Morgan Stanley στο Λονδίνο και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 29/11. Δύο Έλληνες στελέχη της Morgan Stanley Λονδίνου, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και Πάρις Καλλιτσάντσης (γιός του άλλοτε επικεφαλής της Ελλάκτωρ Σάκη Καλλιτσάντση) θα υποδεχθούν τον Παύλο Μυλωνά (ΕΤΕ), Χρήστο Μεγάλου (Πειραιώς), Βασίλη Ψάλτη (Alpha), Φωκίων Καραβία (Eurobank), Ευάγγελο Μυτιληναίο (Mytilineos), Jan Caras (ΟΠΑΠ), Γιώργο Περιστέρη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή), Ανδρέα Σιάμισιη (HelleniQ Energy), Mιχάλη Τσαμάζ (OTE), Πέτρο Τζανετάκη (Μότορ Όιλ), Γιώργο Στάσση (ΔΕΗ), Kυριάκο Σαράντη (Sarantis), Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και Μιχάλη Κολακίδη (Titan), Μιχάλη Στασινόπουλο (Βιοχάλκο, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Cenergy και Noval), Μανούσο Μανουσάκη (ΑΔΜΗΕ), Ευτύχη Βασιλάκη (Aegean, Autohellas), Eυθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ), Δημήτρης Κλώνης (Ιντρακόμ) και Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda). Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν και μη εισηγμένες εταιρείες, αφού ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος έχει εκφράσει την πεποίθησή του να ανοιχτεί το Χ.Α. και σε εταιρείες που το σκέπτονται να κινήσουν τις διαδικασίες εισαγωγής.

Μαζί με τον πρωθυπουργό θα είναι και ο οικονομικός του σύμβουλος Άλεξ Πατέλης, εις εκ των πρωτεργατών στο άνοιγμα των ελληνικών assets στο εξωτερικό και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

1

Κερδοφορία μαμούθ

Οι εισηγμένοι θα έχουν στις αποσκευές τους τα θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά, αν 140 εταιρείες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου είχαν στο εξάμηνο καθαρά κέρδη 3,065 δισ. Ευρώ, στο εννεάμηνο και με τα αποτελέσματα 31 εταιρειών τα κέρδη αγγίζουν τα 3,453 δισ. Ευρώ! Όπως παρατηρεί η Beta Χρηματιστηριακή, το 90% των εταιριών είναι κερδοφόρες με επιδόσεις που είναι σαφώς φορτισμένες θετικά από την υπεραπόδοση του κλάδου ενέργειας αλλά και την εξαιρετική χρονιά του τουρισμού.

Οι εισηγμένες θα σπάσουν όπως φαίνεται φέτος το ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας του 2007 (7,9 δις ευρώ) γιατί εκτός από την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής δίνει περισσότερα κίνητρα εμφάνισης των πραγματικών εταιρικών επιδόσεων σε αντίθεση με το παρελθόν το οποίο με την σειρά του μεταφράζεται σε περισσότερα φορολογικά έσοδα και μεγαλύτερους βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας.

Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα ξεπερνούν κάθε προσδοκία και όσοι περίμεναν επιβράδυνση στα καθαρά αποτελέσματα, μάλλον έπεσαν έξω αφού οι εταιρείες το… τερμάτισαν στην μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στον τελικό παραλήπτη, δηλαδή στους πελάτες τους, εξηγώντας εν μέρει την άνοδο του πληθωρισμού. Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα, κορυφαία η επίδοση της Motor Oil ΜΟΗ 1,86% 23,04 με καθαρά κέρδη 1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο από 685,8 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο αλλά και των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 με 1,121 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο από 869,1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο (δημοσιευμένα).

Με άλλα λόγια οι δύο αυτές εταιρείες έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στα κέρδη μέχρι στιγμής.

Ακολουθεί ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07  με 424,1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο από 236,2 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

Υπερκέρδη και από τη Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 με 312 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο από 115 εκατ. ευρώ στο περσινό εννεάμηνο.

Εξαιρετικός και ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 με αύξηση 60% στα κέρδη εννεαμήνου (288,6 εκατ. ευρώ) και βελτίωση της εκτίμησης από τη διοίκηση για την πορεία του 2022 (720 εκατ. ευρώ EBITDA).

Απίστευτα κέρδη 93,2 εκατ. ευρώ από την Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07  στο εννεάμηνο από κέρδη 28,2 εκατ. ευρώ στο περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Εκπληκτικά επίσης κέρδη από Autohellas ΟΤΟΕΛ 0,34% 11,80 (71,5 εκατ. ευρώ), από ΟΛΠ ΟΛΠ 1,50% 27,10 (47,1 εκατ. ευρώ), από Cenergy (44,1 εκατ. ευρώ) με ανεκτέλεστο ρεκόρ που αυξάνεται συνεχώς με νέα έργα.

Ισχυρά επίσης αποτελέσματα έχουν δημοσιεύσει Attica Group ΑΤΤΙΚΑ 0% 2,53 , Μοτοδυναμική ΜΟΤΟ -100,00% , Revoil ΡΕΒΟΙΛ -0,51% 1,97 , Πετρόπουλος ΠΕΤΡΟ 1,42% 8,60 , Ευρωσύμβουλοι ΕΣΥΜΒ 0,78% 1,29 και ΓΕΒΚΑ .

Διαβάστε επίσης

Διχασμένη η ΕΚΤ για τα επιτόκια, πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων

UBS: Το ράλι στις μετοχές δεν είναι διατηρήσιμο