Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Aegean: Πώς το buy back «έκαψε» τη μετοχή

Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAN

Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAN

Χαλασμένο τηλέφωνο μεταξύ Euroxx Χρηματιστηριακής και Aegean με αφορμή το  buy back στη μετοχή, αφήνοντας δυσαρεστημένους τους μετόχους, σχολιάζουν χρηματιστηριακές τιμές.

Χθες σε μία συνεδρίαση που η αγορά ανέβαινε και βεβαίως η ίδια η μετοχή σημείωνε άνοδο με κίνηση στα 10,57 ευρώ από 10,45 την Τρίτη, πραγματοποίησε συναλλαγές 37.287 τεμαχίων.

Από αυτά σχεδόν οι 17 χιλιάδες κομμάτια εντάσσονταν στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών που έχει εξαγγείλει και υλοποιεί συστηματικά η εταιρεία.

Δηλαδή χθες, σχεδόν το 45% του ημερήσιου όγκου στη μετοχή αποτελούσε buy back και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η μετοχή υποχώρησε 0,86% στα 10,36 ευρώ, ενώ μέσα στη μέρα είχε βρεθεί και πιο κάτω στα 10,31.

Οι χρηματιστές αποδίδουν ασυνεννοησία μεταξύ εισηγμένης και χρηματιστηριακής που εκτελεί τις εντολές, ενώ θεωρούν ότι θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να γίνουν μέσω buy bck κάποιες χιλιάδες κομμάτια προς το πέρας της συνεδρίασης, απορροφώντας τυχόν κραδασμούς από τις πωλήσεις.

Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους χρηματιστές πάντα, να μείνει η άσχημη εντύπωση στην αγορά.

H εταιρεία κατέχει 533.192 ίδιες μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,591% του μετοχικού κεφαλαίου (τελευταία ενημέρωση χθες).

Η Axia και η NBG Securities επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα β’ τριμήνου ήταν σταθερά, με υψηλές ταμειακές ροές, υψηλό ταμείο και ισχυρό ισολογισμό.

Η Axia εκτιμά ότι η Aegean Airlines δημοσίευσε ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων, με κερδοφορία σύμφωνη με τις προσδοκίες της.

Η αεροπορική εταιρεία σημείωσε έσοδα ύψους 480,3 εκατ. ευρώ (+7% σε ετήσια βάση), EBITDA 114,4 εκατ. ευρώ (-5% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη 43,9 εκατ. ευρώ (-15% σε ετήσια βάση).

Τα ASK που προσέφερε η αεροπορική εταιρεία ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023 κατά 10% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε σε 81,2% από 82,6% το β’ τρίμηνο πέρυσι.

Η Axia έχει θέσει σε καθεστώς αναθεώρησης την τιμή-στόχο και τη σύσταση για τη μετοχή.

Στο 9μηνο ξεπέρασε τους 12,5 εκατομμύρια επιβάτες η επιβατική κίνηση, σημειώνοντας 5% αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ενώ μετέφερε περισσότερους από 5,3 εκατ. επιβάτες το 3ο τρίμηνο, διατηρώντας σταθερά υψηλά την επιβατική κίνηση.

Η εταιρεία και κατά το 3ο τρίμηνο του έτους συνέχισε να αναπτύσσεται προσφέροντας περισσότερες από 6,3 εκατ. θέσεις (+2% σε σχέση με πέρυσι), με τις συνολικά προσφερόμενες θέσεις για το εννεάμηνο 2024 να έχουν ξεπεράσει τις 15,2 εκατ. θέσεις, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της στις αρχές της εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης

Aegean: Γιατί ο Ευτύχης Βασιλάκης αγοράζει την Atcom του Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη

Aegean: Ξεπέρασε τους 12,5 εκατ. επιβάτες το πρώτο εννεάμηνο του 2024

Δημήτρης Γερογιάννης: Ολοκληρώθηκε η επένδυση €140 εκατ. στην τεχνική βάση της Aegean