Οι μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων στην Ευρώπη, όπως η Amundi, επιχειρούν να απεμπλακούν από την κάποτε πολυπόθητη ονομασία ESG, παγώνοντας επενδύσεις πελατών τους και μεταφέροντάς τες σε άλλες κατηγορίες.

Η Amundi είπε ότι η απόφαση αυτή επηρεάζει επενδύσεις σχεδόν 45 δισεκατομμύριων ευρώ. Ένας εκπρόσωπος της Deutsche Bank είπε ότι οι υποβαθμίσεις της θα αγγίξουν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία ταμείου και η Morningstar Inc. δήλωσε ότι αναμένει ότι τουλάχιστον 85 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια που αφορούν ESG επενδύσεις  σε ολόκληρη τη βιομηχανία θα έχουν υποβαθμιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών.

Σειρά σκανδάλων

Ύστερα από τα σκάνδαλα κολοσσών όπως η Goldman Sachs, BlackRock, Axa Investment Management, στους οποίους εντοπίστηκαν σημαντικές αστοχίες όσον αφορά τους στόχους βιωσιμότητας που συνδέονται με ESG, τα κορυφαία managers assets επικαλέστηκαν προστασία των πελατών τους από ατυχείς επενδύσεις και κατηγόρησαν το ασαφές πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις αξιώσεις των funds από τις εταιρείες για τους στόχους ESG.

Η Amundi ανέφερε σε δήλωσή της ότι ακολουθεί μια «σκόπιμα προσεκτική προσέγγιση» απέναντι στην εξελισσόμενη νομοθεσία, προσθέτοντας ότι η απόφασή της δεν θέτει υπό αμφισβήτηση «τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας αυτών των ταμείων».

Η κίνηση της Amundi είναι μέρος ενός αναμενόμενου κύματος υποβαθμίσεων από πολλά αμοιβαία κεφάλαια που προορίζονται για επενδύσεις ESG, καθώς προσπαθούν να προλάβουν τυχόν ρυθμιστικούς ελέγχους στο μέλλον,  δήλωσε στο Reuters ο διαχειριστής ενός παγκόσμιου ταμείου σταθερού εισοδήματος.

Σε παρόμοιες κινήσεις προχώρησε και η Deutsche Bank, η οποία από κατηγορία ESG, υποβάθμισε αυτά τα funds στην κατηγορία περιβαλλοντικής, κοινωνίας και διακυβέρνησης, η οποία δεν έχει τόσο αυστηρές οδηγίες.

Πρόστιμο στη Goldman Sachs

Η πιο πρόσφατη περίπτωση αδυναμίας κάλυψης των στόχων είναι αυτή της Goldman Sachs, η οποία  θα αναγκαστεί να πληρώσει 4 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμού με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, η οποία την κατηγόρησε ότι απέτυχε να πετύχει τους στόχους της σε ESG παράγοντες.

Σύμφωνα με έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η τράπεζα απέτυχε να πετύχει τους στόχους της σε ESG παράγοντες από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2020, ανέφερε η SEC.

Η μονάδα δεν διέθετε γραπτές πολιτικές ή διαδικασίες για την έρευνα ESG σε ένα από τα προϊόντα από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018 και από τη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή απέτυχε να τις ακολουθήσει με συνέπεια πριν από τον Φεβρουάριο του 2020, ανέφερε η υπηρεσία επιτήρησης αγορών. Η SEC είπε ότι η μονάδα της τράπεζας δεν συμπλήρωσε σωστά τα ερωτηματολόγια ESG για εταιρείες που σχεδίαζε να συμπεριλάβει σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο πριν από την επιλογή τους.

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες του 2023 για την Ελλάδα – Προτείνει τα ελληνικά ομόλογα μετά τις εκλογές