• ΑΓΟΡΕΣ

    ΑΧΙΑ για Lamda Development: Η αξία του του Ελληνικού είναι πολύ υψηλή

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development και Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development και Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής


    Η ΑΧΙΑ και οι αναλυτές Στάθης Καπάρης, Αλέξης Χαϊδόπουλος και Κωνσταντίνος Ζουζούλας εξηγούν ότι σε συνέχεια της ανακοίνωσης της στρατηγικής συνεργασίας με τον κ. Προκοπίου τον Ιούνιο του 2024, η Lamda Development ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας πώλησης με την SKITI ENTERPRISES COMPANY LIMITED που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της οικογένειας του κ. Γιώργου Προκοπίου σχετικά με την πώληση οικοπέδων εντός του Ελληνικού.

    «Οι πωλήσεις οικοπέδων αποτελούν ήδη μέρος των παραδοχών μας για το Ελληνικό. Επαναλαμβάνουμε τη σύστασή μας για αγορά με στόχο τιμής τα 11,5 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή 62% άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ με λογιστικό κέρδος 82 εκατ. ευρώ, καθώς η λογιστική αξία των οικοπέδων που αποτελούν το αντάλλαγμα ανέρχεται σε 37 εκατ. ευρώ.

    Η συνολική οικοδομήσιμη επιφάνεια είναι 85.658 τ.μ. εκ των οποίων 30.000 τ.μ. αφορούν οικιστικά σχέδια, 35.658 τ.μ. γραφειακούς χώρους και 20.000 τ.μ. προορίζονται για σχολεία/εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι αντίστοιχες τιμές ανά οικοδομήσιμο τ.μ. είναι 2.100 ευρώ, 1.150 ευρώ και 850 ευρώ», εξηγούν οι αναλυτές της ΑΧΙΑ.

    Η πώληση γης είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική για την επενδυτική περίπτωση της Lamda, καθώς:

    · Απορρέει από την εκτέλεση της ανάπτυξης του Ελληνικού. Οι αγοραστές είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των εν λόγω οικοπέδων, ενώ η επιτάχυνση της ανάπτυξης συμβάλλει στην ανάδειξη νωρίτερα της αξίας του Έργου Ελληνικό.

    · Βελτιώνει την ταμειακή θέση της Lamda, καθώς φέρνει ταμειακές ροές προς τα εμπρός.

    · Αναδεικνύει την ελκυστικότητα του Έργου Ελληνικό για τους Επενδυτές Ακινήτων. Το αποδεικνύει η δέσμευση του κ. Προκοπίου για την ανάπτυξη κατοικιών, γραφείων και εκπαιδευτικών χώρων με συνολικό προϋπολογισμό ανάπτυξης της επένδυσης που φτάνει συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.

    · Δίνει ένα πολύτιμο datapoint της υποκείμενης αξίας της γης του Ελληνικού: αξία πώλησης 2.100 ευρώ/τ.μ. για κατοικίες, 1.150 ευρώ/τ.μ. για γραφεία και 850 ευρώ/τ.μ. για σχολικές εγκαταστάσεις με μέση λογιστική αξία 432 ευρώ/τ.μ. για το σύνολο της γης στη συγκεκριμένη συναλλαγή.

    Η εναπομένουσα οικοδομήσιμη έκταση κατοικιών στο Ελληνικό είναι περίπου 1 εκατ. τ.μ. με εκτιμώμενο συνολικό κόστος σε μετρητά για το συνδυασμένο κόστος απόκτησης γης και ανάπτυξης υποδομών πολύ κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ.

    «Συμπεριλαμβανομένης της συναλλαγής πώλησης 5 οικιστικών οικοπέδων που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, η Lamda έχει πωλήσει 136.658 τ.μ. οικοδομήσιμης έκτασης έναντι 226 εκατ. ευρώ και λογιστικού κέρδους 158 εκατ. ευρώ. Βάζοντας τα πράγματα σε προοπτική, αυτό ισοδυναμεί με κέρδος 0,90 ευρώ ανά μετοχή που αφορά αυτές τις δύο συναλλαγές.

    Υπογραμμίζει περαιτέρω την ικανότητα της διοίκησης της Lamda να εκτελεί το σχέδιο της. Η διοίκηση είχε τονίσει ότι οι πωλήσεις γης είναι μέρος της στρατηγικής, προβλέποντας την ολοκλήρωση ορισμένων πωλήσεων γης φέτος. Αυτό εδραιώνεται τώρα με τα SPAs.

    Η συναλλαγή αναδεικνύει επίσης την ευελιξία της διοίκησης να εκτελέσει το project Ελληνικό, είτε με την ανάληψη πλήρους ανάπτυξης (μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία/κέρδος αλλά υψηλότερο ρίσκο), είτε με την πώληση οικοπέδων (χαμηλότερο κέρδος και χαμηλότερο ρίσκο). Σε κάθε περίπτωση υπάρχει άπλετος χώρος για τη δημιουργία αξίας», καταλήγουν οι αναλυτές.

    Διαβάστε επίσης:

    Piraeus Securities για Κρι Κρι: Αγοράστε τη μετοχή με στόχο τα €15,80

    BofA για Εθνική: Τι κρύβεται πίσω από τη χαμηλή τιμή – στόχο

    Attica Bank-Παγκρήτια Τράπεζα: Εγκαίνια του πρώτου ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη Χίο – Στήριξη στην ιδιωτική πρωτοβουλία



    ΣΧΟΛΙΑ