ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και όχι μόνο αυτό, αλλά παρατηρείται έκρηξη στο άνοιγμα νέων κωδικών τον μήνα που μας πέρασε.
Άνοιξαν 5.210 νέοι κωδικοί ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον Ιούνιο που είχαν ανοίξει 1.815 (αύξηση πάνω από 187%)!
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία είναι θέμα χρόνου να συμβεί, η ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης με επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρόσφατες εκλογές του περασμένου Ιουνίου, τα θεαματικά αποτελέσματα των εισηγμένων, οι μερισματικές αποδόσεις στα blue chips σε σχέση με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και βεβαίως μια σειρά από deals που τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο στην αγορά έστω κι αν βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, είναι οι λόγοι που κινητοποιούνται οι ιδιώτες επενδυτές.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) προκύπτει ότι οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές στο επτάμηνο πούλησαν μετοχές αξίας 141,49 εκατ. ευρώ, αλλά πάνω από 327 εκατ. ευρώ καθαρές αγορές φαίνεται να πραγματοποίησαν οι τράπεζες, εταιρείες ειδικού σκοπού και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
Βασικοί πωλητές από το εξωτερικό με σχεδόν 356 εκατ. ευρώ εμφανίζονται ξένες τράπεζες και εταιρείες ειδικού σκοπού, αλλά ως αγοραστές άλλες ξένες τράπεζες και πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες με 249 εκατ. ευρώ, το ίδιο διάστημα.
Το ισοζύγιο όμως, εμφανίζεται αρνητικό για τους ξένους, αφού πραγματοποίησαν καθαρές εκροές 193,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσες οι καθαρές αγορές των Ελλήνων.
Γενικότερα, οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους 97,16 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους 97,16 εκατ. τον Ιούλιο.
Από τους μεγαλύτερους πωλητές τον Ιούλιο ήταν οι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο με περισσότερα από 55 εκατ. ευρώ, από την Γερμανία με 30,82 εκατ. ευρώ από την Γαλλία με περίπου 18 εκατ. ευρώ καθαρές πωλήσεις και την Ελβετία με 14,88 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουλίου στα 81,25 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,21%, σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου (77,96 δις).
Η αξία συναλλαγών για τον Ιούλιο 2023 έφτασε τα 1,979 δισ. σημειώνοντας μείωση κατά 21,60% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 2,525 δισ., ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο 2022 που η αξία συναλλαγών ήταν 1,078 δισ., σημειώθηκε αύξηση 83,52%.
Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,20% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 36,80% για τους Ημεδαπούς.
Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για το μήνα ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 10,06 δις. ευρώ, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 8,60 δις και το Λουξεμβούργο με αξία χαρτοφυλακίου 5,12 δις.
Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 51,9% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Ιούλιο 2023 (σε σχέση με το 55,3% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 48,1% των συναλλαγών (σε σχέση με το 44,7% τον προηγούμενο μήνα).
Τέλος, οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,26 δις (2,94% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).
Διαβάστε επίσης
Εύσημα στην Alpha Bank από τους επενδυτικούς οίκους για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου
BofA για Coca Cola HBC: Ισχυρό περιθώριο ανόδου στην τιμή – Αδικαιολόγητο το discount της μετοχής
Μ. Μαξίμου & ΥΠΟΙΚ στο mononews.gr: «Καμία σκέψη για έκτακτο φόρο στις τράπεζες»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιράν: Θα περιορίσει τα αποθέματα του σε εμπλουτισμένο ουράνιο
- Instagram: Nέο εργαλείο για την αφαίρεση περιεχομένου με σκοπό την ασφάλεια των χρηστών
- Βουλή: Την Τετάρτη ο νέος προϋπολογισμός – Όλα τα μέτρα και οι ελαφρύνσεις
- Πούτιν και Ζελένσκι βύθισαν και το Χρηματιστήριο Αθηνών – Βαριές απώλειες για ΔΕΗ και Metlen