Η άνευ προηγουμένου δασμολογική “επίθεση” του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε παγκόσμιο “black out” στις αγορές, με τις μετοχές να βυθίζονται, τα κρατικά ομόλογα να ενισχύονται, το γεν και τον χρυσό να εκτοξεύονται, και το ευρώ να σκαρφαλώνει σε υψηλό δεκαετίας.

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό νόμισμα σημειώνει άλμα άνω του 2% έναντι του δολαρίου το μεσημέρι της Πέμπτης, τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχεδόν σε μια δεκαετία.

1

Την ίδια στιγμή, το sell-off στο δολάριο ΗΠΑ επιταχύνεται, οδηγώντας το σε νέο χαμηλό έξι μηνών, μετά την “Ημέρα Απελευθέρωσης” του Τραμπ.

Η Citi προτείνει τώρα μια θέση “long” για το ευρώ, με στόχο το $1,15, ενώ οι αναλυτές της προβλέπουν το δολάριο να πέφτει στο πιο χαμηλό επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2021, καθώς αναμένουν μεγαλύτερο πλήγμα στα κέρδη των μετοχών των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης.

Όμως, το σκηνικό ήταν πολύ διαφορετικό το πρωί της Τρίτης.

Μια ημέρα πριν τις ανακοινώσεις, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωνε πτώση σε ποσοστό 0,14%.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρούσε σε ποσοστό 0,20% έναντι του γεν και διαμορφώνονταν στα 149,5950 γεν.

Ταυτόχρονα, η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημείωνε πτώση 0,05% στα 1,2907 δολάρια.

Στροφή των επενδυτών από το δολάριο

Η εφαρμογή του δασμολογικού καθεστώτος του Αμερικανού προέδρου ωστόσο, απομάκρυνε τους επενδυτές από το δολάριο, οδηγώντας τους στην αναζήτηση άλλων συναλλαγών σε ξένα νόμιμα, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές.

Όπως εξηγεί το CNBC, το δολάριο θεωρείται ευρέως ως το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο για τους επενδυτές, λόγω της κυριαρχίας του στον διεθνή δανεισμό, τις πληρωμές και τις συναλλαγές.

Επομένως, σε περιόδους που το δολάριο ενισχύεται, οι αμερικανικές εξαγωγές γίνονται ακριβότερες και ταυτόχρονα οι εισαγωγές γίνονται φθηνότερες.

Η αξία του αμερικανικού νομίσματος επηρεάζει επίσης την παγκόσμια νομισματική πολιτική, τις ροές κεφαλαίων και τα εταιρικά κέρδη.

Εντούτοις, η κλιμάκωση του εμπορικού “πολέμου” που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ, οδηγεί σε πτώση του δολαρίου και σε άνοδο τα νομίσματα των κυριότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

Να επισημανθεί ότι το αμερικανικό νόμισμα ξεκίνησε μια σταθερή ανοδική πορεία στα τέλη του 2024, η οποία κορυφώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου.

Δασμολογικός “Αρμαγεδδών”

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από όλα τα μέρη του κόσμου που ανακοινώθηκε από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου χθες αργά το βράδυ, περιλαμβάνει έναν γενικό δασμολογικό συντελεστή που ξεκινά από το 10% και που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Απριλίου.

Σε ορισμένες ωστόσο από αυτές θα επιβληθούν υψηλότεροι δασμοί.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 20% στις εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ και 34% στα προϊόντα από την Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι οι δασμοί δεν θα είναι “πλήρως αμοιβαίοι”, δεδομένων των μη νομισματικών φραγμών.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα-εκδίκηση (όπως τα αποκάλεσε ο ίδιος ο πρόεδρος), αναμένεται να επιφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία και να επηρεάσουν ταυτόχρονα την νομισματική πολιτική, με απρόβλεπτες συνέπειες στο άμεσο μέλλον, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Δείτε εδώ αναλυτικά τους δασμούς ανά χώρα 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για δασμούς ΗΠΑ: Η ελληνική οικονομία με σχέδιο θα ανταπεξέλθει στις δύσκολες προκλήσεις – Ιστορική στροφή στον προστατευτισμό

Oικονομικός εφιάλτης για το παγκόσμιο εμπόριο οι δασμοί Τραμπ – Τι προβλέπουν 10 επενδυτικοί οίκοι

Δασμοί Τραμπ: Ο αντίκτυπος στις ελληνικές εξαγωγές – Ποια προϊόντα επηρεάζονται περισσότερο