Με απώλειες που αγγίζουν το 17% την τελευταία εβδομάδα, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δείχνουν να ενσωματώνουν πλέον ένα σαφώς πιο συντηρητικό σενάριο για την κερδοφορία του κλάδου.

Όπως εκτιμά η Morgan Stanley και η αναλύτρια Nida Iqbal, η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί έναν κανονικοποιημένο δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ROE) για το 2027 στην περιοχή του 8%–11,5%, έναντι 11%–15% που προβλέπει το βασικό της σενάριο. Οι συστάσεις διατηρούνται σε υπεραπόδοση για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank και σε ουδέτερη για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank.

1

Τι «βλέπει» η αγορά στις τρέχουσες τιμές

Στην ανάλυσή της, η Morgan Stanley ενσωματώνει ένα πιο απαισιόδοξο μακροοικονομικό περιβάλλον για την περίοδο 2026–2027, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (με το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 1%),
  • Ανάπτυξη δανείων ίση με το ονομαστικό ΑΕΠ (περίπου 50% χαμηλότερη σε σύγκριση με το βασικό σενάριο),
  • Πτώση της αύξησης των προμηθειών κατά 50% (σε 4,0%–4,5%),
  • Υψηλότερο κόστος κινδύνου (COR) κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το βασικό σενάριο.

Αυτές οι παραδοχές συνεπάγονται μια μέση αρνητική επίδραση της τάξης του 20% στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έως το 2027. Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, φαίνεται να έχει ήδη αποτιμήσει αυτό το σενάριο.

Για τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες, η Morgan Stanley βλέπει ένα ακόμη πιο «αυστηρό» περιβάλλον: είτε με αύξηση του κόστους κινδύνου κατά 15 έως 60 μονάδες βάσης, είτε με ρυθμό ανάπτυξης δανείων μεταξύ -2% και +2% για την περίοδο 2026–2027 (σε σύγκριση με 7%–8% στο βασικό σενάριο). Η Eurobank εμφανίζεται να προεξοφλεί το πλέον αρνητικό ενδεχόμενο.

Το παραπάνω συνδυάζεται με αύξηση του κόστους ιδίων κεφαλαίων (COE) κατά 50 μονάδες βάσης, οδηγώντας σε εκτιμώμενο κανονικοποιημένο ROE 8%–11,5% για το 2027 – δηλαδή κάτω από το εύρος του βασικού σεναρίου της Morgan Stanley (11%–15%).

Ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά με ρίσκο

Σε επίπεδο αποτίμησης, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σήμερα με έναν μέσο δείκτη P/E για το 2026 στις 5,6 φορές και δείκτη P/BV στο 0,7 – επίπεδα που χαρακτηρίζονται ως «φθηνά» από τη Morgan Stanley.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε πρόσφατα και η ευρωπαϊκή ομάδα τραπεζών του οίκου, η αβεβαιότητα συνεχίζει να ασκεί πίεση στον κλάδο. Για τον λόγο αυτό, η Morgan Stanley παρουσιάζει ευαισθησίες που αφορούν κρίσιμες μεταβλητές όπως τα επιτόκια, η πιστωτική επέκταση, η ποιότητα του ενεργητικού και το κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE), ώστε να αποτυπωθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών.

 

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ κερδών: 304 δισ. δολ. στην τσέπη των δισεκατομμυριούχων σε μία ημέρα

Τραμπ: Από τον εμπορικό πόλεμο στην εμπορική… ζαριά – Η Κίνα στο στόχαστρο, η Ευρώπη σε αναμονή, η Ασία σε συναγερμό

Alter Ego Media: Σημαντική ενίσχυση EBITDA στα €46,7 εκατ. – +37,4% σε σχέση με το 2023