Η προηγούμενη εβδομάδα επιφύλαξε έντονη μεταβλητότητα για τις αγορές , καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αντιδράσουν στο χάος των αντικρουόμενων πολιτικών εντολών που προέρχονταν από την κυβέρνηση Τραμπ.

Αν και οι μετοχές κατάφεραν να κλείσουν ανοδικά, χάρη στην εκ των υστέρων υπαναχώρηση του Τραμπ για όλους τους δασμούς, πλην αυτών εναντίον της Κίνας, μια πιο δυσοίωνη εξέλιξη ήταν η ταυτόχρονη υποχώρηση των αμερικανικών ομολόγων και του δολαρίου μαζί με τις μετοχές των ΗΠΑ — ένδειξη σοβαρής απώλειας εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις αγορές και τους θεσμούς των ΗΠΑ.

1

Αυτή η εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση φαίνεται ότι ανάγκασε τον Τραμπ να αναβάλει για τουλάχιστον 90 ημέρες την εφαρμογή των περισσότερων δασμών. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Κίνα εξαιρέθηκε από δασμούς σε ηλεκτρονικές συσκευές, αν και μέλη της κυβέρνησης Τραμπ προέβησαν αμέσως σε αντικρουόμενα και συγκεχυμένα μηνύματα για τα μέτρα. Στο μεταξύ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλα τα κύρια νομίσματα κατέγραψαν άνοδο έναντι του δολαρίου εν μέσω ιστορικής μεταβλητότητας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ο κύριος παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία των αγορών στο προσεχές διάστημα είναι το αν θα συνεχιστεί αυτή η ανησυχητική δυναμική, χαρακτηριστική των κρίσεων των αναδυόμενων αγορών, όπου όλα τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία κινούνται συνεχώς πάνω-κάτω ταυτόχρονα, ή αν θα επανέλθει η λογική στον Λευκό Οίκο και ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις ΗΠΑ.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα συζητούσαμε για τα στοιχεία της αγοράς εργασίας Φεβρουαρίου και Μαρτίου, τον πληθωρισμό του Μαρτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη — ωστόσο, όλα αυτά θα επισκιαστούν από τις ειδήσεις που προέρχονται από την Ουάσινγκτον, με εξαίρεση ίσως τη συζήτηση της ΕΚΤ για το χάος στις αγορές, τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ και την αναμενόμενη επίδρασή τους στις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων. Οι αγορές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι μία τέτοια μείωση θα ανακοινωθεί την Πέμπτη. Αντιθέτως, πολύ πιο αβέβαιη είναι η ικανότητα της Fed να ακολουθήσει με τη σειρά της νομισματική χαλάρωση, εκτός εάν οι δυσμενείς δυναμικές της αγοράς που περιγράψαμε υποχωρήσουν.

Στερλίνα

Μας εκπλήσσει η υποαπόδοση της στερλίνας σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα, ιδιαίτερα με το ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβαρύνθηκε μόνο με το βασικό δασμό 10%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ αποτελούν μικρό μέρος ενός κατά βάση υπηρεσιοκεντρικού εμπορικού τομέα. Επιπλέον, τα μηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενισχυμένα από τη γενικότερη δυναμική των υπηρεσιών, της βιομηχανίας και του κατασκευαστικού τομέα. Η ανθεκτική ζήτηση, η περιορισμένη έκθεση στους δασμούς του Τραμπ και η ουσιαστική στήριξη από τα υψηλά επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας μας οδηγούν στο να θεωρούμε τη στερλίνα ως το πιο υποτιμημένο νόμισμα μεταξύ των βασικών νομισμάτων της Δυτικής Ευρώπης.

Ευρώ

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα στρέφεται στο ευρώ, ως το πλέον προφανές υποκατάστατο του δολαρίου, ως περιουσιακό στοιχείο αξίας και ασφαλούς καταφυγίου, με αρκετά μεγάλες αγορές με επαρκή ρευστότητα για να υποστηρίξουν την αυξημένη ζήτηση. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ευρώ έχει τη δεύτερη καλύτερη απόδοση μετά το ελβετικό φράγκο, έπειτα από την -ειρωνικά- αποκαλούμενη «Ημέρα Απελευθέρωσης», καταγράφοντας άνοδο 5% έναντι του δολαρίου, καθώς η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των 10ετών γερμανικών και των 10ετών αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκε κατά 50 μ.β. την ίδια περίοδο. Το ράλι του ευρώ και η γενικευμένη αναστάτωση στις αγορές καθιστούν σχεδόν βέβαιη την απόφαση για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 11 Απριλίου.

Δολάριο ΗΠΑ

Είναι καλό που η τρέχουσα εβδομάδα είναι ήσυχη όσον αφορά τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις και τις πολιτικές ειδήσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση πιθανότατα όλα αυτά θα αγνοούνταν πλήρως από τους επενδυτές. Οι επενδυτές παραμένουν εστιασμένοι σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στις χαοτικές εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, όπου η εσωτερική διαμάχη για τον έλεγχο κυριαρχείται πλέον από την αντιπαράθεση μεταξύ του σχετικά ορθόδοξου υπουργού Οικονομικών Bessent και πιο «εκρηκτικών» προσώπων, των οποίων η κατανόηση της κατάστασης τίθεται ολοένα υπό αμφισβήτηση, όπως ο Navarro και ο Luttwick. Παρότι η ζημιά στην πραγματική οικονομία δεν θα φανεί άμεσα, οι καταναλωτικές έρευνες ήδη καταγράφουν δραματική επιδείνωση των προσδοκιών και ρεκόρ στην άνοδο των πληθωριστικών εκτιμήσεων. Το κλίμα είναι ζοφερό και η κύρια ελπίδα είναι ότι η συνεχής μεταβλητότητα των αγορών θα πείσει τον Τραμπ να ακούσει τον Bessent και να παραμερίσει τους πιο αμφιλεγόμενους συμβούλους του.

Διαβάστε επίσης:

Hellenic Train: Σύγκρουση αμαξοστοιχίας με φορτηγό που παραβίασε διάβαση λίγο πριν την Αυλίδα

Στέλιος Χατζηιωάννου: Επιχορήγηση με 410.000 ευρώ σε 20 μικτές εταιρείες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

Reuters: Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για την αγορά αντιπλοϊκών πυραύλων από τη Γαλλία