Δεν θα αποφύγουμε άνοδο της θερμοκρασίας +2 βαθμούς ως το 2050 στην Ελλάδα σημείωσε, μιλώντας στο Digital Athens Water Forum, η Ελένη Μυριβήλη, Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στον Δήμο Αθηναίων.

Κι αυτό, τόνισε, είναι το μέτριο σενάριο. «Θα είναι μια απίστευτη διαταραχή και κρίση με όσα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στην Αθήνα λόγω πυκνοκατοίκισης και  λόγω των υλικών με τα οποία έχει χτιστεί, την άσφαλτο και το τσιμέντο, οι θερμοκρασίες θα είναι ακόμη υψηλότερες», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, έχει υπολογιστεί ότι θα έχουμε μέση μείωση των βροχοπτώσεων κατά 12% το χρόνο, συμπλήρωσε. Μπορεί να έχουμε, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, μεγάλες βροχοπτώσεις αλλά θα είναι σε μικρό χρονικό διάστημα οπότε η γη δε θα μπορεί να  απορροφήσει το νερό, δεν προλαβαίνει να μπει στον υδροφόρο ορίζοντα και έτσι θα προκαλεί διαβρώσεις εδαφών.

«Θα έχουμε μείωση του νερού και ακραία καιρικά φαινόμενα και άνοδο της θερμοκρασίας», είπε.

«Περιμένουμε από 15-20 ημέρες καύσωνα που έχουμε σήμερα, να διπλασιαστούν ως το 2050» ανέφερε με βάση τα συμπεράσματα μελετών.

«Είχαμε δύο πολύ σημαντικές μελέτες το 2019, η μία ήταν από το Newcastle που εξέτασε 571 πόλεις σε όλη την Ευρώπη και βρήκε ότι η Αθήνα θα είναι από τις πόλεις που θα αντιμετωπίσουν πιο έντονα την κλιματική κρίση, με καύσωνες, λειψυδρία και φωτιές. Ένα άλλο report  της Moodys πάλι του 2019, προβλέπει ότι αν η Αθήνα δε  λάβει πολύ σημαντικά μέτρα για να προλάβει τις εξελίξεις στο κλίμα, θα έχουμε  και πιστοληπτικά προβλήματα», τόνισε.

Η φύση μέσα στην πόλη

«Οι επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας θα είναι πολλές και για να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να φέρουμε το πράσινο μέσα στην πόλη και φυσικά το νερό που είναι προαπαιτούμενο της φύσης», ανέφερε.

Σημείωσε ότι πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα και την ποσότητα του πρασίνου μέσα στην πόλη “και βέβαια αυτό απαιτεί νερό που αποτελεί τη βάση, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να ενισχύσουμε την αστική ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή» είπε.

Διαχείριση Υδάτων

Η κυρία Μυριβήλη αναφέρθηκε σε διάφορες δράσεις του Δήμου Αθηναίων με την ΕΥΔΑΠ με άξονα την καλύτερη διαχείριση υδάτων.

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ 8 Δήμων της Αθήνας για το Αδριάνειο Υδραγωγείο, συνεργαστήκαμε με την ΕΥΔΑΠ  σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση αποβλήτων με Sewn Mining και προσπαθούμε να καταγράψουμε το αποτύπωμα το Δήμου Αθηναίων όσον αφορά την κατανάλωση νερού και να βρούμε τρόπο να τη μειώσουμε», ανέφερε η κυρία Μυριβήλη.

«Επίσης, πιλοτικά θελήσαμε να τοποθετήσουμε με την ΕΥΔΑΠ τρεις δημόσιες βρύσες για να δούμε αν θα είναι πετυχημένες και είδαμε θετικές αντιδράσεις και τώρα έχουμε αποφασίσει να βάλουμε 13 βρύσες στο Δήμο Αθηναίων» σημείωσε η κυρία Μυριβήλη.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Το Αδριάνειο Υδραγωγείο θα καλύψει τις ανάγκες μη πόσιμου νερού 8 δήμων

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μια αειφόρος βιωματική και ουσιαστική σχέση με το νερό

Αντιγόνη Συνοδινού (ΕΥΔΑΠ): Νερό και ενέργεια είναι αλληλένδετα – Τι κάνει η ΕΥΔΑΠ στις ΑΠΕ