ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κλειώ Μονοκρούσου (ΕΜΠ): Πώς λειτουργεί το Sewer Mining, η τεχνολογία επαναχρησιμοποίησης ανακυκλωμένου νερού
«Η κατανάλωση νερού στην Αθήνα μεταβάλλεται και ακολουθεί την εξέλιξη της πόλης, όμως η ζήτηση μπορεί και σε κάποια περίοδο να μειωθεί. Το νερό στην Αθήνα το φέρνουμε από την άλλη άκρη της χώρας και υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος να είμαστε προσεκτικοί με τον πολύτιμο αυτό πόρο», σημείωσε.
Στο νερό που καταναλώνουμε αν προσθέσουμε τις απώλειες των δικτύων, τις διαρροές στα σπίτια, σφάλματα μετρήσεων και ακόμη και κλοπές νερού θα έχουμε τη ζήτηση. Δηλαδή ένα τμήμα της ζήτησης δεν είναι από την κατανάλωση, διευκρίνισε.
Μείωση απωλειών νερού από το δίκτυο
Η διαχείριση νερού αφορά πρώτα τη μείωση των απωλειών και μετά τη μείωση και της κατανάλωσης.
«Για να το πετύχουμε αυτό αναπτύσσουμε έξυπνους αλγορίθμους με τους οποίους εντοπίζει η ΕΥΔΑΠ ύποπτες συμπεριφορές στο δίκτυο, δηλαδή πτώσεις πίεσης, καταναλώσεις που δεν πέφτουν μέσα στη νύχτα, πρέπει και να εντοπίσει σε ποιο σημείο του δικτύου είναι η ύποπτη συμπεριφορά, ώστε να στείλει τα συνεργεία πριν αρχίσουν τα τηλέφωνα και έχει χαθεί νερό», ανέφερε ο Δρ Μακρόπουλος.
Για τις υπόλοιπες διαρροές τοποθετούμε έξυπνες βαλβίδες ώστε να μειώσουμε την πίεση όταν δεν τη χρειαζόμαστε, γιατί όσο μικρότερη είναι η πίεση τόσο μικρότερη είναι η απώλεια σε νερό.
Ένα άλλο θέμα είναι οι έξυπνοι τρόποι αντικατάστασης παλιών αγωγών πριν σπάσουν.
Η διαχείριση νερού αφορά και τον εντοπισμό διαρροών στα σπίτια με έξυπνους μετρητές. Οι διαρροές στα σπίτια είναι ευθύνη του καταναλωτή και όχι της ΕΥΔΑΠ. Οι αλγόριθμοι ενός έξυπνου μετρητή συγκεντρώνουν πολλά δεδομένα στα οποία έχει πρόσβαση και ο καταναλωτής.
Με εργαλεία τέτοια ο καταναλωτής μπορεί να δει ποια είναι η ημερήσια κατανάλωσή του αλλά και από ποια σημεία γίνεται και να έχει στη διάθεσή του πολλά δεδομένα.
“Επίσης, μπορούμε μέσα από εργαλεία να ελέγχουμε απομακρυσμένα όλες τις συσκευές που καταναλώνουν νερό. Με τα έξυπνα συστήματα που έχουμε αναπτύξει επί σειρά ετών στο Πολυτεχνείο, μπορούν να μας βοηθήσουν και να εντοπίσουμε τη διαρροή και τα δεδομένα της, πότε ξεκίνησε πόσο νερό έχει χαθεί, ενώ μπορούμε να υπολογίσουμε και το κόστος.
Ένα μεγάλο μέρος και της κατανάλωσης ενέργειας συνδέεται με το νερό όπως το ζεστό νερό στο πλυντήριο ή το θερμοσίφωνο, οπότε μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας μειώνουμε και την κατανάλωση νερού.
Κατανάλωση νερού: Κι όμως μπορούμε να τη μειώσουμε
Πολλές φορές, σημείωσε ο Δρ Μακρόπουλος, νομίζουμε ότι η κατανάλωση είναι αυτή που είναι και δεν μπορούμε να τη μειώσουμε.
Η μέση κατανάλωση ανά ημέρα και ανά χώρα στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική, ακόμη και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Στην Αμερική, σημείωσε, η κατανάλωση φτάνει μέχρι και 500 λίτρα ανά κάτοικο ανά ημέρα.
«Η κατανάλωση δεν είναι τόσο ανελαστική όσο πιστεύουμε. Με πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει, το Πολυτεχνείο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του καταναλωτή για μια πιο προσεκτική διαχείριση του νερού», εξήγησε.
Οι αλγόριθμοι δεν δίνουν στοιχεία μόνο στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και στον καταναλωτή, που έχει τοποθετήσει έξυπνο μετρητή στο ρολόι του. Επιπλέον, σημείωσε ο καθηγητής ότι από τις ειδικές πλατφόρμες μπορούμε να ελέγχουμε όλες τις συσκευές που καταναλώνουν νερό.
Το επόμενο βήμα που έρχεται, ανέφερε ο Δρ Μακρόπουλος, είναι να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό δίδυμο, μια ψηφιακή αναπαράσταση του συμβατικού κόσμου. Μια πιστή ψηφιακή αναπαράσταση του πλήρους συστήματος, που θα αλλάζει όταν κάτι αλλάζει στον φυσικό κόσμο, θα μας βοηθήσει να βελτιώνουμε συνεχώς την ασφάλεια των υποδομών και των υπηρεσιών νερού, κατέληξε ο Δρ Μακρόπουλος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν