Ενεργειακή αποδοτικότητα σημαίνει χρήση λιγότερης ενέργειας για την εκτέλεση της ίδιας λειτουργίας. Σημαίνει, δηλαδή, μείωση της σπατάλης ενέργειας. Η ενεργειακή απόδοση αποφέρει ποικίλα οφέλη: μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μείωση της ζήτησης για εισαγωγές ενέργειας και μείωση του κόστους μας σε επίπεδο νοικοκυριού και οικονομίας.
Ενώ οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βοηθούν επίσης στην επίτευξη αυτών των στόχων, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης είναι ο φθηνότερος –και συχνά ο πιο άμεσος– τρόπος μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Η ενεργειακή κρίση κινητοποίησε τόσο τα κράτη όσο και τα νοικοκυριά να στραφούν στην εξοικονόμηση ενέργειας για να μειώσουν τους λογαριασμούς τους και οι δυνατότητες που έχουν για μείωση της κατανάλωσης είναι πολλές.
Το 70% της ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, δαπανάται για τη θέρμανση των κατοικιών και το 14% για ζεστό νερό. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τις διαρροές θερμότητας, γιατί μπορούμε να έχουμε με λιγότερο κόστος περισσότερη ζέστη.
Το μεγαλύτερο ποσοστό θερμότητας χάνεται από τις πόρτες, τα παράθυρα, τους τοίχους και την οροφή.
– Τοποθετήστε φύλλα αλουμινίου στον τοίχο πίσω από τα θερμαντικά σώματα. Η απώλεια θερμότητας από τους τοίχους, την οροφή και το δάπεδο ανέρχεται συνήθως στο 50% και πλέον των συνολικών απωλειών θερμότητας ενός χώρου.
– Τοποθετήσετε διπλά τζάμια στα παράθυρα, έτσι μειώνεται η θερμική ενέργεια που χάνεται από τα παράθυρα κατά 50-70%.
– Μονώστε το σπίτι σας. Μονώστε τις δεξαμενές θερµού νερού, τους σωλήνες κεντρικής θέρμανσης και τις κοιλότητες των τοίχων.
– Απομονώστε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται. Κλείστε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, ώστε να μην μπορούν να λειτουργήσουν ως καμινάδες, επιτρέποντας στον ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.
– Μη σκεπάζετε τα θερμαντικά σώματα. Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.
– Στεγανοποιήστε πόρτες και παράθυρα. Χρησιμοποιήστε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες, καθώς σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.
– Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του air condition (εάν το αφήνετε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας από το σπίτι. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς.
– Εγκαταστήστε προγραμματιζόμενο θερμοστάτη. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί χρήματα τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα.
– Εγκαταστήστε θερμοστατικές βαλβίδες στα θερμαντικά σώματα.
– Κατεβάστε τον θερμοστάτη στον θερμοσίφωνα σας στους 120°F/ 49°C και θα εξοικονομείτε ετησίως περίπου 10 με 25€. Επιπλέον, εγκαταστήστε έναν χρονοδιακόπτη για τον θερμοσίφωνά σας για να τον προσαρμόζετε στις δικές καθημερινές ανάγκες, χωρίς να τον ξεχνάτε αναμμένο περισσότερο από όσο θα θέλατε.