• Προορισμός Ελλάδα

    Σαντορίνη: Ο πιο ζηλευτός προορισμός παγκοσμίως, τώρα μία ανάσα από την Αθήνα

    • Μαρία Μπότη

    Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα ομορφότερα νησιά και όχι άδικα. Η Σαντορίνη γοητεύει με την μοναδική φύση της και τον ιδιαίτερο πολιτισμό της. Μαγεύει και παρασέρνει σε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι εμπειριών και αισθήσεων.

    Ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, η Σαντορίνη «πρωταγωνιστεί» κάθε καλοκαίρι. Με τα χαρακτηριστικά λευκά σπίτια, τις γαλάζιες θόλους και τους εντυπωσιακούς βράχους, αποτελεί ένα ζωντανό καρτ-ποστάλ.

    Με τις πτήσεις της AEGEAN μπορείτε να βρεθείτε εύκολα και γρήγορα σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου και να απολαύσετε από κοντά την αντίθεση μαύρου και κόκκινου στην καμένη γη της, το εκτυφλωτικό λευκό των οικισμών της, τους αρχαιολογικούς χώρους και το μαγικό τοπίο.

    Η ώρα του ηλιοβασιλέματος θυμίζει έργο τέχνης. Από όποιο μέρος και να το δει κανείς, τα χρώματα μαγνητίζουν και η θέα καθηλώνει.

    Η Σαντορίνη ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της, αλλά και για τα αμέτρητα γραφικά σοκάκια – σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων.

    Το ηφαιστειογενές έδαφος και το ιδιαίτερο κλίμα γεννούν μια σειρά από μοναδικά προϊόντα. Η ηφαιστειακή γη δίνει στα κρασιά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν οι επισκέπτες να ανακαλύψουν μέσα από ξεναγήσεις στα οινοποιεία του νησιού.

    Παραλίες

    Οι παραλίες είναι πολλές, ξεχωρίζουν για τα καθαρά νερά τους και το ιδιαίτερο χρώμα της άμμου τους.

    Κόκκινη παραλία

    Περίπου 500 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, στη νοτιοδυτική ακτή της Σαντορίνης, βρίσκεται η Κόκκινη Παραλία. Είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες παραλίες της Σαντορίνης, ενώ το όνομά της προέρχεται από το μοναδικό χρώμα των γύρω βράχων και γκρεμών, καθώς και το εντυπωσιακό μαύρο και κόκκινο βότσαλο.

    Η αντίθεση ανάμεσα στο κόκκινο και το μαύρο της παραλίας με το φωτεινό γαλάζιο της θάλασσας δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό.

    Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια. Έτσι, αν σκοπεύετε να την επισκεφθείτε, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια θα ήταν απαραίτητο! Εναλλακτικά, μπορείτε να προτιμήσετε καραβάκι.

    Λευκή παραλία

    Η Λευκή Παραλία είναι μία από τις πιο διάσημες του νησιού. Περιβάλλεται από ψηλά, κάτασπρα βράχια από λευκή τέφρα και ελαφρόπετρα, αποτέλεσμα των εκρήξεων του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

    Το κολύμπι στα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά με θέα τα επιβλητικά άσπρα βράχια εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

    Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και μπορείτε να φτάσετε μέσω ενός δύσβατου μονοπατιού που ξεκινάει από τη διπλανή παραλία Καμπιά ή μέσω θαλάσσης με βαρκάκια που ξεκινούν από το Ακρωτήρι.

    Παρά τη δύσκολη πρόσβαση, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο με αποτέλεσμα οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες να καταλαμβάνονται από νωρίς το πρωί.

    Βλυχάδα

    Όπως οι περισσότερες παραλίες της Σαντορίνης, η Βλυχάδα είναι ένα μείγμα από ψιλή μαύρη άμμο και βότσαλα.

    Ωστόσο, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα εντυπωσιακά λευκά, λαξευμένα από τον άνεμο βράχια που την πλαισιώνουν.

    Μοιάζοντας με περίτεχνο γλυπτό, αυτό το παράξενο σεληνιακό τοπίο είναι μια από τις ομορφότερες και πιο απομονωμένες τοποθεσίες του νησιού.

    Η παραλία σε ένα τμήμα της είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και beach bar, ωστόσο, αν θέλετε να απολαύσετε με ησυχία το μπάνιο σας, θα βρείτε αρκετό χώρο.

    Περίβολος & Περίσσα

    Ουσιαστικά είναι δύο παραλίες ενωμένες σε μία. Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας, οι δύο παραλίες εντυπωσιάζουν με την μαύρη άμμο και τα γαλάζια νερά.

    Προσφέρονται για ατελείωτο κολύμπι, χαλάρωση, θαλάσσια σπορ, φαγητό και διασκέδαση. Καλύπτουν όλα τα γούστα και όλες τις προτιμήσεις! Η διασκέδαση ξεκινά το πρωί και συνεχίζεται μέχρι την δύση του ήλιου…

    Καμάρι

    Είναι μία από τις πιο διάσημες και κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Περίβολο και την Περίσσα.

    Από τις μεγαλύτερες παραλίες της Σαντορίνης, φαινομενικά ατελείωτη, με τη μαύρη ηφαιστειακή άμμο να έρχεται σε τέλεια αντίθεση με το τιρκουάζ μπλε της θάλασσας, δημιουργώντας ένα φανταστικό σκηνικό.

    Με το υπέροχο βουνό Μέσα Βουνό στο παρασκήνιο, η παραλία στο Καμάρι είναι το ιδανικό μέρος για κολύμπι. Ο μεγάλος παραλιακός πεζόδρομος είναι γεμάτος καφέ, εστιατόρια, καταστήματα, ενώ στον οικισμό λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

    Οινοποιεία και αμπελώνες

    Η Σαντορίνη, δεν είναι μόνο γνωστή για την σπάνια ομορφιά και τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα, αλλά και για τον μοναδικό της αμπελώνα, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Η γεωγραφική θέση του νησιού, το ξηρό κλίμα και η ηφαιστειογενής σύσταση του εδάφους έχουν δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών εξαιρετικής ποιότητας, με το Ασύρτικο να είναι η πιο διάσημη ποικιλία κρασιού.

    Από τις λευκές ποικιλίες ξεχωρίζει το Αθήρι και το Αηδάνι, ενώ από τις κόκκινες το Μαυροτράγανο και η Μανδηλαριά.

    Η μοναδική εμπειρία που προσφέρουν τα οινοποιεία και οι αμπελώνες του νησιού, κάνουν τη Σαντορίνη έναν ακαταμάχητο προορισμό για κάθε ταξιδιώτη που επιθυμεί να απολαύσει την καλύτερη «γεύση» της Μεσογείου.

    Οινοποιείο Χατζηδάκη

    Το Οινοποιείο Χατζηδάκη ιδρύθηκε το 1997 από τον Χαρίδημο Χατζηδάκη και την Κωνσταντίνα Χρυσού.

    Το Οινοποιείο Χατζηδάκη είναι ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσφέροντας ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες κατόπιν ραντεβού. Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες του είναι πάντα έτοιμοι να παρουσιάσουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο.

    Η ξενάγηση αρχίζει συνήθως από τον υπόσκαφο χώρο με τις ανοξείδωτες δεξαμενές παραγωγής κρασιού και καταλήγει στην κάβα των βαρελιών, όπου το Vinsanto (Οίνος φυσικώς γλυκύς) παλαιώνει για περισσότερα από 14 χρόνια.

    Στον χώρο της παλαίωσης, οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν σε μοναστηριακά τραπέζια και πάγκους και να απολαύσουν έξι διαφορετικά κρασιά του Οινοποιείου Χατζηδάκη, συνοδευόμενα από γραβιέρα Νάξου και παξιμάδια ή κριτσίνια.

    Η ξενάγηση και η γευσιγνωσία διαρκούν περίπου μία ώρα, αλλά συχνά παρατείνονται αν οι επισκέπτες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές ερωτήσεις.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν πληροφορίες για τις ποικιλίες της Σαντορίνης, τα κρασιά του νησιού, το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής, καθώς και για το σπάνιο κλάδεμα και τη βιολογική καλλιέργεια που εφαρμόζει το Οινοποιείο Χατζηδάκη στους αμπελώνες του.

    Οινοποιείο Γαβαλά

    Το oικογενειακό Οινοποιείο Γαβαλά, ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Σαντορίνης, βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Μεγαλοχώρι.

    Ο σκοπός της οικογένειας είναι να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους της Σαντορίνης. Ο Γιώργος Γαβαλάς, οινοποιός 4ης γενιάς, και ο γιος του, Βαγγέλης, που εκπροσωπεί την 5η γενιά, συνεχίζουν την παράδοση με αφοσίωση.

    Με σεβασμό στις τοπικές ποικιλίες, το Οινοποιείο Γαβαλά επικεντρώνεται σε παραγωγή περιορισμένης ποσότητας. Οινοποιεί την πιο γνωστή ποικιλία της Ελλάδας, το Ασύρτικο, καθώς και Αηδάνι, Μανδηλαριά και Μαυροτράγανο.

    Προκειμένου να αναδείξει τον πλούτο της τοπικής γης, είναι το μοναδικό οινοποιείο στη Σαντορίνη που χρησιμοποιεί τις σπάνιες γηγενείς ποικιλίες Κατσανό και Βουδόματο.

    Οινοποιείο Βενετσάνος

    Το οινοποιείο χτίστηκε το 1947 από την οικογένεια Βενετσάνου και έγινε το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο του νησιού.

    Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι ο καινοτόμος σχεδιασμός του, ο οποίος εκμεταλλεύεται τη βαρύτητα για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας, σε μια εποχή που η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και άλλες πηγές ενέργειας ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.

    Το οινοποιείο Βενετσάνου, με τα πρόσφατα ανακαινισμένα κτίρια, αποτελεί το επιστέγασμα μιας πλούσιας οικογενειακής παράδοσης.

    Η εξαιρετική αρχιτεκτονική του συνδυάζεται με την ιστορία ενός από τους πιο σημαντικούς οινοπαραγωγούς του Αιγαίου. Βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία, προσφέροντας εκπληκτική θέα στην καλντέρα και τα ηφαιστειακά νησιά.

    Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του οινοποιείου, ανακαλύπτοντας την ιστορία και την παράδοση, καθώς και τις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης.

    Επιπλέον, μπορούν να δοκιμάσουν κρασιά συνοδευόμενα από ένα ελαφρύ γεύμα με παραδοσιακά σαντορινιά εδέσματα.

    Estate Argyros

    Στην Επισκοπή βρίσκεται το Estate Argyros, ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο με θέα στους πανέμορφους αμπελώνες της περιοχής και το Αιγαίο.

    Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903, αλλά η οικογένεια Αργυρού ασχολείται με την παραγωγή κρασιού για δεκαετίες πριν από αυτό. Ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης αμπελώνων στη Σαντορίνη, διαθέτει σήμερα εκτάσεις που ξεπερνούν τα 120 εκτάρια.

    Στον πολυτελή χώρο του οινοποιείου, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στους αμπελώνες και τους χώρους παραγωγής, να ενημερωθούν για τα κρασιά και τους συνδυασμούς τους με φαγητά και να δοκιμάσουν μερικά από τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος, συνοδευόμενα από ποιοτικά ελληνικά τυριά και αλλαντικά.

    Αξιοθέατα

    Παλαιά & Νέα Καμένη Θήρας

    Το πιο διάσημο αξιοθέατο της Σαντορίνης, υπεύθυνο για την ξεχωριστή ομορφιά και την άγρια, αξεπέραστα ρομαντική ατμόσφαιρά της, είναι η καλντέρα.

    Αυτή η τεράστια θαλάσσια κοιλότητα δημιουργήθηκε σταδιακά από ηφαιστειακή δραστηριότητα.

    Στο κέντρο της καλντέρας βρίσκεται η Παλαιά Καμένη, ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί που άρχισε να σχηματίζεται με την ηφαιστειακή έκρηξη μεταξύ 46-47 μ.Χ., όταν δημιουργήθηκε το νησί Θεία.

    Η Παλαιά Καμένη καλύπτει σήμερα έκταση 0,525 τ.χλμ., με το ψηλότερο σημείο της να φτάνει περίπου τα 98,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Κατά μήκος των ακτών της υπάρχουν πολλές θερμές πηγές, οι οποίες προσελκύουν πλήθος τουριστών το καλοκαίρι, που έρχονται για να κολυμπήσουν στα κίτρινα – από το θειάφι – νερά.

    Σήμερα, στη Νέα Καμένη υπάρχουν 7 κρατήρες, ένας στην Παλαιά Καμένη, και ο υποθαλάσσιος κρατήρας Κολούμπος στο βόρειο τμήμα του νησιού, εκτός καλντέρας.

    Φηρά

    Στην καρδιά της καλντέρας βρίσκεται ο οικισμός των Φηρών.

    Τα Φηρά, η πρωτεύουσα της Σαντορίνης, βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, κατά μήκος της κορυφογραμμής της καλντέρας, μόλις 12 χιλιόμετρα από το Λιμάνι Αθηνιός.

    Το όνομα του οικισμού πιθανόν προέρχεται από παραφθορά του ονόματος του νησιού, Θήρα, ή από τη λέξη πυρ, που σημαίνει φωτιά.

    Σε αντίθεση με τα πιο ήσυχα χωριά της Σαντορίνης, τα Φηρά προσελκύουν πλήθος επισκεπτών, προσφέροντας μια ποικιλία από εγκαταστάσεις και αξιοθέατα για κάθε γούστο και ενδιαφέρον. Τα λευκά σπίτια με τις μπλε πόρτες και η εκπληκτική πανοραμική θέα στην καλντέρα είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία των Φηρών.

    Κατά μήκος του κεντρικού μονοπατιού της καλντέρας και στα μικρότερα σοκάκια βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, γκαλερί και η νυχτερινή ζωή του νησιού.

    Αναμφισβήτητα, τα Φηρά είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από τους απότομους βράχους, προσφέροντας μια μοναδική θέα όπου ο γαλάζιος ουρανός συναντά τη θάλασσα. Βρείτε από νωρίς μια καλή θέση για να απολαύσετε αυτό το μαγευτικό θέαμα!

    Οία

    Ο πιο όμορφος οικισμός της Σαντορίνης, που βρίσκεται στο χείλος της Καλντέρας, είναι η Οία.

    Η Οία είναι τοποθετημένη στη βόρεια πλευρά του νησιού, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τα Φηρά.

    Ξεχωρίζει για το μαγευτικό ηλιοβασίλεμά της και τον υπόσκαφο οικισμό της, με τα χαρακτηριστικά σπίτια-σπηλιές, λαξευμένα στον βράχο.

    Η Οία είναι φημισμένη για την εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα, καθιστώντας τη ένα από τα πιο διάσημα και ρομαντικά μέρη στον κόσμο.

    Επισκέπτες και ζευγάρια από κάθε γωνιά της γης συρρέουν στα γραφικά σοκάκια της Οίας για να απολαύσουν το περίφημο ηλιοβασίλεμα.

    Ημεροβίγλι

    Το Ημεροβίγλι βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Φηρών, στο υψηλότερο σημείο της καλντέρας, προσφέροντας πανοραμική θέα στην ευρύτερη περιοχή.

    Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο Σκάρος, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού που υπέστη σοβαρές ζημιές από ηφαιστειακές εκρήξεις και ισχυρούς σεισμούς.

    Το μοναδικό απομεινάρι από την παλιά πόλη είναι ο Βράχος του Σκάρου, όπου διασώζεται ένα μικρό τμήμα του κάστρου.

    Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τη θέα προς τον Σκάρο από το Ημεροβίγλι ή να ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί μέχρι εκεί.

    Ανεμόμυλοι

    Όπως και στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων έτσι και στη Σαντορίνη, χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του αέρα για το άλεσμα.

    Υπάρχουν αρκετοί ανεμόμυλοι στην Οία, στο Ημεροβίγλι και στο λόφο του Γαβρίλου στο Εμπορείο, ωστόσο κανένας δεν είναι πλέον σε λειτουργία.

    Φάρος

    Στο δυτικότερο σημείο της Σαντορίνης βρίσκεται ο Φάρος. Κατασκευάστηκε το 1892 με τον πύργο του να φτάνει τα 10 μ.

    Το σημείο που είναι χτισμένος προσφέρει μοναδική θέα προς τη καλντέρα, ενώ είναι το ιδανικό spot για το ηλιοβασίλεμα.

    Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

    Η ιστορία και η σπουδαιότητα της Σαντορίνης ξεδιπλώνεται σε τέσσερις βασικούς χώρους που δεν πρέπει να χάσετε.

    Αρχαιολογική Περιοχή Ακρωτηρίου

    Ο αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου κατέχει μία εξέχουσα θέση ανάμεσα στις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ και πολλά χρόνια προσελκύει επισκέπτες, ερευνητές και αρχαιολόγους από κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Ο οικισμός εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, το αποχετευτικό σύστημα, καθώς και με τις τοιχογραφίες του, οι οποίες θεωρούνται από τα αρχαιότερα παραδείγματα μεγάλης ζωγραφικής στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

    Πέρα από την καλλιτεχνική τους αξία, οι τοιχογραφίες, μαζί με τα κτίσματα, την επίπλωση, τα καθημερινά αντικείμενα και τα αγγεία, προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή του ανεπτυγμένου αυτού οικισμού.

    Η αρχαία Θήρα

    Η πιο σημαντική πόλη της Θήρας κατά τους ιστορικούς χρόνους βρίσκεται στο Μέσα Βουνό και προσφέρει εξαιρετική θέα προς το Καμάρι, τον Περίβολο, την Περίσσα και το απέραντο πέλαγος.

    Η Αρχαία Θήρα ήταν για πολλά χρόνια ο μοναδικός αστικός οικισμός της Σαντορίνης. Ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από Δωριείς εποίκους υπό την ηγεσία του Θήρα και κατοικήθηκε μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.

    Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τις ελληνιστικές και ρωμαϊκές φάσεις του οικισμού.

    Στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε την Αγορά, τη Βασιλική στοά, τον ναό του Διονύσου, την περιοχή των ιερών, το γυμνάσιο των εφήβων του 2ου αιώνα π.Χ., τα νεκροταφεία στις πλαγιές της Σελλάδας και το εντυπωσιακό θέατρο με θέα στο Αιγαίο.

    Μουσείo Προϊστορικής Θήρας

    Εξαιρετικό μουσείο που εκτείνεται σε  600 τ.μ., χωρίζεται σε 4 ενότητες και έχει σύγχρονο σχεδιασμό.

    Εκτίθενται ευρήματα από την ανασκαφή στο Ακρωτήρι και άλλες θέσεις της Θήρας που χρονολογούνται από τη νεότερη Νεολιθική περίοδο (5η χιλιετία π.Χ.) έως το 17ο αι. π. Χ.

    Μουσείο Οίνου Θήρας

    Από ένα νησί με παράδοση στην οινοποιεία, δε θα μπορούσε να λείπει ένα μουσείο αφιερωμένο στους τόσο ιδιαίτερους αμπελώνες του.

    Στο χωριό Βόθωνας, το μοναδικό υπόσκαφο μουσείο στην Ελλάδα βρίσκεται σε έναν εντυπωσιακό χώρο και προσφέρει μια πρωτότυπη παρουσίαση της ιστορίας του κρασιού, οκτώ μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

    Η λαβυρινθώδης υπόγεια διαδρομή εκτείνεται σε 300 μέτρα και σας μεταφέρει σε ένα ταξίδι που αποκαλύπτει τα στάδια επεξεργασίας της αμπέλου, τη συγκομιδή του καρπού, το πάτημα και τα τελευταία στάδια της παραγωγής. Παρουσιάζει τα εργαλεία και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν από τον 17ο αιώνα έως το 1970.

    Στο τέλος της περιήγησης, μπορείτε να δοκιμάσετε το κρασί του οινοποιείου.

    Ναυτικό μουσείο Οίας Θήρας

    Στο μουσείο αυτό αναδεικνύεται η ναυτική ιστορία και παράδοση της Σαντορίνης.

    Στον γραφικό παραδοσιακό οικισμό της Οίας, ένα αρχοντικό καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα έχει ανακαινισθεί και μετατραπεί σε μουσείο, χάρη στην πρωτοβουλία του καπετάνιου Αντώνη Δακορώνια. Το μουσείο αυτό φιλοξενεί την Ναυτιλιακή Ιστορία της Θήρας.

    Εκτίθενται σπάνια ακρόπρωρα, ναυτικά σεντούκια, παλαιός ναυτιλιακός εξοπλισμός, σχέδια και μακέτες, μοντέλα παλαιών και νέων θηραϊκών πλοίων, ακουαρέλες ιστιοφόρων, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες. Επιπλέον, υπάρχει μια βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει όχι μόνο σπάνια βιβλία, αλλά και ένα χρονολογικό μητρώο που καταγράφει τη συμβολή κάθε Θηραίου στην ένδοξη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού.

    Η Οία γνώρισε τη μέγιστη ακμή της στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, με την οικονομική της ευημερία να βασίζεται στον ναυτικό στόλο που εμπορευόταν στην Ανατολική Μεσόγειο, από την Αλεξάνδρεια έως τη Ρωσία.

    Τα διώροφα καπετανόσπιτα, χτισμένα στα ψηλότερα σημεία του χωριού, παραμένουν ως υπενθύμιση της παλιάς εμπορικής και ναυτικής ευημερίας.

    Πώς θα φτάσετε στη Σαντορίνη!

    Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια σε μια από τις πολλές καθημερινές πτήσεις της  AEGEAN και θα φτάσετε εύκολα, γρήγορα και με άνεση στον προορισμό σας.

    Ανακαλύψτε το Αφιέρωμα «Προορισμός Ελλάδα»