ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Αφιέρωμα New Green Deal – Μεγάλος Υποστηρικτής ΔΕΗ
Οι επιστήμονες δεν έχουν καμιά αμφιβολία ότι πανδημίες τύπου COVID-19 έχουν ως αφετηρία την κλιματική αλλαγή καθώς και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως είναι η καταστροφή χερσαίων και θαλάσσιων οικοτόπων, η εντατική γεωργία και κτηνοτροφία και, γενικότερα, ο τρόπος ανάπτυξης που δεν έχει καμιά σχέση με τις επιταγές για βιωσιμότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την άμεση σύνδεση των μολυσματικών ασθενειών με την περιβαλλοντική υποβάθμιση του πλανήτη δεν την αμφισβητούν ούτε οι λεγόμενοι σκεπτικιστές που έχουν πάντα δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους για ότι συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Την δραματική επισήμανση πως COVID-19 και κλιματική αλλαγή είναι συγκοινωνούντα δοχεία έκανε από την πρώτη στιγμή ο ΟΗΕ μέσα από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα UNEP. Μέσα από σειρά μελετών, ο διεθνής οργανισμός προσπαθεί να αφυπνίσει κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες πως πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού, που βιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο η ανθρωπότητα, είναι μόνο αρχή και ότι ο πλανήτης θα βρεθεί και στο άμεσο μέλλον αντιμέτωπος με νέες πολύ σοβαρές μολυσματικές ασθένειες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα τελευταία είκοσι χρόνια οι ζωονόσοι προκάλεσαν 2 εκατομμύρια θανάτους και οικονομική ζημιά πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Να σημειωθεί ότι από την COVID-19 έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής 500.000 άνθρωποι ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η οικονομική ζημιά θα φτάσει τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια!
75% των νέων λοιμώξεων από την καταστροφή της φύσης
Τόσο το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) όσο και ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (United States Agency for International Development) έχουν διαγνώσει ότι το 75% των νέων λοιμώξεων προέρχεται από τα ζώα και ότι μια νέα μολυσματική ασθένεια εμφανίζεται στους ανθρώπους κάθε τέσσερις μήνες!
Οι λεγόμενες ζωονοσογόνες ασθένειες μεταδίδονται, όπως λέει το UNEP, στους ανθρώπους όταν καταστρέφουμε τους βιότοπους και εμπορευόμαστε παράνομα την άγρια φύση αυξάνοντας την έκθεσή μας σε παθογόνα. Και η πανδημία COVID-19, μας έδειξε ότι «αν θέλουμε να μας φροντίσουν τα οικοσυστήματα μας, πρέπει να τα φροντίσουμε».
Προτάσσοντας την επιτακτική ανάγκη για αναθεώρηση της σχέσης μας με το περιβάλλον, οι διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι το φαινόμενο δεν είναι νέο απλώς σήμερα η παγκόσμια πανδημία του νέου κορονοϊού, που χτύπησε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες του πλανήτη, ακόμα κι εκείνες που πίστευαν κακώς, ότι είναι προστατευμένες, δίνει άλλη διάσταση στη σχέση εμφάνισης νέων επικίνδυνων ιών και κλιματικής αλλαγής.
Μέχρι σήμερα, οι ηγέτες των μεγάλων πλούσιων κρατών είχαν υποτιμήσει το πρόβλημα αφού μολυσματικές ασθένειες όπως ο Ebola, ο SARS και η γρίπη των χοίρων είχαν εξάπλωση σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.
Και αυτές οι μολυσματικές ασθένειες είναι, όμως, άμεσα συνδεδεμένες με την καταστροφή του περιβάλλοντος και η εμφάνιση ενός νέου ιού που δεν θα γνώριζε σύνορα ήταν θέμα χρόνου.
SOS για τις επόμενες πανδημίες
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν στις 7 Ιουλίου και πάλι το UNEP σε συνεργασία με το το Διεθνές Ιστιντούτο Έρευνας για τα Ζώα (ILRI), παρουσιάζοντας την έκθεσή «Πρόληψη της Επόμενης Πανδημίας: Ζωονοσογόνες ασθένειες και πώς θα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης».
Οι ερευνητές των δυο διεθνών οργανισμών, επεσήμαναν ότι οι παράγοντες που οδηγούν, μεταξύ άλλων, στην αυξανόμενη εμφάνιση ζωονόσων, είναι η αυξημένη ζήτηση ζωικών πρωτεϊνών, η αύξηση της έντονης και μη βιώσιμης γεωργίας, η αυξημένη χρήση και εκμετάλλευση της άγριας πανίδας και η κλιματική κρίση.
Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, προτείνουν την υιοθέτηση μέτρων όπως:
-Κίνητρα για βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης γης και ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων για την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης, που δεν θα βασίζονται στην καταστροφή ενδιαιτημάτων και βιοποικιλότητας.
-Βελτίωση της βιοασφάλειας και του ελέγχου, εντοπισμός αναδυόμενων ασθενειών στην κτηνοτροφία και μέτρων ελέγχου των ζωονόσων.
-Υποστήριξη της αειφόρου διαχείρισης χερσαίων και θαλάσσιων οικοτόπων που ενισχύουν τη βιώσιμη συνύπαρξη της γεωργίας και της άγριας ζωής.
Διαβάστε περισσότερα για το κλίμα, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο μεγάλο αφιέρωμα New Green Deal του mononews.gr